Przejdź do

Ok. 10 porcji ǀ Czas przygotowania: 1 godzina ǀ Wykorzystane urządzenia: piekarnik, płyta 

Po świętach – jak co roku – zostało ci sporo nadprogramowego ciasta, na które nikt już nie ma ochoty? Zamiast je wyrzucać, zrób z nich bazę do pysznego puddingu. Podany z lodami piernikowymi domowej roboty będzie doskonałą propozycją na poświąteczne less waste party dla rodziny i znajomych.  

Co to jest pudding?

Pudding to wyjątkowa potrawa kuchni brytyjskiej, znana przede wszystkim z tego, że ma wiele odsłon. Nie sposób dokładnie określić, co kryje się pod tą nazwą. Czasem jest to danie z mąki, tłuszczu i jajek z dodatkiem owoców, innym razem – słona potrawa nadziewana mięsem lub… mieszanka podrobów zawinięta w jelito. Pudding może być pieczony lub gotowany. Może być daniem głównym, dodatkiem lub deserem. Możliwości jest mnóstwo!  

W kuchni Miele pudding jest deserem. I to nie byle jakim, bo zrobionym z resztek świątecznej baby drożdżowej w duchu less waste.  

Lody piernikowe domowej roboty

Pudding z baby drożdżowej najlepiej smakuje na ciepło, dlatego przygotowania całego deseru warto zacząć od końca, czyli od lodów. W czasie, gdy będą się chłodziły w zamrażarce, zdążysz przygotować główny punkt programu.

Składniki na lody piernikowe: 

  • 250 ml mleka 
  • 500 ml śmietany 30% 
  • 200 g cukru muscovado 
  • szczypta soli 
  • 1 łyżka świeżego imbiru 
  • 1,5 łyżeczki imbiru w proszku 
  • 1,5 łyżeczki cynamonu 
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 5 goździków 
  • 6 żółtek 
  • 40 ml nalewki, rumu lub innego alkoholu 
  • 15 szt. pierniczków, ciasteczek imbirowych (lub innych) 

Mleko z przyprawami i cukrem podgrzej na płycie – używając programu utrzymywania w cieple – przez ok. 15 minut. Żółtka wbij do drugiego garnka. Przez sito wlej odrobinę podgrzanej masy i zahartuj żółtka. 

Wlej pozostałą część masy (przez sito) i wymieszaj. Podgrzej całość, ciągle mieszając, aż się zemulguje. Dodaj alkohol. Przelej do naczynia i wystudź. Włóż do zamrażarki i mieszaj co 30-40 minut. Gdy masa zacznie tężeć, dodaj pokruszone pierniki. 

Posypywanie masy pokruszonymi piernikami - zdjęcie.

Gdy lody już się mrożą, pora przystąpić do robienia puddingu.  Przydadzą się tu następujące składniki: 

  • pozostałe kawałki świątecznego ciasta, jak baba drożdżowa (może być też inne) 
  • 300 ml śmietany 30% 
  • 250 ml mleka 3,2% 
  • 6 jajek 
  • 3 łyżki cukru 
  • 50 g masła 
  • 50 ml nalewki korzennej lub innej 
  • 4 łyżki cukru brązowego 

Połącz mleko i śmietanę. Wbij jaja, dodaj cukier i wymieszaj. Naczynie do zapiekania wysmaruj obficie masłem. Możesz użyć jednego dużego naczynia lub kilku mniejszych. Ułóż warstwę ciasta, skrop nalewką i posyp cukrem. Ułóż drugą warstwę. Zalej masą jajeczną i dociśnij. Pozostaw na chwilę,
aby ciasto dobrze nasiąkło. Posyp po wierzchu cukrem.  

Piekarnik nagrzej do 180°C, korzystając z funkcji Termonawiew. Wsuń naczynia do środka i piecz około 30-45 minut (w zależności od wielkości naczyń).  

Serwuj na ciepło z porcją lodów.  

Autor przepisu: Przemek Błaszczyk