Porcja dla 4 osób ǀ Wykorzystane urządzenia: piekarnik
Co przyszykować na świąteczny stół, by było pysznie, wystawnie i z klasą? Nasza propozycja to faszerowana kaczka z nadzieniem z aromatycznych pomarańczy i szalotki, soczystych jabłek i ostrego imbiru, z nutą wędzonej śliwki. Wszystko podlane obłędnym sosem z nalewki pigwowej. Sprawdź przepis na udane święta z Miele!
Pieczona kaczka to jedna z najbardziej wyszukanych propozycji na świąteczną kolację. Jej przygotowanie może wydawać się trudne, ale dzięki sprytnym urządzeniom Miele cała praca ogranicza się do kilku prostych kroków. Piekarnik sam dopasuje czas i tryb pieczenia do konkretnej tuszy, a tobie pozostanie tylko przygotowanie mięsa i – później – ułożenie go na półmisku. Proste, prawda?
Składniki:
Jabłka i pomarańcze umyj i podziel na części (z jabłek usuń gniazda nasienne), połowę główki czosnku podziel na ząbki i zmiażdż płaską stroną noża. Kaczkę posól.
1/3 wszystkich składników (poza nalewką) użyj do nafaszerowania tuszki. Farsz powinien być dość ciasno włożony.
Pozostałe składniki daj na dno brytfanny. Kaczkę ułóż na składnikach i polej nalewką pigwową. W programach automatycznych wybierz kolejno: MIĘSO -> KACZKA -> W CAŁOŚCI -> Z NADZIENIEM, następnie ustaw gramaturę, aby urządzenie mogło jak najlepiej dostosować czas i temperaturę dla pieczeni.
Wsuń brytfannę zgodnie z zaleceniami na wyświetlaczu.
Po upieczeniu przełóż pieczeń na półmisek, polej obficie sosem i udekoruj owocami.
Smacznego!
Autor przepisu: Przemek Błaszczyk