Jesień to czas, w którym na stole niepodzielnie królują dynie. A przynajmniej powinny! Dynia zawiera mnóstwo cennej witaminy A, która działa przeciwzapalnie[1], dlatego powinna być stałym elementem jesienno-zimowego menu. Na szczęście możliwości kreacji są tu nieograniczone – dynia świetnie sprawdza się zarówno w daniach na słodko, jak i na słono. Może być bazą do zup, placków, ciast i deserów. Jest też doskonałym dodatkiem do klusek. Podpowiadamy, jak przygotować pyszne kluseczki dyniowe w opcji less waste.
Kluski dyniowe to danie pewniak. Są miękkie, pulchniutkie i delikatne, dlatego smakują zarówno dorosłym, jak i bardziej wymagającym dzieciom. Nie potrzebują dużo pracy, a do ich przygotowania potrzeba tylko kilku prostych składników. Kluseczki dyniowe to również świetna opcja na wykorzystanie resztek ziemniaków lub dyni, które zostały z poprzedniego dnia. Zdrowo, smacznie i bez marnowania jedzenia!
Do przygotowania klusek z dyni potrzebne będą następujące składniki:
Do podania:
Obierz ziemniaki i ugotuj je na parze (w 100°C) razem z dynią – ziemniaki gotuj przez 20 minut, dynię przez 10 minut. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Dynię zblenduj na gładką masę. Odstaw do wystygnięcia. Masy powinny być porządnie przestudzone, dlatego najlepiej przygotowywać je dzień wcześniej.
Połącz tłuczone ziemniaki z puree z dyni, dodaj jaja, mąki: pszenną i ziemniaczaną oraz starty ser. Dopraw do smaku solą. Z masy uformuj wałek (możesz użyć rękawa cukierniczego lub włożyć masę do grubego worka, ucinając róg). Pokrój wałek na kawałki i wrzucaj je na osolony wrzątek. Gotuj przez około 3 minuty, do momentu, aż kluski wypłyną na wierzch.
Ugotowane kluseczki dyniowe można serwować z odrobiną roztopionego masła, ale najlepiej smakują podlane odrobioną oleju z ostropestu z dodatkiem smażonego rozmarynu lub szałwii, posypane startym serem długodojrzewającym.
Autor przepisu: Marek Michalak