Przejdź do

Porcja dla 4 osób ǀ Wykorzystane urządzenia: piekarnik

Co przyszykować na świąteczny stół, by było pysznie, wystawnie i z klasą? Nasza propozycja to faszerowana kaczka z nadzieniem z aromatycznych pomarańczy i szalotki, soczystych jabłek i ostrego imbiru, z nutą wędzonej śliwki. Wszystko podlane obłędnym sosem z nalewki pigwowej. Sprawdź przepis na udane święta z Miele!

Pieczona kaczka nadziewana owocami – składniki

Pieczona kaczka to jedna z najbardziej wyszukanych propozycji na świąteczną kolację. Jej przygotowanie może wydawać się trudne, ale dzięki sprytnym urządzeniom Miele cała praca ogranicza się do kilku prostych kroków. Piekarnik sam dopasuje czas i tryb pieczenia do konkretnej tuszy, a tobie pozostanie tylko przygotowanie mięsa i – później – ułożenie go na półmisku. Proste, prawda?

 

Składniki:

  • kaczka z wolnego wybiegu – około 2 kg
  • 3 sztuki obranej szalotki
  • 50 g korzenia imbiru (korzeń obrany i pokrojony w plastry)
  • 1,5 główki czosnku (jedna główka przecięta na pół)
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • 3 pomarańcze
  • 3 jabłka
  • 100 g wędzonej śliwki
  • 3 laski cynamonu
  • 5 sztuk anyżu gwiazdkowego
  • 1 łyżeczka goździków
  • 1 łyżeczka ziaren kawy
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • sól
  • 250 ml nalewki pigwowej

Przepis na pieczoną kaczkę w sosie z nalewki pigwowej

Jabłka i pomarańcze umyj i podziel na części (z jabłek usuń gniazda nasienne), połowę główki czosnku podziel na ząbki i zmiażdż płaską stroną noża. Kaczkę posól.

1/3 wszystkich składników (poza nalewką) użyj do nafaszerowania tuszki. Farsz powinien być dość ciasno włożony.

Pozostałe składniki daj na dno brytfanny. Kaczkę ułóż na składnikach i polej nalewką pigwową. W programach automatycznych wybierz kolejno: MIĘSO -> KACZKA -> W CAŁOŚCI -> Z NADZIENIEM, następnie ustaw gramaturę, aby urządzenie mogło jak najlepiej dostosować czas i temperaturę dla pieczeni.

Wsuń brytfannę zgodnie z zaleceniami na wyświetlaczu.

Po upieczeniu przełóż pieczeń na półmisek, polej obficie sosem i udekoruj owocami.

Smacznego!

 

Autor przepisu: Przemek Błaszczyk