Zanurz się w świat wyjątkowych smaków włoskiej kuchni regionalnej i przygotuj aromatyczne arancini z czosnkiem niedźwiedzim, kremem z białych szparagów, parmezanem i nowalijkami.
Tradycyjny sycylijski przysmak wzbogacony został o typowo wiosenne smaki i aromaty. Dowiedz się, jak stworzyć te złociste, chrupiące kulki ryżowe, które rozpływają się w ustach, oczarowując swoją niezwykłą strukturą
Arancini to tradycyjne, sycylijskie danie, które urzeka każdego, kto odwiedza największą wyspę Morza Śródziemnego. Są to smażone na głębokim tłuszczu kule ryżowe z różnorodnym farszem. Ich nazwa pochodzi od słowa „arancia”, które w języku włoskim oznacza „pomarańcza” i nawiązuje do kształtu oraz pomarańczowego koloru tych pysznych przekąsek.
Historia arancini sięga aż X wieku, kiedy Sycylia znalazła się pod panowaniem arabskim. Wprowadzone przez Arabów techniki uprawy ryżu szybko zyskały na popularności, a sam ryż stał się podstawą wielu lokalnych potraw. Pierwotnie arancini były spożywane jako posiłek na wynos i wygodna przekąska podczas podróży czy prac w polu.
W miarę upływu lat, przepis na arancini ewoluował, zyskując coraz większą różnorodność składników i smaków. Dzisiaj klasyczne arancini zwykle zawierają ryż, ser, mięso lub warzywa, a ich wnętrze często ukrywa dodatki takie jak sos pomidorowy, szpinak, czy grzyby. Arancini robi się także w wersji wegetariańskiej i wegańskiej.
Arancini to nie tylko smakowite danie, ale również okazja do odkrywania bogatej historii i kultury włoskiej kuchni. Chrupiące z zewnątrz, a miękkie i soczyste w środku, stanowią prawdziwe kulinarnie arcydzieło, które warto spróbować przyrządzić we własnej kuchni.
Ryż zalej mlekiem i przygotuj na programie automatycznym w urządzeniu do gotowania na parze. Wystudź.
Dodaj posiekany uprzednio czosnek, starte 2/3 parmezanu, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Podziel na 8 porcji. Kulę mozzarelli podrzyj na 8 kawałków.
Na dłoni spłaszcz porcję ryżu, na środku umieść ser i zamknij go w środku otaczając masą ryżową.
Mąkę wsyp do miski, jajka roztrzep (możesz dodać 2 łyżki wody gazowanej lub mleka), bułkę przesyp do miski i wymieszaj z pozostałym parmezanem.
Panieruj dokładnie powstałe kule w kolejności mąka – jajka – bułka.
Olej wlej do garnka i ustaw na płycie z TempControl na 200°C. Smaż kilka minut, aż będą złote. Wyjmij i osusz na papierowym ręczniku.
Szparagi obierz i odkrój zdrewniałe końcówki. Drobno pokrój, główki zachowaj na później, obierki i końcówki przełóż do garnka i zalej bulionem lub wodą. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj około 30 minut.
Uprzednio pokrojoną szalotkę zeszklij na rozgrzanym oleju. Seler naciowy pokrój i dorzuć do garnka. Po chwili dorzuć uprzednio zmiażdżone ząbki czosnku. Dodaj masło i pokrojone szparagi, zalej bulionem.
Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj do miękkości około 15 minut. Dodaj śmietanę, ponownie zagotuj. Zmiksuj na krem i dopraw do smaku.
Powstały krem wylej na półmisek, ułóż na nim arancini, posyp je startym parmezanem i posiekanym szczypiorkiem. Dodaj główki białych i zielonych szparagów, plastry rzodkiewki etc.
Arancini to smakowita przekąska, która może stać się również doskonałym daniem głównym, gdy zostanie podana z odpowiednimi dodatkami. Aby wzbogacić doświadczenie kulinarnych przygód z arancini, warto postawić na następujące propozycje:
Eksperymentuj z dodatkami, dostosowując je do swoich upodobań i ciesz się pełnią smaku, jaką oferuje arancini w połączeniu z różnorodnymi składnikami. Smacznego!