Przejdź do

porcja dla 4 osób | czas przygotowania: ok. 10 min. | wykorzystane urządzenia: chłodziarka, płyta grzewcza 

Sezonowe, lokalne owoce to doskonałe składniki do zrobienia zdrowego koktajlu. Można je połączyć z warzywami, aby wzbogacić ich smak i skład o witaminy i minerały.  Dietetyczka, Katarzyna Błażejewska-Stuhr tym razem połączyła słodycz gruszki, malin i truskawek z charakterystycznym, lekko ziemistym posmakiem buraka. Postanowiła też wykorzystać wytłoczyny po wyciskaniu soków i zrobiła różowe racuszki owocowe w duchu zero waste. 

Przepis na koktajl owocowy z malin, truskawek i buraka

W zdrowym koktajlu  Katarzyna Błażejewska-Stuhr łączy sezonowe owoce – gruszki, maliny, truskawki – oraz buraki, którym zawdzięcza on jeszcze intensywniejszy bordowy kolor oraz zastrzyk cennych składników odżywczych. Jest m.in. źródłem tlenku azotu, który rozszerza naczyń krwionośnych i tym samym zwiększa dopływ krwi do włókien mięśniowych. 

Do przygotowania koktajlu potrzebne będą składniki w następujących proporcjach: 

  • 1 burak; 
  • 1 gruszka; 
  • 1 szklanka malin; 
  • 1 szklanka truskawek;  
  • 1-2 łyżki mąki orkiszowej; 
  • jogurt naturalny; 
  • świeże owoce; 
  • szklanka wody. 

Wyciśnij sok z wszystkich owoców, na koniec wlej szklankę wody do przepłukania wyciskarki i rozcieńczenia soku.Gotowy koktajl wlej do szklanek lub butelek. Możesz go wypić od razu lub przechowywać w lodówce. 

Przepis na racuszki owocowe z wytłoczyn – pomysł na zero waste w kuchni

W kuchni Miele nic się nie marnuje, dlatego  Katarzyna postanowiła wykorzystać wytłoczyny powstałe po przygotowywaniu koktajlu do zrobienia racuszków. Do ich wykonania potrzebna będzie pulpa, którą wyjmiemy z wyciskarki oraz dodatkowo: 

  • 1 jajko; 
  • 1-2 łyżki mąki orkiszowej; 
  • opcjonalnie: świeże owoce i jogurt do podania. 

Jeżeli wytłoczyny są rzadkie przełóż je na chwilę na sitko i odcedź. Do wytłoczyn z owoców dodaj jajko i mąkę orkiszową. Racuszki usmaż na patelni ustawionej na płycie grzewczej Miele. Podawaj ze świeżymi owocami i jogurtem naturalnym. 

Autorka przepisu: Katarzyna Błażejewska – Stuhr