porcja dla 4 osób | czas przygotowania: ok. 1h| Wykorzystane urządzenia: piekarnik, płyta grzewcza
Chociaż dynia może wydawać ci się banalnym składnikiem, tak naprawdę jest bardzo uniwersalna i umiejętnie przyrządzona stanowić będzie bazę dla dań słodkich i słonych. Zmienia też smak w zależności od wyboru obróbki termicznej. Upieczona prezentuje miękkie wnętrze i przyjemną słodycz. Smażona będzie chrupka i tylko delikatnie słodka. W postaci musu może zaskoczyć, jeśli dodamy do niej odpowiednie przyprawy. Szef kuchni Miele postanowił wykorzystać cały potencjał tkwiący w dyni i przygotować kompozycję opartą na tym jednym składniku.
Do przygotowania dania szefa kuchni Miele będziesz potrzebować:
Przygotuj cztery skórki dyni o długości 60 cm. Zamarynuj w oleju roślinnym i zwiń w formę medalionu. Przymocuj folią aluminiową, aby zachowały formę podczas procesu obróbki termicznej.
Rozgrzej piekarnik Miele na 180°C. Dopraw medaliony solą i pieprzem, połóż małą kostkę masła na wierzchu każdego z nich i piecz je przez 35 minut. Wyłóż dynię i ułóż na każdym medalionie łyżkę kawy espresso. Polej każdy z nich odrobiną miodu i piecz przez 15 minut w tym samym nagrzanym piekarniku.
10 skórek dyni smaż głęboko w gorącym oleju, aż staną się chrupiące. Tak przygotowane chipsy posłużą za dekorację dania. Ten przepis możesz też wykorzystać do szybkiego przyrządzenia domowej przekąski warzywnej.
Resztę dyni pokrój w kostkę, ułóż na papierze do pieczenia na blasze, dopraw solą i pieprzem, polej roztopionym masłem. Piecz w piekarniku Miele przez 40 minut w temperaturze 180°C. Gdy dynia będzie miękka, przełóż ją do pojemnika do miksowania i przygotuj 100 ml gorącej wody. Zmiksuj blenderem, powoli dolewając wodę. Sprawdź smak i w razie potrzeby dodaj sól lub miód. Musisz uzyskać ładną kremową konsystencję i bogaty, słodko-pikantny smak.
Wymieszaj 50 g masła z 50 g mąki, 50 g maku i 35 g cukru. Gdy kruszonka będzie gotowa, rozsyp ją na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 12 minut w temperaturze 180°C. Gdy będzie złota, wyjmij z piekarnika i ostudź, stale mieszając łyżką.
Zrób mleczną piankę w ekspresie do kawy, używając 100 ml pełnotłustego mleka. Do dekoracji upiecz 20 listków szałwii w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Piecz je do momentu, aż staną się chrupiące.
Rozgrzej talerz, pokryj go kremem dyniowym, na środku połóż medalion, posyp kruszonką makową, a wokół wylej formę mleczną. Na koniec ułóż podsmażoną szałwię i chipsy według uznania.