Porcja dla 6 osób ǀ Czas przygotowania: ok. 15 minut | Wykorzystane urządzenia: płyta
Truskawki najczęściej serwujemy ze słodkimi dodatkami, ale świetnie komponują się też z wytrawnymi akcentami, np. białym winem. Szukasz inspiracji?
Podpowiadamy, jak stworzyć niebanalny deser na bazie smażonych truskawek z karmelizowanymi szypułkami, odrobiną wina i puszystą pianką orzechowego cappuccino. Całość przygotowana w stylu zero waste.
Czego potrzebujesz, by stworzyć aromatyczny, słodko-wytrawny deser z truskawkami w roli głównej?
Truskawkowy deser, choć smakuje i prezentuje się doskonale, nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Nie jest też czasochłonny – do przygotowania całej kompozycji potrzebujesz tylko 15 minut.
Zacznij od przygotowania głównego składnika, czyli truskawek. Na patelni rozgrzej miód. Wrzuć szypułki truskawek i smaż je przez 20 sekund. Zdejmij je z patelni, dodaj na patelnię rozmaryn i świeżo mielony pieprz. Dodaj umyte i odsączone truskawki, smaż przez 30 sekund, po czym przełóż całość na talerz.
Kolejnym elementem deseru jest słodko-wytrawny sos z białym winem. Jak go zrobić? Żółtka połącz z cukrem, utrzyj rózgą, dodaj wino i ubijaj w kąpieli wodnej do konsystencji puszystej piany.
Zwieńczeniem deseru jest delikatne jak chmurka, orzechowe cappuccino. Orzechy włoskie upraż na miodzie. Dodaj wodę i dokładnie zmiksuj blenderem. Odcedź przez gęste sito. Dodaj śmietankę i ubij rózgą do konsystencji puszystej piany.
Ostatni etap to odpowiednie ułożenie kompozycji na talerzu. Jeśli chcesz utrzymać restauracyjny poziom, porcję truskawek połóż na jednej części talerza. Wylej na nią odpowiednią ilość sosu. Z odciśniętej masy orzechowej uformuj kulkę i użyj do aranżacji na drugim brzegu talerza. Obok niej wyłóż piankę cappuccino.
Autor przepisu: Adam Michalski