Porcja dla 2 osób ǀ Czas przygotowania: 60 minut | Wykorzystane urządzenia: DGC, płyta, piekarnik, szuflada do pakowania próżniowego
Kalafior sprawdza się nie tylko w zupie lub jako dodatek do ziemniaków, przykryty apetyczną chmurką z bułki tartej. Warto spróbować go również w formie… steka! Stek z kalafiora, podany z aromatycznym risotto i surówką, to świetna propozycja na wykwintny obiad i sposób na ekologiczne wykorzystanie resztek. Sprawdź, jak przygotować pyszne danie w stylu less waste we własnym domu.
Kalafior to wyjątkowe warzywo, które warto gościć na stole jak najczęściej. Nie tylko może pochwalić się długą listą cennych składników odżywczych, ale też zawiera sulforafan – silny przeciwutleniacz, który wspiera odporność przeciwwirusową i wykazuje działanie antynowotworowe[1]. Aby w kuchni nie wiało nudą, kalafior można prezentować w różnych odsłonach – np. w wersji wykwintnej, z risotto, surówką i sosem przygotowanym na pieczonych obierkach. Jak skomponować takie danie?
Zacznij od przygotowania głównego składnika, czyli kalafiora. Obierz warzywo z liści. Przygotuj w urządzeniu do gotowania na parze na programie automatycznym, a później schłodź w wodzie z lodem. Wykrój steki – odpady zachowaj do bulionu i sosu.
Przed podaniem steki obsmaż na patelni z dodatkiem oliwy lub masła i dogrzej w piekarniku w temp. 200°C przez 10-15 minut.
Aby zrobić aromatyczny sos do steków, przygotuj:
Obierki umyj, przełóż na blachę do pieczenia i upiecz na rumiano na funkcji termonawiew w temperaturze 200°C. Przełóż do garnka, dodaj ulubione zioła, zalej wodą i zagotuj. Zredukuj o 2/3, dopraw do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem.
Kolejnym elementem potrawy jest surówka. Możesz ją przygotować na sam koniec albo wcześniej, aby wykorzystać obierki bulw do sosu i bulionu. Potrzebne składniki to:
Kalarepę i seler obierz (obierki zachowaj do bulionu) i pokrój na cienkie paski. Ocet zmieszaj z cukrem, przełóż do worka do pakowania próżniowego, dodaj selera, kalarepę, posiekaną uprzednio kolendrę i odrobinę soli. Spakuj próżniowo i przełóż do lodówki na kwadrans, aby składniki się przegryzły.
Ważnym elementem dania jest też risotto, przygotowane na bazie obierek z warzyw. Do jego przyrządzenia potrzebujesz:
Ryż podsmaż na maśle, podlej białym winem i odparuj. Dodaj bulion, gotuj na małym ogniu ciągle mieszając. Pod koniec gotowania dodaj sos sojowy, masło i drobno posiekany szczypiorek. Dopraw do smaku.
Choć smak kalafiorowego steka z dodatkami broni się sam, warto zwrócić należytą uwagę na samą prezencję dania. Jak serwować potrawę, by zachowała restauracyjny poziom? Na talerzu rozsmaruj sos, połóż na nim porcję risotto i stek z kalafiora. Na wierzch wyłóż porcję marynowanej surówki.
Autor przepisu: Kamil Kotarski