Porcja dla 6 osób ǀ Czas przygotowania: 25-30 minut | Wykorzystane urządzenia: szuflada do pakowania próżniowego, płyta, piekarnik
Stek kojarzy się głównie z kawałkiem soczystego mięsa (lub rzadziej – porcją odpowiednio przekrojonej ryby), jednak w kuchniach świata coraz śmielej pojawiają się też jego wegańskie wersje. W roślinnym menu brylują przede wszystkim kruche, pieczone steki z kalafiora, soczyste, rozpływające się w ustach steki z arbuza i niebanalne, aromatyczne steki z selera. Te ostatnie, wzmocnione nutą dobrej kawy i oprószone prażonymi skórkami marchewki (w duchu less waste!) to świetna propozycja na wyśmienity obiad czy kolację. Sprawdź, jak je przyrządzić.
Do przygotowania finezyjnego dania z selerem w roli głównej, potrzebne będą następujące składniki:
Stek z selera z prażonymi skórkami marchewki jest daniem prostym, ale niezwykle efektownym. Starannie dobrane składniki, przygotowane w odpowiedni sposób, tworzą kuszące połączenia smakowe, którym nie sposób się oprzeć! Co ważne, w przygotowaniu tego dania wykorzystasz wszystkie części warzyw, więc nic się nie zmarnuje.
Zacznij od przygotowania klasycznych steków. Pokrój korzeń selera na plastry o grubości 2,5 cm, pozostawiając nać o długości ok. 5 cm. Następnie zamknij je próżniowo w worku, dodając ziarna kawy i masło, oraz szczyptę soli i pieprzu (do smaku). Ugotuj w DGC w 90°C metodą sous vide – wystarczy 15 minut.
Przejdź do kolejnych etapów – do steków wrócisz pod koniec szykowania potrawy.
Kolejny element dania to delikatne purée. Połowę pozostałej części naci selera, połowę natki pietruszki, ziemniak, kapustę i cebulę dymkę ugotuj do miękkości. Następnie zmiksuj, dodając masło tak, żeby uzyskać aksamitną strukturę. Gotową masę dopraw solą i pieprzem.
Następnym składnikiem, który dobrze podbija smak potrawy i dodaje mu elegancji jest marchewka. Wykorzystasz tu cały korzeń. Na początku dokładnie umyj i obierz marchew. Obierki osusz i obtocz w mące ziemniaczanej, a następnie usmaż je w głębokim oleju (temp. 180°C), aż będą złote i chrupkie. Marchew pokrój wzdłuż na cienkie plastry, następnie zblanszuj w osolonej wodzie.
Ostatni element dania to delikatny sos. Przygotujesz go błyskawicznie! Wystarczy, że pozostałą natkę pietruszki i selera dodasz do lekko podgrzanego jogurtu i zmiksujesz na gładką masę.
Po ugotowaniu sous vide zgrilluj steki z selera na tepanie (z każdej strony po 3-4 minuty), następnie oprósz startym serem i opal palnikiem lub opiecz w piekarniku (program Grill z nawiewem 220°C).
W pierwszej kolejności jemy oczami, dlatego warto zwrócić uwagę nie tylko na to, co serwujemy, ale też, jak to robimy. Jak podać stek z selera, aby danie prezentowało się apetycznie i szykownie?
Gotowe steki z selera ułóż na talerzach. Plasterki marchwi zwiń w małe ruloniki, ułóż na sosie jogurtowym i oprósz chrustem z obierek z marchwi. Podgrzane puree uformuj w dowolny kształt i połóż obok steka. Całość delikatnie polej oliwą z oliwek. Voilà!
Autor przepisu: Marek Michalak