Szukasz pomysłu na smaczne danie z owocami morza? Wykorzystaj małże św. Jakuba, z których stworzysz prawdziwe kulinarne arcydzieło. Poznaj przepis na orzeźwiające ceviche i pieczone małże w asyście puree z selera oraz granoli orzechowej, stworzony przez wybitnych szefów kuchni.
Małże św. Jakuba, nazywane też przegrzebkami, to wykwintny smakołyk, który zdobył uznanie na całym świecie. Te smaczne owoce morza wyławia się na północno-wschodnim obszarze Atlantyku, od Norwegii aż po Afrykę. Dzięki dobrej dostępności przegrzebki często goszczą zarówno w ekskluzywnych restauracjach, jak i zwykłych domach. Małże św. Jakuba są świetnym źródłem witamin i minerałów, mają także dużą zawartość pełnowartościowego białka.
Jak przygotować małże? Przegrzebki przyrządza się na wiele sposobów – można jeść je na surowo albo po uprzednim usmażeniu lub upieczeniu. Zachwyca też mnogość dodatków, które idealnie komponują się w potrawach bazujących na tych wyjątkowych owocach morza. Można podawać je ze świeżymi sałatami, makaronami czy w asyście warzywnego puree.
Poznaj propozycję szefów kuchni, która rozpieszcza podniebienie. Danie to składa się z kilku elementów: pieczonych przegrzebek, puree z selera, orzeźwiającego ceviche oraz dzikiego brokułu i orzechowej granoli. Po przygotowaniu wszystkich komponentów, wystarczy połączyć danie w całość, finezyjnie układając elementy na talerzu.
Do przygotowania pieczonych przegrzebek potrzebujesz:
Małże przesmaż na mocno rozgrzanej patelni z obu stron tak, aby się zrumieniły. Następnie piecz je w piekarniku rozgrzanym do 240°C przez 2 min. Dopraw solą i pieprzem.
Kolejnym elementem tego wykwintnego dania jest aksamitne puree z selera.
Puree z pieczonego selera:
Jak zrobić puree? Seler oczyść i pokrój na równe kawałki, upiecz w piekarniku z dodatkiem oliwy z oliwek, rozmarynu i soli w temp. 160°C przez 40 min.
Gdy seler będzie miękki, umieść go w naczyniu, dodaj masło i pozostałą oliwę
z oliwek, a następnie dopraw ziarnami wanilii, skórką i sokiem z limonki, solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki zblenduj do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
Do przyrządzenia sprężystego brokułu potrzebujesz:
Brokuł umyj i osusz, a następnie ugotuj na parze z dodatkiem oliwy z oliwek i soli himalajskiej.
Elementem, który nada potrawie lekko orzechowego smaku jest granola. Aby ją przygotować potrzebujesz:
Wszystkie orzechy oraz ziarna umieść na blasze i upiecz w piekarniku w temperaturze 180°C do całkowitego zrumienienia.
Ceviche w tej wersji to surowe mięso z małż św. Jakuba marynowane w soku z cytrusów o orzeźwiającym i aromatycznym smaku. Mimo tego, że nazwa brzmi nieco egzotycznie, przygotowanie ceviche nie jest trudnym zadaniem. Na początku przygotuj:
Następnie pokrój małże na 8 równych części, a także posiekaj czerwoną cebulę, łodygi kolendry, chilli i dymkę. Połącz wszystkie składniki z mięsem małż, dopraw solą, pieprzem i świeżo wyciśniętym sokiem limonki i pomarańczy. Serwuj po 4 min.
Autor przepisu: Ada Marczewska