porcja dla 4 osób | czas przygotowania: ok. 20 min. + minimum 4h chłodzenia| Wykorzystane urządzenia: płyta grzewcza, chłodziarka
Skrobia oporna to składnik, który nie jest w pełni trawiony przez enzymy w naszym układzie pokarmowym, ale przechodzi do jelita grubego, by tam odżywić bakterie jelitowe. Występuje w niektórych rodzajach kasz, otrębach pszennych, nasionach chia i strączkach. Może być wykorzystywana jako naturalny probiotyk. Ponadto reguluje poziom glukozy we krwi, jest polecana w diecie odchudzającej oraz poprawiającej trawienie. Szefowa Kuchni Miele proponuje sałatkę z zielonymi szparagami i pęczakiem – źródłem skrobi opornej.
Do przygotowania dietetycznej sałatki z zielonymi szparagami będziesz potrzebować:
Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie, schłodź w chłodziarce przez minimum 4 godziny, aby powstała tzw. skrobia oporna.
Szparagi połam (złamią się w miejscu, w którym znajduje się twardszy koniec) pokrój i podsmaż na patelni.
Truskawki umyj. Oderwij ogonki, a następnie pokrój owoce na dość duże kawałki.
Posiekaj resztę składników: natkę pietruszki i migdały. Ser kozi porwij na kawałki.
Szparagi wrzuć do kaszy razem z pokrojonymi truskawkami i resztą rozdrobnionych składników, wymieszaj. Na koniec polej octem balsamicznym i dopraw solą.
Autorka przepisu: Katarzyna Błażejewska – Stuhr