Przejdź do

porcja dla 4 osób ǀ czas przygotowania: ok. 70 min. ǀ wykorzystane urządzenia: DGC, płyta grzewcza

Kulajda to tradycyjna czeska zupa, która jest popularna również w niektórych regionach Polski i Słowacji. Wyróżnia ją aksamitna, gęsta konsystencja, charakterystyczny kwaśny posmak (uzyskany przez dodatek octu lub zakwasu) i aromat grzybów (najczęściej borowików). To właśnie przyrządzony z nich bulion jest podstawą klasycznego przepisu. Szef kuchni Miele postanowił urozmaicić tradycyjny przepis ziemniakami, które nadadzą odpowiedniej konsystencji oraz jajkiem poche. Sprawdź, jak zrobić czeską zupę grzybową z ziemniakami i jajkiem w koszulce.

Czeska zupa grzybowa – składniki

Do przyrządzenia czeskiej zupy kulajdy potrzebne będą następujące składniki:

  • 1 większa cebula
  • 40 g suszonych grzybów (najlepiej borowików)
  • 500 g małych ziemniaków (najlepiej grenailles)
  • 300 ml śmietany (33%)
  • 4 jajka
  • 80 g masła
  • 50 ml octu fermentacyjnego (80%)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 garść świeżego koperku
  • 1 łyżeczka całego kminku
  • 3 sztuki ziela angielskiego
  • 3 sztuki całego pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól (do smaku)
  • ½ l wody.

Jak zrobić czeską zupę grzybową kulajdę – przepis

Przygotowywanie kulajdy zacznij od namoczenia grzybów. Przełóż je do miski, zalej wodą i pozostaw na godzinę. Następnie włóż ziemniaki do metalowego perforowanego pojemnika i ugotuj w DGC  (w temperaturze 95°C), aż będą miękkie, ale nadal zwarte (ok. 22 minuty).

W międzyczasie w wysokim rondlu rozpuść masło, dodaj kminek, odczekaj chwilę, a następnie dołóż drobno posiekaną cebulę. Smaż do momentu uzyskania złotego koloru. Wlej płyn z namoczonych grzybów, dodaj ziele angielskie, pieprz, listek laurowy i szczyptę soli. Gotuj ok. 20 min.

Grzyby podsmaż na oleju na patelni przez 3-4 minuty, następnie dodaj ugotowane ziemniaki. Przy pomocy sitka wyciągnij z rondla cebulę i przyprawy. Kawałki cebuli możesz przepuścić przez sito z powrotem do rondla. Przyprawy nie będą już potrzebne. Dodaj śmietanę i cukier, a następnie gotuj, aż substancja zmieni się w delikatną kremową zupę.

Jak zrobić jajko w koszulce?

Ostatnim krokiem będzie zrobienie jajka w koszulce (poche). Zagotuj wodę z octem i szczyptą soli. Przy pomocy łyżki zrób w wodzie wir i ostrożnie wbij do niego jajko. Gotuj przez 2-3 minuty, przez cały czas delikatnie poruszając jajkiem, tak, by zachowało zwartą konstrukcję. Gdy białko się zetnie, wyjmij jajko przy pomocy łyżki cedzakowej. Trzymaj w cieple do momentu podania.

Elegancki sposób podania zupy ziemniaczanej

Przed nałożeniem do zupy dodaj drobno posiekany koperek. Skosztuj i dopraw solą, pieprzem i kroplą octu. Zupę rozlej do talerzy, włóż ziemniaki i grzyby z patelni, udekoruj ugotowanym jajkiem i odrobiną świeżego koperku.

PORADA: Dla uzyskania bardziej zdecydowanego smaku możesz na samym końcu dodać konfiturę z żurawiny.

Autor przepisu: Michal Daněk