Przejdź do

Porcja dla 4-6 osób ǀ Czas przygotowania: 1 godzina (45 minut pieczenie + 15-20 minut przygotowanie)

ǀ Wykorzystane urządzenia: piekarnik

Dynia sprawdza się nie tylko w pożywnej zupie, wytrawnych plackach czy aromatycznym cieście. Świetnie komponuje się też z sałatkami! Sprawdź, jak zrobić sałatkę z pieczonej dyni z czarną soczewicą, cykorią, jarmużem i orzechami, podkręconą ostro-słodką fuzją musztardy i winogron. Feeria barw i doskonale zbalansowane smaki polecają się na jesienny obiad i wystawną kolację.

Sałatka z pieczonej dyni – lista składników

Aby zachwycić domowników i gości wyjątkową potrawą z dynią w roli głównej, przygotuj:

 

  • 1/2 dyni olbrzymiej (około 450 g)
  • 100 g czarnej soczewicy beluga
  • 100 g jarmużu
  • łyżeczkę musztardy ziarnistej
  • 50 ml oleju (np. rzepakowy, z ostropestu)
  • 50 g rukoli
  • 1 średnią czerwoną cykorię
  • 20 sztuk winogron – zielonych i ciemnych
  • 10 g orzechów piniowych
  • 20 g orzechów laskowych
  • 1 sałatę rzymską
  • garść świeżej mięty

Jak zrobić sałatkę z pieczonej dyni?

Przygotowanie sałatki z dyni jest proste i nie wymaga dużo czasu. Całość można wykonać w 4 prostych krokach.

  • Krok 1.

Dynię przekrój na pół, obierz i pokrój w kostkę 1 x 1 cm. Połóż cząstki warzyw na blasze, dodaj oliwę, sól i pieprz i wstaw do piekarnika na program Termonawiew 180°C na 45 minut.

  • Krok 2.

Soczewicę namocz (wystarczy 1 godzina), po czym przełóż ją na blachę, zalej wodą w proporcjach 2:1 (1 porcja soczewicy, 2 porcje wody) i włóż do szuflady do podgrzewania na 85°C na 30 minut.

  • Krok 3.

Jarmuż obierz i wyłóż na blachę perforowaną. Blanszuj w 100°C w urządzeniu do gotowania na parze przez 1 minutę.

  • Krok 4.

Ułóż jarmuż i sałatę rzymską na spodzie misy lub talerza, dodaj ugotowaną soczewicę oraz upieczoną dynię. Na wierzch połóż pokrojone w ćwiartki winogrona, prażone orzechy piniowe i pieczone orzechy laskowe. Dodaj musztardę, posiekaną miętę i olej. Gotowe!

Autor przepisu: Marek Michalak