Ok. 10 porcji ǀ Czas przygotowania: 1 godzina ǀ Wykorzystane urządzenia: piekarnik, płyta
Po świętach – jak co roku – zostało ci sporo nadprogramowego ciasta, na które nikt już nie ma ochoty? Zamiast je wyrzucać, zrób z nich bazę do pysznego puddingu. Podany z lodami piernikowymi domowej roboty będzie doskonałą propozycją na poświąteczne less waste party dla rodziny i znajomych.
Pudding to wyjątkowa potrawa kuchni brytyjskiej, znana przede wszystkim z tego, że ma wiele odsłon. Nie sposób dokładnie określić, co kryje się pod tą nazwą. Czasem jest to danie z mąki, tłuszczu i jajek z dodatkiem owoców, innym razem – słona potrawa nadziewana mięsem lub… mieszanka podrobów zawinięta w jelito. Pudding może być pieczony lub gotowany. Może być daniem głównym, dodatkiem lub deserem. Możliwości jest mnóstwo!
W kuchni Miele pudding jest deserem. I to nie byle jakim, bo zrobionym z resztek świątecznej baby drożdżowej w duchu less waste.
Pudding z baby drożdżowej najlepiej smakuje na ciepło, dlatego przygotowania całego deseru warto zacząć od końca, czyli od lodów. W czasie, gdy będą się chłodziły w zamrażarce, zdążysz przygotować główny punkt programu.
Składniki na lody piernikowe:
Mleko z przyprawami i cukrem podgrzej na płycie – używając programu utrzymywania w cieple – przez ok. 15 minut. Żółtka wbij do drugiego garnka. Przez sito wlej odrobinę podgrzanej masy i zahartuj żółtka.
Wlej pozostałą część masy (przez sito) i wymieszaj. Podgrzej całość, ciągle mieszając, aż się zemulguje. Dodaj alkohol. Przelej do naczynia i wystudź. Włóż do zamrażarki i mieszaj co 30-40 minut. Gdy masa zacznie tężeć, dodaj pokruszone pierniki.
Gdy lody już się mrożą, pora przystąpić do robienia puddingu. Przydadzą się tu następujące składniki:
Połącz mleko i śmietanę. Wbij jaja, dodaj cukier i wymieszaj. Naczynie do zapiekania wysmaruj obficie masłem. Możesz użyć jednego dużego naczynia lub kilku mniejszych. Ułóż warstwę ciasta, skrop nalewką i posyp cukrem. Ułóż drugą warstwę. Zalej masą jajeczną i dociśnij. Pozostaw na chwilę,
aby ciasto dobrze nasiąkło. Posyp po wierzchu cukrem.
Piekarnik nagrzej do 180°C, korzystając z funkcji Termonawiew. Wsuń naczynia do środka i piecz około 30-45 minut (w zależności od wielkości naczyń).
Serwuj na ciepło z porcją lodów.
Autor przepisu: Przemek Błaszczyk