Przejdź do

porcja dla 2 osób | czas przygotowania: ok. 90 min. | wykorzystane urządzenia: płyta, DGC, piekarnik, szuflada do pakowania próżniowego

Mięso królika jest źródłem wysokowartościowego i łatwo przyswajalnego białka oraz witamin z grupy B. Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu i cholesterolu oraz korzystną proporcją kwasów tłuszczowych.  Prawidłowa obróbka sprawi, że będzie kruche, miękkie i aromatyczne. Dobrze połączy się z różnego rodzaju warzywami lub owocami. Szef kuchni Miele zdecydował się na wykorzystanie techniki sous vide, czyli gotowania w torebce próżniowej. Dzięki temu zachowana zostaje struktura mięsa, wszystkie soki pozostają wewnątrz, a przyprawy lepiej przenikają do środka. W przepisie roladki z królika zostały owinięte w boczek i zaserwowane w towarzystwie chrupiących chipsów z jarmużu, sałatki buraczanej, grzybów i kolorowych warzyw.

 

Przepis na udko królika w warzywach z sałatką z buraków – składniki

Do przygotowania udka z królika w wersji zaproponowanej przez szefa kuchni Miele potrzebować będziesz następujących składników:

  • 200 g udek króliczych z kośćmi
  • 200 g fioletowych ziemniaków
  • 40 g cebuli szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g masła
  • 60 g boczku pokrojonego w plastry
  • 100 g brokułów
  • 100 g buraków
  • świeżą szałwię (pęczek liści)
  • 50 g jarmużu
  • 2 kawałki rzodkiewki mini (do dekoracji)
  • sól
  • całe ziarna pieprzu czarnego
  • jagody jałowca (7 sztuk)
  • liść laurowy (4 sztuki)
  • 80 g grzybów shimeji
  • 80 g marchewki (1 kawałek)
  • 150 ml białego wina (riesling)
  • 200 g oliwy z oliwek.

Jak zrobić udko królika, żeby było miękkie? Roladki z królika sous vide

Pierwszym etapem przygotowywania przepisu szefa kuchni Miele będzie zrobienie roladek z królika. Na początku mięso oddziel od kości (odłóż je na bok, będą potrzebne później), posól je i zawiń w plastry boczku. Użyj folii spożywczej (przezroczystej), aby utrzymać roladki w odpowiednim kształcie.

Nakłuj roladki, robiąc małe dziurki w folii, a następnie zapakuj je do woreczków sous vide (folia powinna pozostać na roladkach). Dodaj 30 g masła, całe ziarna pieprzu, 6 jagód jałowca i 6 liści laurowych. Zamknij worek w szufladzie do pakowania próżniowego. Następnie włóż go do piekarnika DGC Miele na 40 minut w temperaturze 72°C.

Z czym podać mięso królika? Warzywa, sos do mięsa i sałatka z buraków

Do mięsa z królika odpowiednim dodatkiem będą warzywa. Zacznij od przygotowywania buraków i ziemniaków: umyj je i umieść w całości w piekarniku parowym DGC Miele na 20 minut w temperaturze 100°C.

Marchew obierz, pokrój w okrągłe plastry. Weź cebulę szalotkę i przekrój na 2 części razem ze skórką. Czosnek rozgnieć nożem. Umieść wszystkie świeże warzywa w rondlu i smaż bez oleju w 210°C przez 1-2 minuty, następnie dodaj również kości królika. Smaż kolejne 6-8 minut.

Dodaj 30 g masła i 100 ml białego wina. Zmniejsz temperaturę do 150°C, aby zredukować sos (3-4 minuty). Po tym czasie przecedź go przez sito i odstaw na bok.

Pokrój liście jarmużu, aby przygotować chipsy. Pokrojone kawałki wymieszaj z oliwą z oliwek, ułóż na blasze do pieczenia i piecz przez 5 minut w temperaturze 220°C.

Umyj brokuły, podziel na różyczki i gotuj na parze w 100°C przez 5 minut.

Obierz ugotowane na parze ziemniaki i zrób z nich purée z dodatkiem 10 g masła.

Obierz ugotowane na parze buraki i pokrój je w kostkę. Umieść w misce, dodaj 50 ml białego wina i włóż do szuflady próżniowej. Włącz 3. stopień próżni i wybierz 2. stopień zgrzewania, aby uwolnić esencję.

Otwórz worek sous vide z mięsem, wyjmij roladki, odwiń z folii, ale zachowaj pozostały sos. Wyłóż roladki na patelnię i smaż w 200°C przez 4-5 minut, obracając, aby zbrązowiały z każdej strony. Dodaj na patelnię liście szałwii i umyte, pokrojone na kawałki pieczarki. Smaż wszystko razem jeszcze 1-2 minuty.

Teraz połącz przecedzony sos z torebki sous vide z sosem wstępnie przefiltrowanym.

Jak podawać udko kurczaka w stylu szefa kuchni Miele?

Na talerzu ułóż pokrojone na kawałki roladki. Wokół mięsa ułóż pieczarki, połóż również brokuły. Z pomocą dwóch łyżek uformuj na talerzu purée ziemniaczane. Na wierzchu ułóż upieczone czipsy z jarmużu. Polej danie sosem. Sałatkę z buraków podaj na osobnym talerzu.

Autor przepisu: Sándor Kis