Wyciągi kuchenne to różnorodna grupa urządzeń, zarówno pod względem zaawansowania technologicznego, wzornictwa, jak i sposobu oraz miejsca montażu. Wszystkie spełniają taką samą rolę – skutecznie pochłaniają opary, powstające podczas gotowania. Jaki rodzaj okapu kuchennego wybrać: podszafkowy, kominowy, sufitowy, nablatowy czy wyspowy? Który sprawdzi się w Twojej kuchni? Podpowiadamy!
Wyciąg kuchenny to sprzęt AGD, który powinien znaleźć się w każdej kuchni. Trudno bowiem nie docenić jego zalet. Pozwala pozbyć się wilgoci i tłustego osadu. Skutecznie pochłania także intensywne zapachy, powstające w trakcie gotowania; chroni meble i inne elementy wyposażenia przed osadami oraz zapobiega skraplaniu się pary wodnej na szybach okien.
Producenci sprzętu AGD oferują imponujący wybór okapów kuchennych. Modele różnią się między sobą głównie konstrukcją i miejscem montażu. Dostępne są wyciągi:
Zdecydowana większość tych urządzeń może pracować w 2 trybach – obiegu powietrza otwartym lub zamkniętym. W pierwszym przypadku wentylatory zasysają opary kuchenne, a następnie odfiltrowują cząsteczki tłuszczu. Przefiltrowane powietrze jest zaś transportowane na zewnątrz pomieszczenia poprzez rurę wylotową. Wraz z nim usuwane są również zapachy i nadmiar wilgoci. Wyciąg kuchenny w obiegu otwartym zalecany jest szczególnie nad gazowymi płytami grzewczymi.
Okapy pracujące w obiegu zamkniętym wchłaniają opary kuchenne, a następnie odfiltrowują cząsteczki tłuszczu i pochłaniają zapachy. Oczyszczone powietrze jest wprowadzane z powrotem do pomieszczenia. Urządzenie w trybie pochłaniacza nie wymaga żadnych rur i szybów kominowych. Dzięki temu jego montaż jest znacznie prostszy. Najczęściej stosowany jest np. w wielopiętrowych blokach, gdzie zabronione jest podłączanie wyciągów do kanałów wentylacyjnych grawitacyjnych.
Techniki wentylacji w wyciągach kuchennych Miele opierają się na skutecznym odprowadzaniu oparów. Efektywność działania jest stale kontrolowana i sprawdzana pod względem zgodności z aktualnie obowiązującymi normami europejskimi. Ponadto Miele jest członkiem CECED (Europejskiego Stowarzyszenia Producentów AGD). Oznacza to, że podane wartości wydajności i głośności wyciągów kuchennych są zgodne z aktualnymi standardami.
Wyciąg podszafkowy to jeden z najczęściej wybieranych okapów do zabudowy. Montuje się go łatwo i szybko pod szafką kuchenną lub w jej wnętrzu. Niektóre modele można zabudować w taki sposób, że stają się niemal niewidoczne. Dzięki temu nie zaburza on aranżacji przestrzeni w kuchni. Tego typu pochłaniacz to doskonały wybór dla minimalistów.
Z kolei wyciąg kominowy posiada charakterystyczny komin podłączony do otworu wentylacyjnego. Okapy tego rodzaju są bardzo wydajne. Montuje się je bezpośrednio nad płytą grzewczą, tuż przy ścianie. Często podkreślają indywidualny design kuchni, stanowiąc jego istotny element.
Urządzenia Miele częściowo wyposażone są w silniki ECO, które w porównaniu do tradycyjnych zużywają do 70% mniej energii. Ponadto wyróżniają się cichą pracą i są bardzo wydajne. Za skuteczność filtracji odpowiadają zaś 10-warstwowe stalowe filtry tłuszczu, które można myć w zmywarce. W wyciągach kuchennych Miele, pracujących w trybie zamkniętego obiegu powietrza, stosowane są dodatkowo filtry z węgla aktywnego, które eliminują zapachy. Okapy wyposażone są także w funkcję Con@ctivity, która dostosowuje poziom mocy wyciągu do ustawień na płycie grzewczej.
Charakteryzuje się dużą, płaską powierzchnią pochłaniającą. Dzięki temu dobrze radzi sobie z oczyszczaniem powietrza nawet w pomieszczeniach o większej kubaturze. Najczęściej mechanizm wentylujący zabudowany jest w suficie podwieszanym. To sprawia, że jest niemal niewidoczny, nie dominuje we wnętrzu i nie zajmuje cennego miejsca. Doskonale sprawdzi się nad wyspą kuchenną usytuowaną między salonem a kuchnią.
