Lekki, ciepły posiłek na bazie warzyw to idealna propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie zarówno walory zdrowotne, jak i smakowe. Intensywne w smaku danie, pełne mieszających się aromatów przypraw i ziół to nasz ukłon w stronę wysublimowanych smakoszy, dla których pachnąca, kreatywna kuchnia jest synonimem pełni szczęścia. Poznaj nasz kolejny przepis z cyklu Miele Less Waste Challenge.
Porcja dla 4 osób ǀ Czas przygotowania: ok. 2 godziny ǀ Wykorzystane urządzenia: DGC, płyta
Gotowanie na parze to prosta technika kulinarna, która ma wiele zalet. Najważniejszą jest to, że pozwala na zachowanie cennych witamin i składników mineralnych, które trafiają na talerz w postaci zdrowego i pięknie wyglądającego posiłku. Jak przygotować warzywa na parze w duchu less waste?
Składniki:
Młode ziemniaki umyj, pozostałe warzywa umyj i obierz. Zachowaj obierki i nać.
Marchewki przekrój wzdłuż, buraki i kalarepę na ćwiartki. Ugotuj na parze, używając programów automatycznych.
Kolejnym krokiem w przygotowaniu dania jest zwykły-niezwykły bulion, którego podstawę stanowią obierki z wcześniej przygotowanych warzyw i aromatyczne zioła.
Składniki:
Obierki i zioła przełóż do garnka, zalej wodą. Dodaj szczyptę soli i ulubione przyprawy. Zagotuj szybko, używając programu booster. Zmniejsz moc i gotuj, aż płyn odparuje o połowę.
Ostatnim punktem przepisu jest twaróg z pesto. Idealnie gładka masa, łącząca w sobie te dwa składniki, doskonale dopełni smaku warzyw i sprawi, że całe danie stanie się niezwykłą, smakowitą kombinacją.
Składniki:
Wszystkie składniki oprócz twarogu i śmietany umieść w pojemniku do blendowania i zmiksuj na gładką masę. Połącz z twarogiem, śmietaną i dopraw do smaku. Możesz dodać skórę startą z cytryny.
Na talerzu umieść warzywa, polej aromatycznym bulionem. Podawaj z twarogiem, możesz dodać też ulubione ziarna, jak pestki dyni czy słonecznika lub orzechy. Smacznego!
Autor przepisu: Przemek Błaszczyk