Przejdź do
Chcesz przeżyć niezapomnianą, kulinarną przygodę? Weź udział w wyjątkowym warsztacie Miele Kitchen Experience ze znamienitymi szefami kuchni. Odkryj tajniki profesjonalistów i zanurz się w świecie smaków, które na długo pozostaną w Twojej pamięci.

Warsztaty kulinarne w Miele Experience Center

Miele Kitchen Experience to porządna dawka profesjonalnej wiedzy, mnóstwo kulinarnych inspiracji, dobra zabawa oraz wyborne wino. Warsztaty mają formę kameralnych spotkań wypełnionych po brzegi gotowaniem i degustacją wyśmienitych potraw. To świetna okazja na zgłębienie tajników kuchni i doskonalenie swoich umiejętności. W trakcie spotkania poznasz wyśmienite przepisy, które z łatwością odtworzysz w swoim domu. Dowiesz się także, jak w łatwy sposób stworzyć wyśmienite potrawy z wykorzystaniem urządzeń Miele. Warsztaty pod okiem szefów kuchni odbywają się w salonach Miele w Warszawie, Gdańsku i Katowicach.

Szefowie kuchni w Miele

W Miele Experience Center spotkasz wybitnych szefów kuchni, którzy o gotowaniu wiedzą wszystko. Do grona naszych ekspertów należą: Adriana Marczewska, Adam Michalski, Marek Michalak, Patryk Dziamski oraz Przemek Błaszczyk. Każdego z nich wyróżnia indywidualny i niepowtarzalny styl, a także wyjątkowy talent kulinarny.

Wirtuoz kuchni francuskiej – Marek Michalak

Marek Michalak jest szefem kuchni z ponad 20-letnim stażem, który doświadczenie zdobywał w wielu profesjonalnych europejskich kuchniach. Urodził się na Mazurach, gdzie przesiąkł klimatem miłości do jedzenia. Kuchnia to jego powołanie i jednocześnie rodzinna tradycja – dziadek Marka był młynarzem, a ojciec i wujkowie masażami. Pierwsze zawodowe kroki stawiał pod okiem taty, ale szybko ruszył w świat w poszukiwaniu kulinarnych przygód. Swoje miejsce odnalazł w Szkocji, gdzie przez lata rozwijał talent w renomowanych restauracjach hotelowych, takich jak słynna dwugwiazdkowa restauracja w hotelu Gleneagles. Znakomity kucharz nie poprzestał jednak na samym szefowaniu, już po trzech latach stał się właścicielem francuskiej restauracji Cafe Tabou. Autorskie menu oparte na owocach morza i dzikim ptactwie docenił magazyn Guardian, a Cafe Tabou znalazła się na liście 100 najlepszych restauracji w Zjednoczonym Królestwie. Lata sukcesów, nagród i wyróżnień zaowocowały tytułem Master Chef of Great Britain. Dzięki niemu Marek, jako jedyny Polak na świecie, może gotować dla brytyjskiej królowej. Pozostaje wierny klasycznej i tradycyjnej kuchni francuskiej, która wymaga wyjątkowej precyzji i cierpliwości. Z zaangażowaniem i pasją odkrywa stare receptury, adaptując je na nowoczesne techniki gotowania.

Tradycja i kulinarne trendy – Adriana Marczewska

Adriana Marczewska to szefowa kuchni, która pasję do gotowania przejęła po dziadkach. To oni nauczyli ją szacunku do tradycji, którą stara się teraz połączyć z kulinarnymi trendami. Mimo młodego wieku, udało jej się zrealizować wiele ambitnych planów, dając wyraz temu, że stanowisko szefowej kuchni to ważna część jej życia. Nagrała program kulinarny „Ślinotok” dla Kuchni+ oraz „Gotowi do gotowania. Start!” i „Smaki świata” dla TVP2. Wzięła też udział w programie „Top Chef”, odpowiadała za kuchnię bistro WuWu i z powodzeniem prowadzi warsztaty oraz spotkania poświęcone sztuce kulinarnej w całej Polsce. Ta kulinarna wizjonerka podbija serca gości oraz miłośników gotowania swą kobiecą, naturalną i pełną emocji kuchnią. Pasję i miłość do gotowania widać w jej oczach i niezwykłych, kulinarnych kreacjach. Jest niespokojnym, ale wrażliwym duchem polskiej sceny kulinarnej. Jej wiedzę i doświadczenie doceniają uznani krytycy i blogerzy. Inspiracji do swych dań poszukuje w przedwojennych książkach kulinarnych i na lokalnych straganach w różnych zakątkach świata. Tworzy wyjątkowe kompozycje, łącząc to, co dobrze znane z tym, co świeże i nowoczesne. Dzieli się też w Internecie swoimi odkryciami, przepisami oraz filozofią życia.

