Porcja dla 4 osób ǀ Czas przygotowania: ok. 60 minut ǀ Wykorzystane urządzenia: płyta, szuflada do pakowania próżniowego
Delikatne, ale chrupiące. Lekkie, ale bardzo pożywne. Proste w przygotowaniu, a dające niesamowity efekt na talerzu. Faszerowane kwiaty cukinii, bo o nich mowa, to propozycja dla tych, którzy nie lubią w kuchni sztampy i nudy. Podane z kompresowaną cukinią i sosem ziołowym, sprawdzą się zarówno jako wyrafinowana przekąska, jak i popisowe danie główne. Podpowiadamy, jak przygotować taką potrawę w stylu less waste, czyli bez marnowania jedzenia.
Kwiaty cukinii to włoski przysmak, który coraz śmielej pojawia się na naszych stołach. I dobrze, bo oprócz niezwykłej prezencji mogą pochwalić się całym szeregiem wartości odżywczych i witamin. Mają też intensywny smak, więc nie potrzebują wielu dodatków. Można je jeść solo albo z farszem, który dodatkowo podkręci ich walory. Nasza propozycja to farsz z czerstwego chleba z dodatkiem pasty paprykowej i rodzynek. Świetnie smakuje i pozwala uchronić niezjedzone pieczywo przed wyrzuceniem do kosza.
Składniki:
Mleko roztrzep z jajkiem, dodaj pozostałe składniki i pieczywo. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odciśnij nadmiar płynu z farszu i przełóż go do rękawa (możesz użyć gotowego lub zrobić go z pergaminu). Delikatnie wypełnij nadzieniem kwiaty cukinii.
Kolejnym składnikiem dania jest sama cukinia. Również w nieco innej odsłonie, bo skompresowana próżniowo.
Składniki:
Ocet połącz z cukrem i solą. Zagotuj i ostudź. Cukinię pokrój w plasterki lub słupki. Wszystkie produkty przełóż do worka do pakowania próżniowego i zapakuj na najwyższej mocy. Odłóż na kilkanaście minut, aby smaki się „przegryzły”.
Ważnym uzupełnieniem potrawy jest sos jogurtowy. Delikatny w formie, ale intensywny w smaku, nada daniu wyrazistszego charakteru.
Składniki:
Jogurt przełóż do miski i dokładnie wymieszaj z roztartym czosnkiem. Dodaj zioła i skórę z cytryny i dopraw do smaku.
Faszerowane kwiaty cukinii, przed podaniem na talerzu, czeka jeszcze jeden etap – kąpiel w tempurze. Tempura to nazwa opisująca konkretny sposób przygotowania potrawy, inspirowany kuchnią japońską. Polega na zanurzaniu określonych kawałków żywności w cieście (zbliżonym do naleśnikowego) i smażeniu ich w głębokim tłuszczu.
Ciasto do tempury powinno być tak przygotowane, by tworzyło na faszerowanych kwiatach cukinii apetyczną skorupkę, ale jednocześnie chroniło je przed nadmiernym nasiąkaniem tłuszczu. Kluczem do sukcesu jest lodowata woda i wykorzystanie masy od razu po przygotowaniu.
Składniki:
Mąkę, sól, spirytus i kostki lodu przełóż do miski. Powoli dolewaj wodę gazowaną i mieszaj rózgą, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Gotowe ciasto przełóż do lodówki.
Olej roślinny rozgrzej w szerokim rondlu do 180°C, używając funkcji TempControl. Tempurę wyjmij z lodówki i ponownie zamieszaj, aby miała jednolitą konsystencję. Zanurzaj w niej faszerowane kwiaty cukinii i smaż partiami w głębokim tłuszczu. Usmażone kwiaty osącz na papierowym ręczniku. Podawaj z ziołowym jogurtem i kompresowaną cukinią.