Przejdź do

porcja dla 4 osób | czas: 30 minut | urządzenia: DGC , płyta

Łosoś to jedna z najpopularniejszych i najsmaczniejszych ryb dostępnych w Polsce. Jest też niezwykle zdrowy, dzięki wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. To one odpowiadają także za miękkość i soczystość ryby oraz jej delikatność. Jeśli nie masz pomysłu, jak w ciekawy sposób przyrządzić łososia dla swojej rodziny lub gości, polecamy przepis na łososia z pomidorami autorstwa naszego szefa kuchni. W przygotowaniu pysznego posiłku pomogą ci innowacyjne urządzenia Miele.

Dlaczego warto częściej jeść łososia?

To, co wyróżnia łososia na tle innych ryb, to połączenie jego czterech ważnych cech:

  1. tłustości – łosoś jest rybą, która zawiera dużo zdrowego tłuszczu, a dokładniej kwasów tłuszczowych omega-3; dzięki temu mięso łososia jest bardzo wilgotne i miękkie, co nadaje mu niepowtarzalną konsystencję;
  2. smaku – mięso łososia ma bardzo charakterystyczny smak, który wielu ludzi uwielbia; jest on delikatny, ale jednocześnie bardzo intensywny i bogaty; dzięki temu ryby nie trzeba długo marynować, by uzyskać pyszne danie;
  3. uniwersalności – rybę tę można przygotować na wiele różnych sposobów, może być na przykład pieczona, smażona, wędzona, grillowana, czy gotowana na parze. Dzięki temu, że łosoś jest tak uniwersalny, można z niego przygotować wiele różnych potraw, co zwiększa jego popularność;
  4. prozdrowotności – łosoś jest bogaty w wiele ważnych składników odżywczych, takich jak białko, witaminy i minerały;ponadto zawiera dużo kwasów tłuszczowych omega-3, które są korzystne dla zdrowia serca i mózgu.

Wiele osób obawia się jednak przyrządzania łososia ze względu na delikatność jego mięsa czy brak pomysłu, jak go podać w ciekawy i oryginalny sposób. Bez obaw! Zastosuj się do wskazówek naszego szefa kuchni, który podpowie ci, jak dobrze i szybko przygotować tę rybę. W przypadku tego przepisu nie musisz być mistrzem gotowania – wystarczy spróbować. W kuchni wspierać cię będą inteligentne urządzenia Miele.

Przepis na łososia z pomidorami

By zrobić to proste i pyszne danie, zacznij od przygotowania składników. Potrzebne ci będą:

  • 4 średniej wielkości pomidory,
  • 100 g masła,
  • 100 ml śmietany (33%),
  • 4 kawałki łososia (każdy ok. 100 g),
  • olej do smażenia (taki jak na frytki),
  • sól do smaku,
  • mielony świeży pieprz do smaku,
  • ziele angielskie (opcjonalnie bazylia).

Skórkę pomidorów natnij pionowo na osiem identycznych kawałków. Same warzywa pozostaw jednak w całości. Włóż pomidory do niezawodnego DGC na 3 minuty i gotuj na parze w temperaturze 100°C. Po ugotowaniu natychmiast ostudź je w lodowatej wodzie, by zachowały ładny kształt.

Schłodzone pomidory obierz ze skórek. Nie wyrzucaj obierek – zgodnie z zasadą zero waste, w kuchni nic nie powinno się marnować! Jak możesz wykorzystać skórki? Wystarczy, że usmażysz je na oleju na chrupko. Dzięki temu otrzymasz chipsy, które wprowadzą do dania ciekawą teksturę i sprawią, że będzie bardziej interesujące i zaskakujące.

Obrane pomidory przekrój na cztery plasterki każdy. Usuń nożem miąższ. Następnie dwa z czterech plasterków każdego pomidora pokrój na jeszcze mniejsze kawałki, np. w kostkę. Pozostałe dwa plastry pozostaw nienaruszone.

Następnie roztop masło na patelni i smaż w nim łososia przez 5 do 7 minut. Pamiętaj – by ryba była soczysta i dobrze usmażona, tłuszcz powinien sięgać do ⅔ jej grubości. Ponadto nie obracaj łososia więcej niż jeden raz! Jego delikatne mięso może zacząć się rozpadać przy zbyt częstym przekręcaniu.

Po usmażeniu zdejmij łososia z patelni i odłóż go na bok, by przygotować sos. Na tę samą patelnię wrzuć pokrojone pomidory ugotowane na parze i smaż je, aż całkowicie się rozpadną (pozostaw jednak kilka kostek do przybrania). Dodaj sól i pieprz do smaku, a także zioła. Na koniec zalej pulpę śmietaną, zagotuj i porządnie wymieszaj.

By elegancko podać gotowe danie, ułóż wszystkie składniki na talerzach w sześciu warstwach:

  • na spodzie dwa nienaruszone plastry pomidora,
  • następnie drobno pokrojone kawałki pomidora,
  • łosoś,
  • kremowy sos,
  • smażone chipsy z pomidorów,
  • zioła (jako element przybrania).

Pomidory mają naturalny kwaśno-słodki smak, dzięki czemu będą się świetnie komponowały się z rybą.  Jeśli chcesz uzyskać dodatkowy walor estetyczny, możesz wykorzystać pomidory żółte, czerwone i zielone. Mieszanka kolorów sprawi, że talerz będzie wyglądał wiosennie.

Autor przepisu: szef kuchni, Vladimír Morochovič