4 porcje ǀ Czas przygotowania: 80 minut + ciasto w lodówce przez noc ǀ Wykorzystane urządzenia: , piekarnik, szuflada do pakowania próżniowego, DGC/DG
Łosoś ze słodkimi knedlami? Brzmi zaskakująco, ale dania mięsne i rybne świetnie komponują się ze słodkimi smakami. Sprawdź, jaka jest historia śliwkowego chutney’a – nadzienia pysznych knedli oraz dowiedz się, jak przygotować wyborną i delikatną rybę. Pomogą ci w tym urządzenia Miele. Dzięki nim to wykwintne danie nabierze barw i zarumieni się, zanim trafi na stół.
Chutney to rodzaj gęstego, pikantnego sosu, bardzo popularny w kuchni indyjskiej, pakistańskiej i południowoazjatyckiej. Może być przygotowywany z różnych składników, w tym z owoców takich jak mango, ananas, brzoskwinie, daktyle, figi, śliwki, limonki lub pomidory, a także z warzyw, takich jak cebula, czosnek, ogórek, marchew, papryka, czy bakłażan.
W zależności od regionu i preferencji smakowych istnieje wiele różnych odmian chutney’a:
W europejskiej kuchni często podaje się także chutney śliwkowy, jabłkowy, gruszkowy, figowy, czy z czerwonej cebuli.
Do przypraw, które są często używane w chutney’u, należą m.in. imbir, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, kumin, gorczyca, pieprz, kolendra, kmin rzymski oraz liście curry.
Chutney jest powszechnie wykorzystywany jako dip lub smarowidło do kanapek, a także jako dodatek do potraw, takich jak kurczak tikka, samosy, pakora, dal, raita, czy curry. Niektóre odmiany chutney’a są również stosowane jako dodatek do dań mięsnych lub rybnych, takich jak dzisiejszy łosoś z knedlami ze śliwkowym chutney’em.
Zrobienie pysznego, śliwkowego chutney’a jest prostsze, niż myślisz. Przygotuj składniki:
Śliwki pokrój w małą kostkę. Nie musisz ich wcześniej obierać, mogą być ze skórką. Następnie wrzuć je do garnka i zasyp brązowym cukrem. Dodaj cynamon.
Wszystko wymieszaj i pozostaw na 40 minut. Po tym czasie wyciśnij owoce przez sitko, tak by pozbyć się sosu (jeśli wykonujesz cały nasz przepis, to sos przyda do łososia, więc odłóż go na bok). Owoce będą stanowić idealny dodatek do mięs, ryb, czy deserów. Takie nadzienie chutney świetnie nada się też do knedli w poniższym przepisie.
Gdy masz już gotowe nadzienie, możesz przygotować ciasto na knedle. Do dania z łososiem polecamy knedelki z ciasta brioche, na które składają się:
W naczyniu połącz mleko, roztopione masło, świeże drożdże i żółtko, dobrze wymieszaj. Dodaj mąkę wymieszaną z solą. Mieszaj, aż do uzyskania ciasta. Całe naczynie hermetycznie zafoliuj i wstaw na noc do lodówki.
Następnego dnia podziel ciasto na 4 części, uformuj z nich 4 kulki i pozostaw na 5 minut, aby odpoczęły. Uformuj knedle i wypełnij słodkim chutney’em śliwkowym.
Na perforowaną blachę do pieczenia wyłóż niewielką ilość masła. Warstwa powinna być cienka. Ułóż knedle na tak przygotowanej blasze i wstaw do piekarnika do gotowania na parze na 40°C na ok. 30 minut. Podgrzej DG lub DGC do 100°C w funkcji gotowania na parze przez 20 minut.
Knedle z chutney’em to tylko część naszego niezwykłego przepisu. By danie było kompletne, musisz wykonać także sos zabajone, bułki brioche, sos holenderski oraz gwiazdę główną – łososia.
Zacznij od upieczenia bułek. Przygotuj ciasto, takie jak wcześniej na knedle:
Dodatkowo potrzebne ci będą składniki na polewę:
W naczyniu dobrze wymieszaj mleko, roztopione masło, świeże drożdże i żółtko. Dodaj mąkę z solą. Mieszaj, aż do uzyskania ciasta. Całe naczynie hermetycznie zafoliuj i wstaw na noc do lodówki.
Następnego dnia podziel ciasto na 4 części, rozpłaszcz każdy kawałek i obracaj, aby uformować do okrągłej bułeczki brioche. Ułóż je na blasze do pieczenia.
Roztrzep jajko i rozsmaruj je na wierzchu każdej bułeczki. Posyp makiem.
Wstaw blachę z bułkami do piekarnika, aby rosły w temperaturze 40°C przez 30 minut. Następnie rozgrzej piekarnik Miele do 190°C intensywnie (ustaw dwa razy uderzenia pary – pierwsze w 2. minucie pieczenia, drugie w 7. minucie pieczenia). Piecz przez 18-20 minut.
Do przygotowania filetu potrzebujesz:
Obierz buraki i zetrzyj je na tarce lub zmiel. Dodaj brązowy cukier, sól i natrzyj rybę mieszanką cukrowo-buraczano-solną.
Umieść wszystko razem w worku do pakowania próżniowego, zamknij go i zrób próżnię. Włóż do lodówki na 1 godzinę.
W czasie „leżakowania” ryby, zajmij się sosem holenderskim. Przygotuj:
Podgrzej patelnię wypełnioną wodą do kąpieli wodnej. Wszystkie składniki oprócz roztopionego masła połącz i mieszaj na kąpieli wodnej, aż sos zrobi się gęsty. Bardzo powoli wlewaj roztopione masło w małych ilościach. Mieszaj do momentu, aż konsystencja będzie mazista.
Następny krok to sos zabajone. Potrzebujesz:
Połącz wszystkie składniki w kąpieli wodnej i mieszaj, aż konsystencja sosu stanie się gęsta. Wlej powoli resztę sosu śliwkowego (pozostałego po przygotowaniu chutney’a). To rozrzedzi zabaione.
Zbliżamy się ku końcowi. Teraz tylko złóż wszystko w tę idealną, pełną smaku całość.
Otwórz worek z rybą. Wyjmij łososia i obierz go ze skóry.
Pokrój filet w cienkie, eleganckie plastry i ułóż na talerzu. Skrop oliwą z oliwek.
Sos holenderski wylej fantazyjnie na obok plastrów łososia i ułóż obok niego upieczoną bułkę brioche. Natomiast ugotowany na parze knedel ułóż w głębokim talerzu. Wokół polej sosem zabaione. Dzięki temu uzyskasz cudowną kompozycję smaków, zapachów, kolorów i aromatów, która zachwyci domowników lub twoich gości.
Autor przepisu: Sándor Kis