Porcja dla 2 osób ǀ Czas przygotowania: 30 minut + czas na zmrożenie lodów | Wykorzystane urządzenia: płyta, DGC
Tosty francuskie to smaczne, ale mało wyszukane danie, które można zjeść zarówno na dobry początek dnia, szybki lunch czy przyjemną kolację. Jeśli jednak dodasz do nich karmelizowane morele i lody z liści selera, podsypiesz chrupiącą kruszonką, a całość zwieńczysz prażoną pestką moreli, z pospolitej potrawy zrobi się iście królewskie danie! Wszystko w stylu less waste. Sprawdź, jak przygotować tostową ucztę – krok po kroku.
Pierwszy etap to karmelizowanie moreli. Przygotuj:
Morele przekrój na pół, wyjmij pestkę i zachowaj. Na patelnię wysyp cukier i połóż na nim morele –przecięciem w dół. Gdy cukier zacznie się karmelizować, dodaj spirytus i flambiruj morele. Po chwili dodaj białe wino i odparuj. Zdejmij morele z patelni, a powstały sos zredukuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dodaj płatki róży i odstaw.
Pestki moreli delikatnie roztłucz i wyjmij serce. Podpraż na patelni.
Płynnym krokiem możesz przejść do przygotowywania kruszonki. Niezbędne są tu następujące składniki:
Wszystkie produkty przełóż do miski i zagnieć na jednolitą masę. Przełóż na blachę i piecz w 190°C na funkcji termonawiew przez około 15 minut – do uzyskania złotego koloru.
Pora na główny punkt programu, czyli tost francuski. Przydadzą się tu:
Połącz kremówkę z żółtkiem, cukrem i cynamonem. Wymieszaj, by uzyskać jednolitą masę. W gotowej masie obtocz pieczywo i usmaż je na rumiano na rozgrzanym maśle.
Ostatni element dania to pyszne, rozpływające się w ustach lody – w nieco nietypowej odsłonie. Zamiast klasycznego owocu, bazą jest bowiem seler naciowy. Brzmi nieco ekscentrycznie, ale smakuje doskonale! Pamiętaj, że lody potrzebują chwili w zamrażarce, aby zyskać pożądaną konsystencję. Dlatego przygotuj je odpowiednio wcześnie.
Niezbędne składniki:
Wszystkie składniki wymieszaj, wlej do pojemnika PacoJeta i zamroź. Następnie włóż do PacoJeta i wymieszaj.
Autor przepisu: Dominik Narloch