Przejdź do

Ok. 30 porcji ǀ Czas przygotowania: 2 godziny ǀ Wykorzystane urządzenia: DGC, DG, DGM szuflada do pakowania próżniowego 

Bułka bao, czyli tradycyjny chiński przysmak, to doskonały sposób na kreatywne wykorzystanie resztek ze świątecznego stołu. Można ją nadziać zarówno mięsem, jak i warzywami albo… jednym i drugim! Nasza propozycja na poświąteczne less waste party, czyli smaczne przedłużenie świąt w duchu eko, to bułki bao z szarpaną kaczką i fenkułem w sosie ze zredukowanego kompotu świątecznego. Brzmi tak dobrze, jak smakuje! 

Co to są bułki bao?

Bao, zwane też baozi, to tradycyjne chińskie bułeczki, przygotowywane z mąki pszennej, drożdży, tłuszczu, cukru i octu ryżowego. Najczęściej nadziewa się je farszem mięsnym, ale w lokalnych knajpkach i na ulicznych targach bez trudu można znaleźć też wersje wegetariańskie – z pastą fasolową, ostrym chili czy nadzieniem z nasion lotosu. Bao serwuje się na gorąco, obowiązkowo z aromatycznym sosem, wzbogacającym smak potrawy.  

Chińczycy najczęściej jedzą bao na śniadanie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by uczynić z nich wystawny obiad czy dobrą poświąteczną kolację dla rodziny i znajomych. 

Bułki bao z szarpaną kaczką – pomysł na poświąteczne less waste party

Przygotowanie domowych bułeczek bao, nadziewanych szarpaną wołowiną i warzywami, podlanych dodatkowo gęstym sosem z redukcji kompotu świątecznego brzmi… dość wymagająco. Jednak dzięki sprytnym urządzeniom Miele całą pracę można zamknąć w czterech prostych krokach.  

Krok 1 – przygotowywanie bułek bao

Składniki: 

  • 330 g mleka 
  • 90 g masła 
  • 10 g suszonych drożdży 
  • 70 g cukru 
  • 10 g soli 
  • 720 g mąki  
  • 4 g proszku do pieczenia 
  • 4 g sody oczyszczonej 
  • mąka do podsypania deski 
  • olej lub oliwa 

Mleko i masło podgrzej do 27-40°C. Dodaj cukier i drożdże. Dokładnie wymieszaj i poczekaj kilka minut, aż drożdże się aktywują.  

Mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę przesyp do dzieży przez sito. Dodaj mleko z masłem i drożdżami. Zagnieć elastyczne ciasto. Uformuj kulę i przełóż do urządzenia do gotowania na parze na 30 minut – uruchom program „wyrastanie ciasta”. Następnie oprósz deskę mąką, przełóż ciasto i rozwałkuj na grubość około 0,5 cm. Wytnij kręgi o średnicy ok. 6-7 cm.  

Blachę z perforacją wysmaruj delikatnie olejem. Kręgi zegnij na pół, delikatnie spłaszcz i ułóż na blasze. Włóż blaszkę do urządzenia do gotowania na parze. Gotuj w 90°C przez 8 minut. 

Krok 2 – przygotowywanie farszu do bułek bao

Składniki na farsz: 

  • ok. 350 g mięsa z pieczonej kaczki, gęsi lub innego pieczonego mięsa pozostałego ze świątecznej uczty 
  • 1 świeży ogórek  
  • ½ czerwonej kapusty 
  • ½ fenkułu (kopru włoskiego) 
  • sok z limonki  

Składniki na marynatę:  

  • łyżka octu ryżowego 
  • łyżeczka oleju sezamowego 
  • łyżka miodu 
  • łyżeczka ziaren kolendry 

Mięso poszarp na kawałki. Ogórek pokrój w plasterki, kapustę i fenkuł w słupki (możesz też użyć innych warzyw korzeniowych).  

Z limonki, octu, oleju, miodu i kolendry przygotuj marynatę. Pokrojone warzywa przełóż do worka do pakowania próżniowego, dodaj marynatę i spakuj na najmocniejszych ustawieniach. Tak przygotowane warzywa zamarynują się w kilka minut.  

Krok 3 – przygotowanie sosu ze zredukowanego kompotu świątecznego

Składniki: 

  • 500 ml kompotu z suszu 
  • 1 trawa cytrynowa 
  • 1 kawałek cynamonu 
  • 2 cm świeżego imbiru 
  • łyżeczka ziaren pieprzu 
  • 1 gwiazda anyżu 
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry 
  • 50 ml octu ryżowego 
  • łyżka oleju sezamowego 
  • łyżka skrobi kukurydzianej lub innej 

Kompot wlej do rondla, dodaj pozostałe składniki i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj, aż odparuje o 2/3. Przecedź przez sitko od nowego rondla, skoryguj doprawienie i zagęść skrobią. 

Krok 4 – wielki finał, czyli połączenie składników

Gotowe bułki nadziej mięsem i marynowanymi warzywami. Polej sosem i posyp po wierzchu ok. 50 g posiekanych orzechów laskowych (lub innych). Możesz też zostawić wszystkie składniki w osobnych naczyniach, aby goście sami dodawali swoje ulubione składniki. 

Autor przepisu: Przemek Błaszczyk