Przepis na gołąbki domowe to jedna z najczęściej poszukiwanych receptur. Danie to można przyrządzić jednak w zupełnie nowej, wegetariańskiej odsłonie. Idealnie sprawdzi się tu kapusta włoska oraz aromatyczny farsz z pieczonych ziemniaków. Poznaj przepis na łatwe gołąbki wegetariańskie, które z powodzeniem przygotujesz w domowej kuchni.
Klasyczny przepis na gołąbki zakłada wykorzystanie mięsnego farszu z odrobiną ryżu. Najczęściej danie to podaje się w asyście sosu pomidorowego oraz ziemniaków. Gołąbki można przyrządzić jednak także w inny, nieco niekonwencjonalny sposób – bez użycia mięsa. Jego miejsce może zająć pachnący świeżym koprem farsz z pieczonych ziemniaków z dodatkiem prażonych orzechów oraz czosnku. Pieczone gołąbki wegetariańskie to wspaniała alternatywa dla osób, które nie jedzą mięsa, ograniczają jego spożycie lub lubią eksperymentować w kuchni.
Podstawą wyjątkowego smaku gołąbków wegetariańskich jest cudownie aksamitny i aromatyczny farsz. Odpowiednio przygotowane i doprawione pieczone ziemniaki zawinięte w liście kapusty włoskiej będą świetnym pomysłem na rodzinny obiad, kolację we dwoje lub smaczny lunch w pracy.
Aby przyrządzić gołąbki pieczone w piekarniku potrzebne będą:
Piecz ziemniaki, cebulę i czosnek w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30 min., po tym czasie ziemniaki połącz z czosnkiem i pokrojoną cebulą. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie upraż orzechy na patelni i rozdrobnij je na mniejsze kawałki. Połącz wszystkie składniki, dopraw masę solą oraz pieprzem do smaku i dodaj posiekany, świeży koper.
Kapustę oczyść i wyjmij głąb, rozdziel liście i gotuj na parze ok. 4 min. w temp. 100°C. Następnie wytnij twardą część warzywa, a do każdego liścia włóż dwie łyżki farszu. Zawiń ich boki do środka, całość uformuj w kształt roladki, przełóż do naczynia żaroodpornego i lekko skrop oliwą.
Ile piec gołąbki w piekarniku? Urządzenie rozgrzej do 160°C – gołąbki powinny piec się około 20 minut. Małe roladki zawinięte w kapustę włoską możesz też gotować na parze przez 10 minut w temperaturze 100°C.
Autor przepisu: Ada Marczewska