Przejdź do

Porcja dla 2 osób ǀ Czas przygotowania: 30 minut + czas na zmrożenie lodów | Wykorzystane urządzenia: płyta, DGC

Tosty francuskie to smaczne, ale mało wyszukane danie, które można zjeść zarówno na dobry początek dnia, szybki lunch czy przyjemną kolację. Jeśli jednak dodasz do nich karmelizowane morele i lody z liści selera, podsypiesz chrupiącą kruszonką, a całość zwieńczysz prażoną pestką moreli, z pospolitej potrawy zrobi się iście królewskie danie! Wszystko w stylu less waste. Sprawdź, jak przygotować tostową ucztę – krok po kroku.

Jak zrobić karmelizowane morele?

Pierwszy etap to karmelizowanie moreli. Przygotuj:

  • 200 g moreli
  • 75 g cukru
  • 20 ml spirytusu
  • 100 ml białego wina
  • łyżkę suszonych płatków róży

 

Morele przekrój na pół, wyjmij pestkę i zachowaj. Na patelnię wysyp cukier i połóż na nim morele –przecięciem w dół. Gdy cukier zacznie się karmelizować, dodaj spirytus i flambiruj morele. Po chwili dodaj białe wino i odparuj. Zdejmij morele z patelni, a powstały sos zredukuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dodaj płatki róży i odstaw.

Pestki moreli delikatnie roztłucz i wyjmij serce. Podpraż na patelni.

Jej wysokość kruszonka

Płynnym krokiem możesz przejść do przygotowywania kruszonki. Niezbędne są tu następujące składniki:

  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g cukru
  • 150 g miękkiego masła

 

Wszystkie produkty przełóż do miski i zagnieć na jednolitą masę. Przełóż na blachę i piecz w 190°C na funkcji termonawiew przez około 15 minut – do uzyskania złotego koloru.

Przepis na idealny tost francuski

Pora na główny punkt programu, czyli tost francuski. Przydadzą się tu:

  • 2 kromki chleba tostowego (lub innego, może być czerstwy)
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1 żółtko
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka cukru
  • łyżka masła klarowanego

 

Połącz kremówkę z żółtkiem, cukrem i cynamonem. Wymieszaj, by uzyskać jednolitą masę. W gotowej masie obtocz pieczywo i usmaż je na rumiano na rozgrzanym maśle.

Zielone lody z łodyg selera naciowego

Ostatni element dania to pyszne, rozpływające się w ustach lody – w nieco nietypowej odsłonie. Zamiast klasycznego owocu, bazą jest bowiem seler naciowy. Brzmi nieco ekscentrycznie, ale smakuje doskonale! Pamiętaj, że lody potrzebują chwili w zamrażarce, aby zyskać pożądaną konsystencję. Dlatego przygotuj je odpowiednio wcześnie.

 

Niezbędne składniki:

  • 400 ml maślanki
  • 150 ml soku z łodyg selera
  • 50 g dekstrozy
  • 30 g maltodekstryny
  • 75 g cukru
  • 20 g mączki chleba
  • 20 g puree z łodyg selera

 

Wszystkie składniki wymieszaj, wlej do pojemnika PacoJeta i zamroź. Następnie włóż do PacoJeta i wymieszaj.

 

Autor przepisu: Dominik Narloch