Przejdź do

porcja dla 4 osób | czas przygotowania: ok. 40 min. | wykorzystane urządzenia: DGC lub DGM, płyta grzewcza

Dynia najczęściej wykorzystywana jest jako podstawa kremowej zupy. To delikatne w smaku warzywo może jednak dawać o wiele więcej możliwości kulinarnych eksperymentów. Ma delikatny smak i aromat, a w zależności od sposobu obróbki, może nabrać słodyczy. Dobrze komponuje się również z innymi warzywami, mięsem oraz przyprawami. W propozycji Miele mamy kontrast struktur i smaków uzyskany dzięki wykorzystaniu różnych technik gotowania. Dzięki smażeniu cukry zawarte w dyni uległy karmelizacji. Wnętrze jest słodkie i miękkie, a podsmażona skórka lekko chrupiąca Kontrastem jest piklowana dynia w słodko-kwaśnej marynacie oraz dodatki: aksamitny sos, zasmażana kapusta i prażone pestki.

Wytrawne danie z dyni – jak smażyć dynię?

Pierwszym krokiem będzie usmażenie dyni. Potrzebne będą następujące składniki:

  • 1 dynia piżmowa;
  • 2 łyżki masła;
  • sól;
  • pieprz;
  • 1 gałązka tymianku
  • sznurek do związania dyni.

Obierz ½ dyni i pokrój w paski o grubości 1-2mm. Wytnij równe prostokąty, a następnie zwiąż je sznurkiem, posól i gotuj na parze przez 20 minut, aż dynia będzie miękka. Nieugotowane kawałki dyni zachowaj na później. Ugotowaną dynię usmaż na maśle z tymiankiem, aż się zrumieni. Usuń sznurek z dyni.

Jak zrobić piklowaną dynię?

Kontrastem dla smażonej dyni będzie wersja piklowana, do której potrzebować będziesz:

  • 80-100 g dyni w kawałkach;
  • 200 ml octu jabłkowego;
  • 200 ml wody;
  • 2-centymetrowy kawałek imbiru;
  • 100 g cukru;
  • 2 sztuki ziela angielskiego;
  • 2 sztuki liści laurowych.

Zagotuj wodę z octem i cukrem oraz przyprawami, a następnie zestaw garnek z płyty grzewczej Miele. Dynię pokrój w bardzo drobną kostkę. Dodaj ją do gorącej marynaty. Pozostaw do momentu, aż całość ostygnie.

Dodatki do dania z dynią: sos ziołowy, kapusta zasmażana, zielona oliwa i prażone pestki

Po przygotowaniu składników podstawowych, czyli dyni w dwóch wariantach, możesz przystąpić do komponowania dodatków, które podkreślą jej smak. Szef kuchni Miele zdecydował się na połączenie zasmażanej kapusty z ziołowym sosem śmietanowym, zieloną oliwą i prażonymi pestkami.

Jak zrobić kapustę zasmażaną i dekorację do dania z dyni?

Kapusta zasmażana będzie potrzebna nie tylko do zbalansowania smaków, ale też do dekoracji. Potrzebne będą:

  • 2 liście kapusty;
  • 1 łyżka masła;
  • szczypta soli.

Z kapusty wytnij koła (np. przy pomocy ringu kuchennego). Smaż na rozgrzanym maśle z solą do momentu zrumienienia.

Jak zrobić ziołowy sos śmietanowy?

Aksamitny i aromatyczny sos do dania z dyni przygotujesz z:

  • pęczek ulubionych ziół – łodygi i liście (np. szałwia, pietruszka, tymianek);
  • 2 sztuki szalotki;
  • 150 g białego wytrawnego wina;
  • 500 ml śmietany 30% UHT;
  • soli;
  • pieprzu;
  • 1 łyżki masła.

Rozgrzej masło na patelni. Dodaj posiekaną szalotkę i smaż, aż cebula stanie się półprzezroczysta. Dodaj białe wino i gotuj na małym ogniu. Podgrzewaj, aż odparuje. Dodaj śmietanę i gotuj, aż sos zgęstnieje. Dodaj zioła i gotuj jeszcze przez 1-2 minuty. Dokładnie wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.

Przepis na zieloną oliwę do dania z dyni

Wizualnym kontrastem dla pomarańczowej dyni będzie zieleń kapusty i smakowej oliwy, którą możesz przygotować w domu. Potrzebne będą następujące składniki:

  • 1 szklanka liści szpinaku;
  • pęczek ulubionych ziół – łodygi i liście (np. szałwia, pietruszka, tymianek);
  • 2 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego.

Zioła zblanszuj w gorącej wodzie i przełóż do wody z lodem. Następnie odsącz i zmiksuj z olejem i szczyptą soli. Zieloną oliwę przecedź przez bardzo drobne sito.

Jak uprażyć pestki do dań wytrawnych?

Chrupiące pestki będą doskonałym zwieńczeniem dania. Nadadzą ciekawej struktury, a smażenie na maśle wzmocni ich smak i zapach. Przygotuj:

  • 3 łyżki ziaren konopi;
  • 3 łyżki ziaren słonecznika;
  • 3 łyżki maku;
  • 3 łyżki masła;
  • 1 łyżkę mielonej słodkiej papryki;
  • 1 łyżkę soli.

Ziarna upraż na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem masła i przypraw.

Jak skomponować całe danie? Sos ziołowy wyłóż na talerz z zieloną oliwą i marynowaną dynią. Dodaj kapustę i podsmażoną dynię; danie posyp prażonymi nasionami.

 Autorka przepisu:  Adriana Marczewska