Jak przyrządzić wykwintne danie, którego nie powstydziłaby się najlepsza restauracja? Poznaj przepis na jajko sous vide podawane z hummusem z cieciorki, salsą z krewetek, szparagami i krewetkowym aioli z chipotle. To wyjątkowa propozycja dla prawdziwych koneserów dobrej kuchni.
Gotowanie metodą sous vide pozwala przyrządzić wyjątkowo aromatyczne i soczyste potrawy. Do niedawna sposób ten był stosowany głównie w restauracjach, obecnie z powodzeniem można wykorzystywać go także w domowej kuchni. Żywność zamyka się szczelnie w specjalnych workach próżniowych, poprzez usunięcie z nich powietrza. Tak przygotowane posiłki należy umieścić w kąpieli wodnej lub parowej. Ważne jednak, aby precyzyjnie kontrolować wysokość temperatury. Cała procedura trwa znacznie dłużej niż w przypadku tradycyjnego gotowania, ale dzięki temu potrawa nabiera wyjątkowego charakteru i smaku.
Przygotowanie wykwintnego dania z wykorzystaniem metody sous vide wymaga przyrządzenia kilku elementów. To wyjątkowe połączenie wielu różnorodnych składników tworzy prawdziwą symfonię niepowtarzalnych smaków.
Pierwszym krokiem jest przyrządzenie jajka sous vide, w tym celu przygotuj:
Jajko gotuj metodą sous vide w niskiej temperaturze na poziomie 63°C przez 1 godz., po czym umieść jajko w wodzie z lodem i obierz.
Następnie przyrządź aksamitny hummus z dodatkiem aromatycznych przypraw i ziół. Do pasty z cieciorki potrzebujesz:
Jak zrobić hummus? Odsączoną ciecierzycę umieść w pojemniku blendera, a następnie dodaj kilka łyżek zalewy lub wody z gotowania ciecierzycy i zacznij miksować na pastę. W międzyczasie dodaj resztę składników: sok z cytryny, czosnek, pastę tahini, około 2 szczypty soli, szczyptę pieprzu, olej sezamowy lub oliwę oraz kumin (kmin rzymski). Miksując stopniowo dodawaj więcej zalewy, aby uzyskać odpowiednią konsystencję pasty.
Trzecim krokiem jest przygotowanie salsy z krewetek, do której niezbędne będą:
Krewetki obierz z pancerzy (wykorzystamy je do produkcji krewetkowego aioli ), pokrój w równe plastry i przesmaż na oleju sezamowym. Szparagi zblanszuj w piecu na programie do blanszowania, po tym czasie umieść w lodowatej wodzie. Osusz je na papierze i pokrój w równe plasterki. Posiekaj w kostkę awokado cebulę i chilli, następnie dopraw srirachą, sokiem z limonki, solą i pieprzem. Całość wymieszaj i odstaw do lodówki.
Zarówno białe, jak i zielone szparagi można przyrządzić na wiele sposobów. Do wykwintnego jajka sous vide szef kuchni zaproponował wykorzystanie obu ich rodzajów, przygotowanych wg dwóch przepisów.
Szparagi białe konfitowane w palonym maśle:
Szparagi obierz za pomocą obieraczki do warzyw, umieść w worku do pakowania próżniowego, dodaj masło palone, dopraw koprem i solą. Gotuj sous vide w temp. 85°C przez 30 min.
Szparagi zielone gotowane na parze:
Szparagi oczyść delikatnie z nadmiaru zabrudzeń i usuń zdrewniałą końcówkę. Dodaj oliwę i dopraw solą, gotuj na parze w Programie Automatycznym.
Wcześniej zdjęte z krewetek skorupy wykorzystaj do przygotowania sosu aioli. Podkreśli on charakter całej potrawy, spajając wszystkie elementy.
Aioli krewetkowe z chipotle:
Skorupy krewetek upiecz w piekarniku rozgrzanym do 140°C w programie Pieczenie Góra i Dół przez 10 min. Skorupy umieść w maśle i konfituj przez 10 min, następnie masło przecedź przez sito.
W kąpieli wodnej, utrzyj żółtka z dodatkiem cukru, octu i wina, wtłaczając powoli palone masło krewetkowe do uzyskania jednolitego kremu. Dopraw tabasco chipotle, sokiem z limonki i solą oraz pieprzem.
Autor przepisu: Ada Marczewska