10-12 porcji ǀ Czas przygotowania: 1 godzina (15-20 minut przygotowanie + 40 minut pieczenie)
Mocno czekoladowe, pachnące i miękkie brownie to idealna propozycja na chłodne, jesienno-zimowe dni. Przegania smutki, poprawia nastrój i sprawia, że nabieramy większej ochoty do działania. Jednak klasyczna wersja tego ciasta może dostarczyć sporo pustych kalorii, dlatego proponujemy małą innowację – brownie na bazie pieczonej dyni! Smakuje obłędnie, a przy okazji dostarcza wielu cennych wartości odżywczych i witamin. Sprawdź, jak przygotować pyszne dyniowe brownie w stylu less waste.
Dynia to wyjątkowe warzywo, które można wykorzystywać na wiele sposobów. Również jako bazę do puddingów, przetworów czy ciast. Puree z pieczonej dyni ma intrygujący, lekko słodkawy smak i świetnie scala masę. Dzięki niemu brownie jest idealnie miękkie, wilgotne i sprężyste, a jednocześnie o wiele zdrowsze od swojej tradycyjnej wersji. Dynia zawiera m.in. sporo witamin A, E i C, dzięki czemu działa przeciwzapalnie i poprawia kondycję skóry. Poza tym jest niskokaloryczna, a zatem można się nią zajadać bez wyrzutów sumienia. I co najważniejsze – nie traci swoich wartości po obróbce termicznej, więc śmiało można ją piec[1].
Do przygotowania pysznego ciasta przygotuj następujące składniki:
Dynię pokrój w plastry i piecz w 180°C przez 40 minut – aż będzie miękka. Upieczoną dynię zblenduj na puree. Do misy miksera wbij jajka i dodaj cukier (pamiętaj – im cieplejsze jajka, tym krótszy czas ubijania, ponieważ jajka szybciej połączą się z cukrem). Ubijaj na wysokich obrotach około 15-20 minut. Konsystencja masy powinna być lejąca.
Zagotuj pokrojone w kostkę masło. W pełni rozpuszczone zdejmij z ognia, dodaj czekoladę i odczekaj minutę, aby ogrzała się z gorącym masłem. Przelej czekoladę do ubitych jaj, dodaj puree dyniowe, wsyp mąkę i ponownie wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Pracę wykonuj energicznie, ponieważ miks czekoladowo-dyniowy szybko stygnie i robi się gęsty.
Ciasto piecz w programie Termonawiew w temperaturze 170°C przez 40 minut – przed wyjęciem z piekarnika wykonaj test patyczka, aby upewnić się, że na pewno jest gotowe.
Brownie z dyni najlepiej serwować 2-3 godziny po przygotowaniu. Świetnie smakuje solo, ale można podawać je też z ciekawymi dodatkami, które subtelnie wzmocnią przyjemne doznania. Nasza propozycja na podkręcenie smaku czekoladowo-dyniowego ciasta to lody z maślanki i garść świeżych lub suszonych malin. Palce lizać!
Autor przepisu: Marek Michalak