Porcja dla 4-6 osób ǀ Czas przygotowania: 1 godzina (45 minut pieczenie + 15-20 minut przygotowanie)
ǀ Wykorzystane urządzenia: piekarnik
Dynia sprawdza się nie tylko w pożywnej zupie, wytrawnych plackach czy aromatycznym cieście. Świetnie komponuje się też z sałatkami! Sprawdź, jak zrobić sałatkę z pieczonej dyni z czarną soczewicą, cykorią, jarmużem i orzechami, podkręconą ostro-słodką fuzją musztardy i winogron. Feeria barw i doskonale zbalansowane smaki polecają się na jesienny obiad i wystawną kolację.
Aby zachwycić domowników i gości wyjątkową potrawą z dynią w roli głównej, przygotuj:
Przygotowanie sałatki z dyni jest proste i nie wymaga dużo czasu. Całość można wykonać w 4 prostych krokach.
Dynię przekrój na pół, obierz i pokrój w kostkę 1 x 1 cm. Połóż cząstki warzyw na blasze, dodaj oliwę, sól i pieprz i wstaw do piekarnika na program Termonawiew 180°C na 45 minut.
Soczewicę namocz (wystarczy 1 godzina), po czym przełóż ją na blachę, zalej wodą w proporcjach 2:1 (1 porcja soczewicy, 2 porcje wody) i włóż do szuflady do podgrzewania na 85°C na 30 minut.
Jarmuż obierz i wyłóż na blachę perforowaną. Blanszuj w 100°C w urządzeniu do gotowania na parze przez 1 minutę.
Ułóż jarmuż i sałatę rzymską na spodzie misy lub talerza, dodaj ugotowaną soczewicę oraz upieczoną dynię. Na wierzch połóż pokrojone w ćwiartki winogrona, prażone orzechy piniowe i pieczone orzechy laskowe. Dodaj musztardę, posiekaną miętę i olej. Gotowe!
Autor przepisu: Marek Michalak