porcja dla 4 osób | czas przygotowania: ok. 10 min. | wykorzystane urządzenia: chłodziarka, płyta grzewcza
Sezonowe, lokalne owoce to doskonałe składniki do zrobienia zdrowego koktajlu. Można je połączyć z warzywami, aby wzbogacić ich smak i skład o witaminy i minerały. Dietetyczka, Katarzyna Błażejewska-Stuhr tym razem połączyła słodycz gruszki, malin i truskawek z charakterystycznym, lekko ziemistym posmakiem buraka. Postanowiła też wykorzystać wytłoczyny po wyciskaniu soków i zrobiła różowe racuszki owocowe w duchu zero waste.
W zdrowym koktajlu Katarzyna Błażejewska-Stuhr łączy sezonowe owoce – gruszki, maliny, truskawki – oraz buraki, którym zawdzięcza on jeszcze intensywniejszy bordowy kolor oraz zastrzyk cennych składników odżywczych. Jest m.in. źródłem tlenku azotu, który rozszerza naczyń krwionośnych i tym samym zwiększa dopływ krwi do włókien mięśniowych.
Do przygotowania koktajlu potrzebne będą składniki w następujących proporcjach:
Wyciśnij sok z wszystkich owoców, na koniec wlej szklankę wody do przepłukania wyciskarki i rozcieńczenia soku. Gotowy koktajl wlej do szklanek lub butelek. Możesz go wypić od razu lub przechowywać w lodówce.
W kuchni Miele nic się nie marnuje, dlatego Katarzyna postanowiła wykorzystać wytłoczyny powstałe po przygotowywaniu koktajlu do zrobienia racuszków. Do ich wykonania potrzebna będzie pulpa, którą wyjmiemy z wyciskarki oraz dodatkowo:
Jeżeli wytłoczyny są rzadkie przełóż je na chwilę na sitko i odcedź. Do wytłoczyn z owoców dodaj jajko i mąkę orkiszową. Racuszki usmaż na patelni ustawionej na płycie grzewczej Miele. Podawaj ze świeżymi owocami i jogurtem naturalnym.
Autorka przepisu: Katarzyna Błażejewska – Stuhr