Przejdź do

Ok. 20 porcji ǀ Czas przygotowania: 45 minut ǀ Wykorzystane urządzenia: płyta 

Karp to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Często jednak nie udaje się go zjeść w całości podczas wigilijnej wieczerzy, a odgrzewany nie smakuje już tak samo dobrze. Co zrobić z kłopotliwymi resztkami? Nasza propozycja to sajgonki! Świetnie smakują i pozwalają wykorzystać wszystkie nadwyżki jedzenia. Dorzuć odrobinę majonezu z wędzonej śliwki i zaproś rodzinę lub znajomych na pyszne poświąteczne less waste party! 

Co to są sajgonki?

Sajgonki to jedno z najpopularniejszych dań kuchni azjatyckiej. Przypominają nieco małe naleśniki wypełnione farszem warzywnym, mięsnym lub rybnym (albo smacznym miksem wszystkich tych nadzień).  Mogą być smażone (co jest typowe dla kuchni wietnamskiej) albo serwowane bez smażenia. Naturalnym uzupełnieniem sajgonek jest sos, np. słodko-pikantny nouc cham, który podkręca smak potrawy i nadaje mu bardziej wyrazistego charakteru.  

Sajgonki z wigilijnym karpiem – polsko-azjatycka kuchnia w stylu less waste

W kuchni Miele, znanej z kreatywności, proponujemy przygotowanie polskiej wersji sajgonek – z nadwyżki wigilijnego karpia. Odkryjesz nowe, ciekawe smaki i nie zmarnujesz świątecznego jedzenia. 

Składniki: 

  • 2 kawałki karpia w panierce  
  • 50 g pasty miso 
  • 1 opakowanie papieru ryżowego 
  • 1 marchew pokrojona w cienkie słupki 
  • ½ kopru włoskiego pokrojonego w cienkie słupki 
  • 2 cm świeżego imbiru 
  • 1 pęczek dymki 
  • 1 łyżka sezamu 
  • olej do smażenia 

Karpia pokrój w paski o wielkości 1 x 5 cm i posmaruj pastą miso. Marchew i fenkuł pokrój w cienkie słupki o długości 5 cm. Imbir drobno zetrzyj, a dymkę posiekaj. Papier ryżowy namocz przez kilka sekund w zimnej wodzie i przełóż na zwilżoną deskę. Ułóż na nim rybę i warzywa, dodaj imbir i posiekaną dymkę. Zwiń w sajgonkę według instrukcji na opakowaniu.  

Na płycie rozgrzej patelnię do 220°C, używając funkcji TempControl. Smaż sajgonki na złoto z każdej strony. Przełóż na papierowy ręcznik, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.  

Majonez śliwkowy – świąteczna wersja sosu do sajgonek

Aby dopełnić kompozycję smakową, sajgonki less waste z wigilijnego karpia podaj nie z tradycyjnym sosem słodko-pikantnym, ale w towarzystwie domowego majonezu z wędzonej śliwki.  

Składniki: 

  • 200 ml mleka 
  • 50 g śliwki wędzonej 
  • 2 ząbki fermentowanego czosnku 
  • 2-3 plastry świeżego imbiru 
  • 300 ml oleju 
  • sok z połówki cytryny 
  • sól 

Mleko, śliwkę, czosnek i imbir przełóż do rondla. Podgrzej, korzystając z funkcji „Utrzymywanie w cieple”. Wystudź i zmiksuj na gładką masę. Powoli dodaj do niej olej. Gdy masa zemulguje, dodaj cytrynę i dopraw solą. Możesz dodać do smaku olej sezamowy i sos sojowy.  

Sajgonki świetnie smakują i na ciepło, i na zimno. Możesz zaserwować je gościom od razu po przygotowaniu albo położyć na talerzu z przekąskami, by każdy mógł skosztować polsko-azjatyckich smaków, kiedy przyjdzie mu na nie ochota. 

Autor przepisu: Przemek Błaszczyk