Ok. 5 pizz ǀ Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny ǀ Wykorzystane urządzenia: piekarnik
Pizza kojarzy nam się albo z szybką przekąską, zjedzoną gdzieś w biegu, albo z niezobowiązującym posiłkiem, naturalnie uzupełniającym spotkanie w gronie znajomych. Czy da się zrobić z niej wystawne (a nawet świąteczne!) danie? Miele udowadnia, że tak. Wypróbuj przepis na pizzę po królewsku, z plastrami wędzonego łososia i kawiorem podanymi na crème fraiche. Do tego świeża nasturcja i wyjątkowa uczta gotowa!
Podstawą pizzy jest ciasto. Powinno być perfekcyjnie gładkie, puszyste i sprężyste, a po upieczeniu – zachwycać chrupiącą skórką i miękkim, rozpływającym się w ustach środkiem. Jakie składniki stworzą ideał?
Wszystkie składniki mieszaj ręcznie lub małą mieszałką spiralną przez około 10 minut (aż do uzyskania jednolitej konsystencji) i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Możesz użyć automatycznej funkcji „Wyrastanie ciasta”. Następnie uformuj kulki ciasta o wadze ok. 250 g i odstaw na kolejne 15-20 minut do wyrośnięcia.
Gdy ciasto będzie rosnąć, możesz przejść do przygotowania składników, które ułożysz na pizzy:
Piekarnik rozgrzej do 250 stopni, używając programu „Intensywny” – wsuń kamień na poziom drugi. Z kulek ciasta uformuj pizze.
Na ciasto nałóż porcję crème fraiche i posyp obficie pieprzem. Ciasto wsuń na łopatę i piecz 4-5 minut do momentu, aż będzie rumiane i chrupkie.
Na wyjęte ciasto nałóż płaty wędzonego łososia, a następnie kawior i świeżą nasturcję.
Serwuj na ciepło!
Autor przepisu: Przemek Błaszczyk