porcja dla 2-4 osób | czas przygotowania: ok. 5 min. + ok. 20 minut pieczenia | Wykorzystane urządzenia: DGC lub DGM, chłodziarka
Kiedy nadchodzi sezon na młode warzywa, warto po nie sięgać jak najczęściej nie tylko w postaci dodatku do obiadu. Można z nich przygotować wykwintne, a jednocześnie proste i zdrowe przystawki lub przekąski. Szefowa Kuchni Miele prezentuje pomysł na słodkie, karmelizowane, lekko chrupiące przez dodatek sezamu młode marchewki, podane w towarzystwie soczystych borówek.
Do przygotowania pieczonej marchewki na słodko potrzebne będą następujące składniki:
Oliwę z oliwek wymieszaj z sokiem z limonki.
Marchewki umyj, przekrój wzdłuż na pół, ułóż na blasze, polej oliwą z sokiem z limonki i miodem.
Następnie posyp marchewki sezamem.
Możesz przygotować marchewki wcześniej, przechować na blasze w chłodziarce
i upiec tuż przed podaniem. Piecz w programie automatycznym w DGC. Podawaj udekorowane borówkami i sezamem.
Autorka przepisu: Katarzyna Błażejewska – Stuhr