Przejdź do

Porcja dla 2 osób ǀ Czas przygotowania: 60 minut | Wykorzystane urządzenia: DGC, płyta, piekarnik, szuflada do pakowania próżniowego

Kalafior sprawdza się nie tylko w zupie lub jako dodatek do ziemniaków, przykryty apetyczną chmurką z bułki tartej. Warto spróbować go również w formie… steka! Stek z kalafiora, podany z aromatycznym risotto i surówką, to świetna propozycja na wykwintny obiad i sposób na ekologiczne wykorzystanie resztek. Sprawdź, jak przygotować pyszne danie w stylu less waste we własnym domu.

Stek z kalafiora – wyjątkowe warzywo w nietypowej odsłonie

Kalafior to wyjątkowe warzywo, które warto gościć na stole jak najczęściej. Nie tylko może pochwalić się długą listą cennych składników odżywczych, ale też zawiera sulforafan – silny przeciwutleniacz, który wspiera odporność przeciwwirusową i wykazuje działanie antynowotworowe[1]. Aby w kuchni nie wiało nudą, kalafior można prezentować w różnych odsłonach – np. w wersji wykwintnej, z risotto, surówką i sosem przygotowanym na pieczonych obierkach. Jak skomponować takie danie?

 

Steki z kalafiora

Zacznij od przygotowania głównego składnika, czyli kalafiora. Obierz warzywo z liści. Przygotuj w urządzeniu do gotowania na parze na programie automatycznym, a później schłodź w wodzie z lodem. Wykrój steki – odpady zachowaj do bulionu i sosu.

Przed podaniem steki obsmaż na patelni z dodatkiem oliwy lub masła i dogrzej w piekarniku w temp. 200°C przez 10-15 minut.

Sos na pieczonych obierkach warzywnych

Aby zrobić aromatyczny sos do steków, przygotuj:

  • około 500 g obierek z warzyw (marchew, kalarepa, kalafior, cebula, czosnek, pietruszka itp.)
  • 50 ml sosu sojowego
  • sól i pieprz

 

Obierki umyj, przełóż na blachę do pieczenia i upiecz na rumiano na funkcji termonawiew w temperaturze 200°C. Przełóż do garnka, dodaj ulubione zioła, zalej wodą i zagotuj. Zredukuj o 2/3, dopraw do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem.

Surówka z marynowanej kalarepy i selera naciowego

Kolejnym elementem potrawy jest surówka. Możesz ją przygotować na sam koniec albo wcześniej, aby wykorzystać obierki bulw do sosu i bulionu. Potrzebne składniki to:

  • 1 kalarepa
  • 1 bulwa selera naciowego
  • ½ pęczka świeżej kolendry
  • 50 ml octu ryżowego
  • 2 łyżki cukru
  • sól

Kalarepę i seler obierz (obierki zachowaj do bulionu) i pokrój na cienkie paski. Ocet zmieszaj z cukrem, przełóż do worka do pakowania próżniowego, dodaj selera, kalarepę, posiekaną uprzednio kolendrę i odrobinę soli. Spakuj próżniowo i przełóż do lodówki na kwadrans, aby składniki się przegryzły.

Kalafiorowe risotto

Ważnym elementem dania jest też risotto, przygotowane na bazie obierek z warzyw. Do jego przyrządzenia potrzebujesz:

  • 200 g ryżu arborio
  • 20 ml sosu sojowego
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 50 ml białego wina
  • 50 g masła
  • 1 l bulionu z obierek

Ryż podsmaż na maśle, podlej białym winem i odparuj. Dodaj bulion, gotuj na małym ogniu ciągle mieszając. Pod koniec gotowania dodaj sos sojowy, masło i drobno posiekany szczypiorek. Dopraw do smaku.

Jak serwować stek z kalafiora?

Choć smak kalafiorowego steka z dodatkami broni się sam, warto zwrócić należytą uwagę na samą prezencję dania. Jak serwować potrawę, by zachowała restauracyjny poziom? Na talerzu rozsmaruj sos, połóż na nim porcję risotto i stek z kalafiora. Na wierzch wyłóż porcję marynowanej surówki.

 

Autor przepisu: Kamil Kotarski