Ważnym elementem wyciągów sufitowych jest energooszczędne oświetlenie, które doskonale rozjaśnia przestrzeń roboczą w kuchni. Taki okap z powodzeniem może zastąpić klasyczne lampy. Jego elegancki wygląd docenią zwłaszcza zwolennicy minimalistycznego wzornictwa i nowoczesnych kuchni.
Wyciągi sufitowe Miele wyposażone są w funkcję Con@ctivity 2.0. Dzięki temu komunikują się z płytą grzewczą. Okap w automatyczny sposób wybiera właściwy poziom pracy wentylatora w zależności od intensywności powstawania oparów i używanych pól grzewczych. Wyciągi wyposażone są także w energooszczędne i ciche silniki oraz 10-warstwowe filtry tłuszczu ze stali szlachetnej.
To innowacyjny i wciąż jeszcze mało popularny model. Montowany jest bezpośrednio w blacie tuż przy płycie grzewczej. Duża wydajność w połączeniu z niewielką odległością od źródła oparów sprawiają, że tego rodzaju wyciągi są wyjątkowo skuteczne w działaniu i równie funkcjonalne jak tradycyjne okapy. Gdy nie pracują, są niemal niewidoczne. Po włączeniu płyty grzewczej, automatycznie się wysuwają z blatu (funkcja Con@ctivity 2.0), a moc ssania wentylatora dostosowuje się do procesu przygotowywanie potraw. Komfort gotowania zwiększa dodatkowo oświetlenie LED.
Wyciąg nablatowy Miele wyposażony jest w mocny i energooszczędny silnik Eco oraz 10-warstwowe metalowe filtry przeciwtłuszczowe, które można łatwo zdemontować i umyć w zmywarce. Modele nablatowe, czyli Miele DA 6890 Levantar oraz Miele DAD 4840 Black Levantar docenią zwłaszcza osoby, które stawiają w kuchni na minimalizm i ascetyczność, ale jednocześnie oczekują wyszukanego wzornictwa i nowych rozwiązań.
Przyścienne pochłaniacze oparów przeznaczone są do wolnego montażu na ścianie lub pomiędzy górnymi szafkami kuchennymi. Dzięki niebanalnym formom i szlachetnym materiałom wykończeniowym stanowią charakterystyczny akcent w kuchni, który podkreśla styl wnętrza.
Natomiast wyciągi wyspowe to jedne z najbardziej zaawansowanych technicznie i efektownych urządzeń. Doskonale sprawdzają się nad obszerną wyspą kuchenną. Skutecznie pochłaniają opary i odpowiednio doświetlają przestrzeń roboczą, stanowiąc jednocześnie atrakcyjny element dekoracyjny. Modele wyspowe wyróżniają się bowiem imponującym wzornictwem. Mnogość form oraz materiałów wykończeniowych pozwala na idealne dopasowanie okapu do każdego rodzaju kuchni.
Wyciągi kuchenne Miele posiadają funkcję Con@ctivity 2.0, czyli inteligentne sterowanie wentylatorem. Ponadto, oprócz energooszczędnego silnika i filtrów tłuszczu ze stali szlachetnej (10-warstwowe), wyposażone są w specjalne maty wytłumiające, które zapewniają cichą pracę wyciągu.
Umiejscowienie wentylacji kuchennej może być różne – w zależności od pomieszczenia i rodzaju urządzenia można ją zainstalować: na ścianie, w zabudowie sufitowej, bezpośrednio do sufitu lub w blacie. Wysokość umieszczenia okapu zależy od rodzaju płyty grzewczej. W przypadku modeli gazowych jest to 75 cm, natomiast przy płytach elektrycznych prawidłowa wysokość to 70 cm. Przed instalacją warto także sprawdzić zalecania producenta sprzętu AGD.
Trzeba też mieć świadomość, że instalacja niektórych wyciągów kuchennych jest bardziej skomplikowana. Przykładem są okapy nablatowe. Ich montaż wymaga wcześniejszego zaplanowania sposobu podłączenia sprzętu do kanału wentylacyjnego. Jeśli nie jest możliwe, wówczas wyciąg musi pracować w trybie obiegu zamkniętego.
Najczęściej kluczowym czynnikiem decydującym o wyborze rodzaju wyciągu kuchennego jest jego wygląd. Design powinien być bowiem dopasowany do aranżacji wnętrza w kuchni. W Miele staramy się dbać o zróżnicowane wzornictwo, dzięki temu bez problemu można wybrać okap w określonej stylistyce. Ponadto wybór wyciągu często zdeterminowany jest przez zabudowę meblową oraz miejsce instalacji płyty grzejnej.
Jeśli jesteś zainteresowany zakupem urządzenia Miele zapraszamy do Miele Experience Center w dogodnej dla Ciebie lokalizacji. Nasi doradcy pomogą w wyborze właściwego rozwiązania. Czekamy na Ciebie w dwóch lokalizacjach w Warszawie, w Gdańsku, w Katowicach i w Poznaniu