Doświadczony profesjonalista – Adam Michalski

Adam Michalski to szef kuchni związany z gastronomią od ponad 30 lat – gotowanie jest dla niego nie tylko pasją, ale też całym życiem. Wśród największych sukcesów można wskazać m.in. stanowisko szefa kuchni w hotelu Victoria Intercontinental, wielokrotne tytuły kulinarnego Mistrza Polski, medale na Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie czy Kulinarny Puchar Świata w Luksemburgu. Obecnie spełnia się w roli mentora, trenera i wybitnego specjalisty z wszechstronnym doświadczeniem. Adam dzieli się swoją pasją z młodymi kucharzami – trenował Młodzieżową Kulinarną Reprezentację Polski, a jego podopieczni z powodzeniem rywalizowali w krajowych i międzynarodowych konkursach sztuki kulinarnej. Bywał jurorem i organizatorem konkursów kulinarnych oraz projektów promujących zdrowy tryb życia wśród dzieci i młodzieży. Promował też tradycyjną polską kuchnię i produkty regionalne na terenie całej Europy, Azji i Ameryki Północnej. W kuchni stale eksperymentuje, eksplorując jednocześnie różne obszary kulinarnego świata. Inspirują go różne kultury, tradycje i obyczaje. Jest profesjonalistą w każdym calu, który nie osiada na laurach, wciąż podnosząc swoje kompetencje. Wszystko, co tworzy, musi być perfekcyjne. Zawsze podkreśla, że w kuchni nie ma miejsca na przeciętność i choćby odrobinę złego smaku.

Kulinarny kosmopolita – Przemek Błaszczyk

Przemek Błaszczyk to szef kuchni wychowany przez Kurta Schellera. Jest reprezentantem nowej fali polskich kucharzy, który doświadczenie zdobywał podczas licznych podróży po Europie. Został finalistą w programie „Top Chef”, a dzięki wygranej w jednym z odcinków odbył staż w hiszpańskiej restauracji Arzak z trzema gwiazdkami Michelin. Przemek współtworzył też pierwszy miejski festiwal kulinarny w Katowicach MENUfaktura i popełnił wiele felietonów kulinarnych dla „Gazety Wyborczej” i „Magazynu BE”. Mówi o sobie, że jest kulinarnym kosmopolitą zakochanym w tradycji i lokalnych produktach. Jego autorski projekt Mañana Bistro & Wine Bar otwarty w 2009 roku wyznaczył nowy kierunek rozwoju sztuki gotowania na Śląsku. Projekt, jako pierwszy w regionie otrzymał rekomendację Slow Food Polska. Restauracja znalazła się w żółtym przewodniku „Gault & Millau”, otrzymując dwie czapki. Przemka uhonorowano tytułem „Szefa jutra” w południowej Polsce. Jest patronem kuchni w Cooler Food w Katowicach oraz dobrym duchem Sezo’novo, letniego konceptu gastronomicznego w katowickim parku. Spełnia się także w niecodziennym kolektywie Ogień w Pogorzanach, gdzie kuchnia bazuje jedynie na lokalnych produktach i tradycyjnej metodzie obróbki – żywym ogniu. Wolny czas spędza z córką lub na poszukiwaniu nietuzinkowych książek kulinarnych z różnych stron świata. Po godzinach lubi nalać sobie kieliszek dobrego wina, ukroić kromkę chleba własnego wypieku i zjeść ją najprościej, jak się da – ze słonym masłem.