Przejdź do

Porcja dla 4 osób ǀ Czas przygotowania: ok. 40 minut ǀ Wykorzystane urządzenia: DGC, szuflada do pakowania próżniowego

Jak gotować smacznie, ekologicznie i zdrowo, a przy tym szybko i bez wysiłku? Klucz to odpowiedni dobór składników i intuicyjne urządzenia AGD. Sprawdź, jak przygotować doskonałą czarną soczewicę z plastrem łososia jurajskiego z brukselkami i skorzonerą z odrobiną kremu z brukselki, białej czekolady i gorgonzoli. Wystawne gotowanie w stylu less waste z wykorzystaniem urządzeń Miele zajmie ci mniej niż godzinę!

Zobacz relację z gotowania w stylu less waste z użyciem nowoczesnych urządzeń Miele na Domówce u Dowborów >>> Poznaj funkcje naszych urządzeń i dowiedz się, jak z nich korzystać, aby ułatwiać sobie codzienność i oszczędzać czas na przygotowywaniu wartościowych posiłków. Przyszykuj składniki i gotuj równocześnie z szefem kuchni Przemkiem Błaszczykiem, w wyśmienitym towarzystwie Joanny i Macieja Dowborów.

 

Skorozonera – co to właściwe jest?

Skorzonera, zwana również wężymordem, czarnym korzeniem lub po prostu zimowym szparagiem, to unikalne, rodzime warzywo, które stosunkowo rzadko pojawia się na naszych stołach. A szkoda, bo może stanowić wartościowy element diety. Zawiera witaminy A, E, K oraz z grupy B i cenne składniki mineralne, jak cynk, magnez czy potas. Jest także źródłem białka, tłuszczów, węglowodanów i błonnika, a przy tym jest niskokaloryczna. Śmiało można ją włączyć do stałego menu, również będąc na diecie.

Swoje niecodzienne nazwy skorzonera zawdzięcza dawnemu zastosowaniu (służyła za antidotum na jad żmii – stąd „wężymord”), wyglądowi (jadalna część rośliny to właśnie ciemnobrązowy lub czarny korzeń) i smakowi (miąższ warzywa przypomina w smaku szparagi).

 

Skorzonera z czarną soczewicą i brukselką

Jak można przygotować skorzonerę i z czym ją połączyć, by danie smakowało wyśmienicie? Jako baza doskonale sprawdzi się delikatna czarna soczewica, a w roli dodatku – rozpływająca się w ustach brukselka.

 

Składniki:

 

  • 200 g soczewicy beluga (czarna soczewica)
  • 8 brukselek pokrojonych na połówki
  • 50 g orzechów laskowych – lekko posiekanych
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 gałązki tymianku
  • 4 kawałki skorzonery
  • pół cytryny

 

Brukselki przygotuj na programie automatycznym tak, aby pozostały dość twarde. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć brukselki i podsmaż, aż zaczną się rumienić. Dodaj orzechy i praż całość przez kilka minut.

Soczewicę przełóż do naczynia i zalej wodą (zgodnie ze wskazówkami sugerowanymi przez urządzenie DGC). Dodaj tymianek i przygotuj na programie automatycznym (gotowanie na parze). Posól do smaku po ugotowaniu. Przełóż do szuflady do podgrzewania talerzy i utrzymuj w cieple w 70°C.

 

Skorzonerę dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Obierz i przełóż do naczynia z wodą i wyciśniętą cytryną (aby nie ściemniała). Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i ugotuj na programie automatycznym (urządzenie podpowie ci, ile czasu zajmie gotowanie). Ugotowane warzywa przełóż do szuflady do podgrzewania talerzy i utrzymuj w cieple w 70°C.

 

Pro tip: Możesz przygotować soczewicę i skorzonerę, używając opcji: „zestaw obiadowy”.

Filety z łososia jurajskiego

Łosoś jurajski to ryba hodowana w wysokozmineralizowanej wodzie geotermalnej, pochodzącej z odwiertu z okresu jury (głębokość takiego odwiertu wynosi ponad kilometr!). Ponieważ łososie hodowane w takich warunkach nie mają kontaktu ze światem zewnętrznym i nie zagrażają im pasożyty czy inni naturalni wrogowie, nie muszą być karmione antybiotykami. Woda na tej głębokości również nie jest skażona metalami ciężkimi czy innymi toksynami pochodzącymi m.in. z przemysłu i rolnictwa. Ich mięso pozostaje delikatne i – przede wszystkim – zdrowe. Dlatego łosoś jurajski to świetna alternatywa dla ryb hodowanych w otwartych akwenach wodnych.

 

Jak przyrządzić łososia jurajskiego?

 

Przygotuj:

  • 4 filety łososia jurajskiego (każdy po ok. 80 g)
  • cytrynę
  • ulubione zioła, np. tymianek
  • sól

 

Filety posól i przełóż do worka. Dodaj masło, pokrojoną w plastry cytrynę oraz tymianek (lub inne zioła). Zamknij próżniowo i gotuj (używając funkcji sous-vide) w temperaturze 55°C, przez ok. 20 minut (w zależności od grubości płatów).

Listki brukselki z prażonymi orzechami

Czas na kolejną odsłonę brukselki – tym razem w formie listków z prażonymi orzechami laskowymi.

 

Składniki:

 

  • 16 brukselek
  • 25 g orzechów laskowych – lekko posiekanych
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól i pieprz

 

Brukselki umyj i wylistkuj. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć listki brukselki i podsmaż, aż zaczną się rumienić. Dodaj orzechy i praż całość przez kilka minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec posyp szczypiorkiem.

Krem z resztek brukselki z gorgonzolą i czekoladą, czyli zero waste w praktyce

W kuchni Miele nie lubimy, gdy coś się marnuje. Dlatego dążymy do tego, by wykorzystać każdą jadalną część wykorzystywanych produktów (nawet tę, którą zwykle wyrzuca się do kosza). I gorąco zachęcamy, by stosować tę zasadę również w swoim domu – w trosce o dobro naszej planety.

 

Co można zrobić z resztek brukselki? Nasza propozycja to aromatyczny dressing z nutą ostrego sera i… czekolady!

 

Składniki:

  • resztki brukselek
  • ½ szalotki pokrojonej w kostkę
  • ½ gałązki selera naciowego pokrojonego w plastry
  • 1 ząbek czosnku pokrojonego w plastry
  • łyżka masła
  • łyżka oleju
  • 50 g gorgonzoli
  • 150 ml mleka 3,2%
  • 150 ml śmietany 30%
  • sól i pieprz
  • 1 tabliczka białej czekolady

 

Czekoladę upiecz w 160°C przez 15 minut. Zamroź na 2 godziny, następnie zmiel na proszek. Szalotkę i seler naciowy podsmaż na oliwie, dodaj masło, czosnek i resztki brukselki. Smaż minutę.

Dodaj gorgonzolę, mleko i śmietanę. Gotuj całość na małym ogniu przez kwadrans. Zblenduj na krem, dodaj łyżkę czekolady i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Danie wyłóż na talerze w dowolnej konfiguracji. Warzywa i krem mogą być ułożone z boku, centralne miejsce może zająć czarna soczewica, przykryta płatem z łososia.

Autor przepisu: Przemek Błaszczyk