Przejdź do

Porcja dla 10 osób ǀ Czas przygotowania: ok. 2 godziny |Wykorzystane urządzenia: piekarnik, płyta, DGC

Miękki, lekko wilgotny, rozpływający się w ustach miąższ otulony cudownie chrupiącą skórką – taki jest idealny ziemniak z ogniska. A gdyby tak lekko go podrasować, przełamać innymi smakami, dodać nieco charakteru? Prosto, wykwintnie i bez marnowania resztek. Sprawdź, jak przygotować pieczone ziemniaki jak z ogniska w stylu less waste we własnym piekarniku.

Ziemniaki jak z ogniska w stylu less waste

Pieczone ziemniaki to prosta, ale jednocześnie wyjątkowa potrawa, która może uświetnić nawet najbardziej wyrafinowane przyjęcie. Ziemniaczano-serowe kulki serwowane w towarzystwie soczystych wiśni i kruchych rzodkiewek, z odrobiną rzodkiewkowego pesto, to prawdziwy koncert dla zmysłów. Co ważne, podczas przygotowywania tego dania nic się nie zmarnuje! By je przygotować nie trzeba też wcale szykować paleniska – wystarczą dobry piekarnik i odpowiednie składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 150 g twarogu wiejskiego półtłustego
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 150 g wiśni
  • 10 sztuk cebuli dymki
  • 150 g ziaren słonecznika
  • 150 ml octu winnego białego
  • 150 ml oleju słonecznikowego
  • 100 g cukru
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 5 sztuk goździków
  • gałązka rozmarynu
  • 450 ml wody
  • 60-70 g sera bursztyn
  • 1 łyżka stołowa oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

Przepis na pieczone ziemniaki jak z ogniska

Wariację na temat pieczonych ziemniaków w stylu less waste można zamknąć w kilku prostych aktach. Prace nie są wymagające, ale wymagają nieco czasu. Aby skomponować perfekcyjne danie, zarezerwuj sobie 2 godziny.

Kulki ziemniaczano-serowe w panierce z obierków

Na początku starannie umyj i obierz ziemniaki. Aby nic się nie zmarnowało, obierki wstaw do piekarnika nagrzanego do 140°C (z termonawiewem) i piecz przez ok. 40 minut – aż będą chrupkie. Następnie zmiel je blenderem na drobny pył.

Ziemniaki ugotuj do miękkości z dodatkiem rozmarynu. Odcedź je i lekko ciepłe ugnieć i wymieszaj z twarogiem. Gotową masę dopraw solą i pieprzem i uformuj średniej wielkości kulki. Następnie obtocz je w zmielonych obierkach.

Zalewa z wiśniami i rzodkiewką

Do wody dodaj ocet, cukier, anyż i goździki. Całość zagotuj, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Do zalewy wrzuć rzodkiewkę i wiśnie i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut. Po tym czasie odstaw zalewę do wystygnięcia

Błyskawiczne pesto z liści rzodkiewki

Kierując się założeniami kuchni less waste (a nawet zero waste) w daniu wykorzystasz również liście rzodkiewki! Warto, bo są nie tylko smaczne, ale też zawierają mnóstwo cennych składników i witamin. Dokładnie je umyj i zmiel z serem i uprażonym wcześniej ziarnem słonecznika z kapką oleju słonecznikowego. Gotowe pesto dopraw do smaku solą i pieprzem.

Grillowana dymka

Ostatni element dania to cebula dymka. Ugotuj ją na parze w DGC (wystarczy 1,5 minuty w 100°C), a następnie zgrilluj, doprawiając solą i pieprzem.

Przed podaniem ziemniaki podgrzej w piekarniku w 150°C przez 6 minut. Dla uzyskania efektu ziemniaka z ogniska możesz opalić je palnikiem. Całość polej olejem rzepakowym.

Autor przepisu: Dawid Grucel