Porcja dla 10 osób ǀ Czas przygotowania: ok. 2 godziny |Wykorzystane urządzenia: piekarnik, płyta, DGC
Miękki, lekko wilgotny, rozpływający się w ustach miąższ otulony cudownie chrupiącą skórką – taki jest idealny ziemniak z ogniska. A gdyby tak lekko go podrasować, przełamać innymi smakami, dodać nieco charakteru? Prosto, wykwintnie i bez marnowania resztek. Sprawdź, jak przygotować pieczone ziemniaki jak z ogniska w stylu less waste we własnym piekarniku.
Pieczone ziemniaki to prosta, ale jednocześnie wyjątkowa potrawa, która może uświetnić nawet najbardziej wyrafinowane przyjęcie. Ziemniaczano-serowe kulki serwowane w towarzystwie soczystych wiśni i kruchych rzodkiewek, z odrobiną rzodkiewkowego pesto, to prawdziwy koncert dla zmysłów. Co ważne, podczas przygotowywania tego dania nic się nie zmarnuje! By je przygotować nie trzeba też wcale szykować paleniska – wystarczą dobry piekarnik i odpowiednie składniki:
Wariację na temat pieczonych ziemniaków w stylu less waste można zamknąć w kilku prostych aktach. Prace nie są wymagające, ale wymagają nieco czasu. Aby skomponować perfekcyjne danie, zarezerwuj sobie 2 godziny.
Na początku starannie umyj i obierz ziemniaki. Aby nic się nie zmarnowało, obierki wstaw do piekarnika nagrzanego do 140°C (z termonawiewem) i piecz przez ok. 40 minut – aż będą chrupkie. Następnie zmiel je blenderem na drobny pył.
Ziemniaki ugotuj do miękkości z dodatkiem rozmarynu. Odcedź je i lekko ciepłe ugnieć i wymieszaj z twarogiem. Gotową masę dopraw solą i pieprzem i uformuj średniej wielkości kulki. Następnie obtocz je w zmielonych obierkach.
Do wody dodaj ocet, cukier, anyż i goździki. Całość zagotuj, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Do zalewy wrzuć rzodkiewkę i wiśnie i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut. Po tym czasie odstaw zalewę do wystygnięcia
Kierując się założeniami kuchni less waste (a nawet zero waste) w daniu wykorzystasz również liście rzodkiewki! Warto, bo są nie tylko smaczne, ale też zawierają mnóstwo cennych składników i witamin. Dokładnie je umyj i zmiel z serem i uprażonym wcześniej ziarnem słonecznika z kapką oleju słonecznikowego. Gotowe pesto dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ostatni element dania to cebula dymka. Ugotuj ją na parze w DGC (wystarczy 1,5 minuty w 100°C), a następnie zgrilluj, doprawiając solą i pieprzem.
Przed podaniem ziemniaki podgrzej w piekarniku w 150°C przez 6 minut. Dla uzyskania efektu ziemniaka z ogniska możesz opalić je palnikiem. Całość polej olejem rzepakowym.
Autor przepisu: Dawid Grucel