porcja dla 4 osób | czas: 30 minut | urządzenia: DGC , płyta
Łosoś to jedna z najpopularniejszych i najsmaczniejszych ryb dostępnych w Polsce. Jest też niezwykle zdrowy, dzięki wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. To one odpowiadają także za miękkość i soczystość ryby oraz jej delikatność. Jeśli nie masz pomysłu, jak w ciekawy sposób przyrządzić łososia dla swojej rodziny lub gości, polecamy przepis na łososia z pomidorami autorstwa naszego szefa kuchni. W przygotowaniu pysznego posiłku pomogą ci innowacyjne urządzenia Miele.
To, co wyróżnia łososia na tle innych ryb, to połączenie jego czterech ważnych cech:
Wiele osób obawia się jednak przyrządzania łososia ze względu na delikatność jego mięsa czy brak pomysłu, jak go podać w ciekawy i oryginalny sposób. Bez obaw! Zastosuj się do wskazówek naszego szefa kuchni, który podpowie ci, jak dobrze i szybko przygotować tę rybę. W przypadku tego przepisu nie musisz być mistrzem gotowania – wystarczy spróbować. W kuchni wspierać cię będą inteligentne urządzenia Miele.
By zrobić to proste i pyszne danie, zacznij od przygotowania składników. Potrzebne ci będą:
Skórkę pomidorów natnij pionowo na osiem identycznych kawałków. Same warzywa pozostaw jednak w całości. Włóż pomidory do niezawodnego DGC na 3 minuty i gotuj na parze w temperaturze 100°C. Po ugotowaniu natychmiast ostudź je w lodowatej wodzie, by zachowały ładny kształt.
Schłodzone pomidory obierz ze skórek. Nie wyrzucaj obierek – zgodnie z zasadą zero waste, w kuchni nic nie powinno się marnować! Jak możesz wykorzystać skórki? Wystarczy, że usmażysz je na oleju na chrupko. Dzięki temu otrzymasz chipsy, które wprowadzą do dania ciekawą teksturę i sprawią, że będzie bardziej interesujące i zaskakujące.
Obrane pomidory przekrój na cztery plasterki każdy. Usuń nożem miąższ. Następnie dwa z czterech plasterków każdego pomidora pokrój na jeszcze mniejsze kawałki, np. w kostkę. Pozostałe dwa plastry pozostaw nienaruszone.
Następnie roztop masło na patelni i smaż w nim łososia przez 5 do 7 minut. Pamiętaj – by ryba była soczysta i dobrze usmażona, tłuszcz powinien sięgać do ⅔ jej grubości. Ponadto nie obracaj łososia więcej niż jeden raz! Jego delikatne mięso może zacząć się rozpadać przy zbyt częstym przekręcaniu.
Po usmażeniu zdejmij łososia z patelni i odłóż go na bok, by przygotować sos. Na tę samą patelnię wrzuć pokrojone pomidory ugotowane na parze i smaż je, aż całkowicie się rozpadną (pozostaw jednak kilka kostek do przybrania). Dodaj sól i pieprz do smaku, a także zioła. Na koniec zalej pulpę śmietaną, zagotuj i porządnie wymieszaj.
By elegancko podać gotowe danie, ułóż wszystkie składniki na talerzach w sześciu warstwach:
Pomidory mają naturalny kwaśno-słodki smak, dzięki czemu będą się świetnie komponowały się z rybą. Jeśli chcesz uzyskać dodatkowy walor estetyczny, możesz wykorzystać pomidory żółte, czerwone i zielone. Mieszanka kolorów sprawi, że talerz będzie wyglądał wiosennie.
Autor przepisu: szef kuchni, Vladimír Morochovič