Przejdź do

Zanurz się w świat wyjątkowych smaków włoskiej kuchni regionalnej  i przygotuj  aromatyczne arancini z czosnkiem niedźwiedzim, kremem z białych szparagów, parmezanem i nowalijkami.

Tradycyjny sycylijski przysmak wzbogacony  został  o typowo wiosenne smaki i aromaty. Dowiedz się, jak stworzyć te złociste, chrupiące kulki ryżowe, które rozpływają się w ustach, oczarowując swoją niezwykłą  strukturą

  • porcja dla 4 osób
  • czas przygotowania: 1,5 h
  • urządzenia: DG, DGC lub DGM, płyta z funkcją TempControl

Włoskie arancini – poznaj sekrety sycylijskiej kuchni!

Arancini to tradycyjne, sycylijskie danie, które urzeka każdego, kto odwiedza największą wyspę Morza Śródziemnego. Są to smażone na głębokim tłuszczu kule ryżowe z różnorodnym farszem. Ich nazwa pochodzi od słowa „arancia”, które w języku włoskim oznacza „pomarańcza” i nawiązuje do kształtu oraz pomarańczowego koloru tych pysznych przekąsek.

Historia arancini sięga aż X wieku, kiedy Sycylia znalazła się pod panowaniem arabskim. Wprowadzone przez Arabów techniki uprawy ryżu szybko zyskały na popularności, a sam ryż stał się podstawą wielu lokalnych potraw. Pierwotnie arancini były spożywane jako posiłek na wynos i wygodna przekąska podczas podróży czy prac w polu.

W miarę upływu lat, przepis na arancini ewoluował, zyskując coraz większą różnorodność składników i smaków. Dzisiaj klasyczne arancini zwykle zawierają ryż, ser, mięso lub warzywa, a ich wnętrze często ukrywa dodatki takie jak sos pomidorowy, szpinak, czy grzyby. Arancini robi się także w wersji wegetariańskiej i wegańskiej.

Arancini to nie tylko smakowite danie, ale również okazja do odkrywania bogatej historii i kultury włoskiej kuchni. Chrupiące z zewnątrz, a miękkie i soczyste w środku, stanowią prawdziwe kulinarnie arcydzieło, które warto spróbować przyrządzić we własnej kuchni.

Składniki na włoskie arancini

  • 200 g ryżu
  • 500 ml mleka
  • garść liści czosnku niedźwiedziego
  • 50 g parmezanu
  • 1 mozzarella di buffala
  • 200 g bułki tartej
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 l oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz

Ryż zalej mlekiem i przygotuj na programie automatycznym w urządzeniu do gotowania na parze. Wystudź.

Dodaj posiekany uprzednio czosnek, starte 2/3 parmezanu, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Podziel na 8 porcji. Kulę mozzarelli podrzyj na 8 kawałków.

Na dłoni spłaszcz porcję ryżu, na środku umieść ser i zamknij go w środku otaczając masą ryżową.

Mąkę wsyp do miski, jajka roztrzep (możesz dodać 2 łyżki wody gazowanej lub mleka), bułkę przesyp do miski i wymieszaj z pozostałym parmezanem.

Panieruj dokładnie powstałe kule w kolejności mąka – jajka – bułka.

Olej wlej do garnka i ustaw na płycie z TempControl na 200°C. Smaż kilka minut, aż będą złote. Wyjmij  i osusz na papierowym ręczniku.

Składniki na biały krem szparagowy

  • pęczek białych szparagów
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 1 szalotka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietany 30%
  • 50 g masła
  • 50 ml oliwy do smażenia
  • 500 ml bulionu lub wody
  • do dekoracji: rzodkiewka / groszek / szczypiorek

Szparagi obierz i odkrój zdrewniałe końcówki. Drobno pokrój, główki zachowaj na później, obierki i końcówki przełóż do garnka i zalej bulionem lub wodą. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj około 30 minut.

Uprzednio pokrojoną szalotkę zeszklij na rozgrzanym oleju. Seler naciowy pokrój i dorzuć do garnka. Po chwili dorzuć uprzednio zmiażdżone ząbki czosnku. Dodaj masło i pokrojone szparagi, zalej bulionem.

Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj do miękkości około 15 minut. Dodaj śmietanę, ponownie zagotuj. Zmiksuj na krem i dopraw do smaku.

Powstały krem wylej na półmisek, ułóż na nim arancini, posyp je startym parmezanem i posiekanym szczypiorkiem. Dodaj główki białych i zielonych szparagów, plastry rzodkiewki etc.

Z czym podawać arancini?

Arancini to smakowita przekąska, która może stać się również doskonałym daniem głównym, gdy zostanie podana z odpowiednimi dodatkami. Aby wzbogacić doświadczenie kulinarnych przygód z arancini, warto postawić na następujące propozycje:

  • Sałatki: arancini dobrze komponują się z lekkimi, świeżymi liśćmi sałaty. Wybierz mieszankę liści sałat, rukoli, i dodaj do tego pomidory, ogórki, czerwoną cebulę oraz oliwki. Sałatę polej winegretem na bazie oliwy z oliwek, octu balsamicznego i musztardy.
  • Warzywa: wartościową opcją z punktu widzenia zdrowia i smaku jest podanie arancini z grillowanymi warzywami, takimi jak cukinia, bakłażan, papryka, czy szparagi. Warzywa przydadzą potrawie koloru i różnorodności tekstur.
  • Włoskie przystawki: arancini świetnie wpisują się w klimat włoskich przekąsek. Rozważ podanie ich z deską serów, szynki parmeńskiej, salami, oliwek, grillowanych szparagów, czy pieczywa.
  • Napoje: aby dopełnić kulinarną podróż po smakach Włoch, wybierz odpowiedni włoski napój.W przypadku arancini z kremem szparagowym sprawdzi się lekkie, orzeźwiające białe wino, takie jak pinot grigio, vermentino lub greco di tufo, które doskonale podkreśli smaki potrawy. Alternatywą może być również włoskie piwo.

Eksperymentuj z dodatkami, dostosowując je do swoich upodobań i ciesz się pełnią smaku, jaką oferuje arancini w połączeniu z różnorodnymi składnikami. Smacznego!