porcja dla 4 osób | czas przygotowania: ok. 40 min. | wykorzystane urządzenia: DGC lub DGM, płyta grzewcza
Dynia najczęściej wykorzystywana jest jako podstawa kremowej zupy. To delikatne w smaku warzywo może jednak dawać o wiele więcej możliwości kulinarnych eksperymentów. Ma delikatny smak i aromat, a w zależności od sposobu obróbki, może nabrać słodyczy. Dobrze komponuje się również z innymi warzywami, mięsem oraz przyprawami. W propozycji Miele mamy kontrast struktur i smaków uzyskany dzięki wykorzystaniu różnych technik gotowania. Dzięki smażeniu cukry zawarte w dyni uległy karmelizacji. Wnętrze jest słodkie i miękkie, a podsmażona skórka lekko chrupiąca Kontrastem jest piklowana dynia w słodko-kwaśnej marynacie oraz dodatki: aksamitny sos, zasmażana kapusta i prażone pestki.
Pierwszym krokiem będzie usmażenie dyni. Potrzebne będą następujące składniki:
Obierz ½ dyni i pokrój w paski o grubości 1-2mm. Wytnij równe prostokąty, a następnie zwiąż je sznurkiem, posól i gotuj na parze przez 20 minut, aż dynia będzie miękka. Nieugotowane kawałki dyni zachowaj na później. Ugotowaną dynię usmaż na maśle z tymiankiem, aż się zrumieni. Usuń sznurek z dyni.
Kontrastem dla smażonej dyni będzie wersja piklowana, do której potrzebować będziesz:
Zagotuj wodę z octem i cukrem oraz przyprawami, a następnie zestaw garnek z płyty grzewczej Miele. Dynię pokrój w bardzo drobną kostkę. Dodaj ją do gorącej marynaty. Pozostaw do momentu, aż całość ostygnie.
Po przygotowaniu składników podstawowych, czyli dyni w dwóch wariantach, możesz przystąpić do komponowania dodatków, które podkreślą jej smak. Szef kuchni Miele zdecydował się na połączenie zasmażanej kapusty z ziołowym sosem śmietanowym, zieloną oliwą i prażonymi pestkami.
Kapusta zasmażana będzie potrzebna nie tylko do zbalansowania smaków, ale też do dekoracji. Potrzebne będą:
Z kapusty wytnij koła (np. przy pomocy ringu kuchennego). Smaż na rozgrzanym maśle z solą do momentu zrumienienia.
Aksamitny i aromatyczny sos do dania z dyni przygotujesz z:
Rozgrzej masło na patelni. Dodaj posiekaną szalotkę i smaż, aż cebula stanie się półprzezroczysta. Dodaj białe wino i gotuj na małym ogniu. Podgrzewaj, aż odparuje. Dodaj śmietanę i gotuj, aż sos zgęstnieje. Dodaj zioła i gotuj jeszcze przez 1-2 minuty. Dokładnie wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.
Wizualnym kontrastem dla pomarańczowej dyni będzie zieleń kapusty i smakowej oliwy, którą możesz przygotować w domu. Potrzebne będą następujące składniki:
Zioła zblanszuj w gorącej wodzie i przełóż do wody z lodem. Następnie odsącz i zmiksuj z olejem i szczyptą soli. Zieloną oliwę przecedź przez bardzo drobne sito.
Chrupiące pestki będą doskonałym zwieńczeniem dania. Nadadzą ciekawej struktury, a smażenie na maśle wzmocni ich smak i zapach. Przygotuj:
Ziarna upraż na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem masła i przypraw.
Jak skomponować całe danie? Sos ziołowy wyłóż na talerz z zieloną oliwą i marynowaną dynią. Dodaj kapustę i podsmażoną dynię; danie posyp prażonymi nasionami.
Autorka przepisu: Adriana Marczewska