Przejdź do

porcja dla 4 osób  |  czas: 45 minut  |  urządzenia: DGC lub DGM, chłodziarka, szuflada do pakowania próżniowego

Dzisiaj chcemy zaproponowaćCi przepis na mistrzowskie śniadanie, przy którym idealnie sprawdzą się  innowacyjne urządzeniaMiele. Ten wyjątkowy posiłek z łososiem, jajkiem, wędzoną cebulą i selerem sous vide to połączenie doskonałych smaków i aromatów, które  będą ucztą dla Twojego podniebienia i zachwycą kubki smakowe. W przygotowaniu przepisu  pomogą  oczywiście niezawodne urządzenia Miele: piekarnik do gotowania na parze DGC lub piekarnik z mikrofalą DGM oraz szuflada do pakowania próżniowego – niezbędne w kuchni każdego prawdziwego wielbiciela gotowania.

Co to jest gotowanie sous vide?

Sous vide (z fr. „pod próżnią”) to nowoczesna metoda przyrządzania posiłków, która polega na gotowaniu w próżni  w stałej, w niskiej temperaturze. Produkt lub element potrawy można zapakować w specjalne worki (np. za pomocą szuflady do pakowania próżniowego Miele), a następnie gotować np. w urządzeniu do gotowania na parze Miele. Dzięki temu jedzenie jest równomiernie podgrzewane i zachowuje swoją strukturę, smak i składniki odżywcze. Metoda ta jest szczególnie popularna wśród szefów kuchni i stosowana w najlepszych restauracjach na całym świecie.

Szefowa kuchni Miele, Adriana Marczewska, również zdecydowała się skorzystać z tego nowoczesnego sposobu gotowania, przygotowując przepyszne śniadanie, które doda ci energii na cały dzień. Sprawdź, jak możesz przygotować je samodzielnie z wykorzystaniem naszych  urządzeń.

Przepis na łososia z jajkiem, wędzoną cebulą i selerem sous vide

Na początek przygotuj łososia. Składniki to:

  • 100 g soli,
  • 100 g cukru,
  • skórka z 1/5 cytryny,
  • łodygi kopru,
  • 400 g łososia,
  • 1 łyżeczka masła,
  • mała gałązka rozmarynu.

Wymieszaj sól i cukier. Część tej mieszanki wysyp na dno naczynia. Na wierzchu ułóż pokrojonego na 4 porcje łososia i dodaj skórkę z cytryny oraz koperek.

Następnie posyp łososia z wierzchu resztą mieszanki soli i cukru i włóż całość do lodówki na 1-4 godziny. Po tym czasie wyjmij rybę, opłucz, osusz i podziel na dwie równe części.

Zamknij pierwszą z nich w worku do pakowania próżniowego z łyżeczką masła i skórką z cytryny oraz małą gałązką rozmarynu. Gotuj w DGC lub DGM przez 20 minut w temperaturze 58°C. Drugą część łososia gotuj na parze przez 10 minut w 60°C z rozmarynem i skórką z cytryny.

Kolejny krok to wędzona marynowana cebula. By ją przygotować, potrzebujesz:

  • 2 szalotki (lub czerwone cebule),
  • 100 g cukru,
  • 200 ml octu winnego lub jabłkowego,
  • 200 ml wody,
  • 20 g świeżego imbiru,
  • 3 goździki,
  • obierki z selera.

Umieść w garnku wszystko oprócz cebuli. Szalotkę obierz (uwaga, nie wyrzucaj obierków!), przekrój na pół i wrzuć do garnka dopiero, gdy pozostałe składniki się zagotują. Od tego momentu gotuj wszystko jeszcze przez 1 minutę.

Następnie odstaw cebulę w zalewie do całkowitego ostygnięcia. Gdy całość ostygnie w mniejszej metalowej misce umieść marynowaną cebulę w płatkach. Do większej metalowej miski wrzuć obierki. Następnie mniejszą miskę umieść w większej, postaw na ogniu, przykryj pokrywką i zostaw na 1/2 godziny.

Teraz kolej na seler sous vide. Przygotuj:

  • 200 g selera,
  • 50 g masła,
  • 5 g soli,
  • 1 gałązka szałwii,
  • 1 gałązka estragonu,
  • 1 ząbek czosnku.

Masło, zioła, sól i czosnek wrzuć na patelnię – posłużą za marynatę dla selera. Smaż składniki aż się zarumienią.

Następnie obierz seler i zapakuj go do worka próżniowego wraz z gotowym aromatycznym masłem. Gotuj warzywo sous vide na parze w temperaturze 90°C przez godzinę. Gotowy seler ostudź, a następnie pokrój w cienkie plastry.

Kolejnym elementem pysznego śniadania będzie puree z selera, które przygotujesz z:

  • 200 g selera,
  • 200 ml mleka,
  • gałązki rozmarynu,
  • garści siana,
  • szczypty soli,
  • 50 g masła.

Seler obierz i pokrój w kostkę. Zalej mlekiem i wrzuć do garnka z przyprawami i sianem. Gotuj aż warzywo stanie się miękke. Później zmiksuj je z masłem na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Przedostatnim elementem śniadania będzie jajko sous vide. Przepis zakłada 4 porcje, więc potrzebujesz po jednym jajku na każdą z nich. Zapakuj jaja próżniowo, a następnie gotuj przez 14 minut w DGC lub DGM w temperaturze 75°C. Następnie ostudź w zimnej wodzie. Uwaga! Jajka przed gotowaniem powinny mieć temperaturę pokojową – wówczas będziesz mieć pewność, że skorupki nie pękną podczas kontaktu z wrzątkiem.

Nasze śniadanie mistrzów nie może obyć się bez zieleniny. Dlatego zwieńczy je szpinak z jarmużem. Nie tylko będzie stanowił porcję cennych witamin, ale i piękne, zielone, kontrastowe przybranie.

Przygotuj:

  • 3 liście jarmużu,
  • garść szpinaku,
  • 3 łyżki oleju czosnkowego,
  • sól.

Liście dokładnie umyj i osusz. Jarmuż podrzyj na małe kawałki i podsmaż wraz ze szpinakiem na patelni na rozgrzanej oliwie czosnkowej. Dopraw szczyptą soli.

Pora na połączenie wszystkich części składowych śniadania w jedną pyszną całość! Na talerzu ułóż puree z selera i plastry selera sous vide. Dodaj kawałki smakowitego łososia oraz szpinak i jarmuż. Jajko w skorupce serwuj w specjalnej podstawce. Do śniadania podaj sól i pieprz, aby każdy z domowników mógł przyprawić swoje jajko tak, jak lubi, podczas jedzenia. Smacznego!

Autorka przepisu: szefowa kuchni, Adriana Marczewska