Przejdź do

Lekki, ciepły posiłek na bazie warzyw to idealna propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie zarówno walory zdrowotne, jak i smakowe. Intensywne w smaku danie, pełne mieszających się aromatów przypraw i ziół to nasz ukłon w stronę wysublimowanych smakoszy, dla których pachnąca, kreatywna kuchnia jest synonimem pełni szczęścia. Poznaj nasz kolejny przepis z cyklu Miele Less Waste Challenge.

 

Porcja dla 4 osób ǀ Czas przygotowania: ok. 2 godziny ǀ Wykorzystane urządzenia: DGC, płyta

Warzywa gotowane na parze

Gotowanie na parze to prosta technika kulinarna, która ma wiele zalet. Najważniejszą jest to, że pozwala na zachowanie cennych witamin i składników mineralnych, które trafiają na talerz w postaci zdrowego i pięknie wyglądającego posiłku. Jak przygotować warzywa na parze w duchu less waste?

Składniki:

  • 2 różnokolorowe marchewki
  • 2 różnego koloru buraki
  • 4 młode ziemniaki
  • 2 małe kalarepki
  • 2 cebule
  • garść ziół: lubczyk, pietruszka, tymianek itp.

Młode ziemniaki umyj, pozostałe warzywa umyj i obierz. Zachowaj obierki i nać.
Marchewki przekrój wzdłuż, buraki i kalarepę na ćwiartki. Ugotuj na parze, używając programów automatycznych.

Aromatyczny bulion z obierek i ziół

Kolejnym krokiem w przygotowaniu dania jest zwykły-niezwykły bulion, którego podstawę stanowią obierki z wcześniej przygotowanych warzyw i aromatyczne zioła.

Składniki:

  • obierki z wcześniej przygotowanych warzyw
  • 2 cebule lub same obierki
  • garść ziół: lubczyk, pietruszka, tymianek itp.
  • sól / pieprz
  • opcjonalnie – ulubione przyprawy, jak jałowiec, anyż, czy ziarno kolendry

Obierki i zioła przełóż do garnka, zalej wodą. Dodaj szczyptę soli i ulubione przyprawy. Zagotuj szybko, używając programu booster. Zmniejsz moc i gotuj, aż płyn odparuje o połowę.

Twaróg z pesto

Ostatnim punktem przepisu jest twaróg z pesto. Idealnie gładka masa, łącząca w sobie te dwa składniki, doskonale dopełni smaku warzyw i sprawi, że całe danie stanie się niezwykłą, smakowitą kombinacją.

Składniki:

  • nać z 1 marchwi
  • 1 gałązka selera naciowego z liśćmi
  • 2 – 3 liście kalarepy
  • łyżka ziaren słonecznika
  • łyżka startego twardego sera
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 100 g pełnotłustego twarogu
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie skóra z cytryny

Wszystkie składniki oprócz twarogu i śmietany umieść w pojemniku do blendowania i zmiksuj na gładką masę. Połącz z twarogiem, śmietaną i dopraw do smaku. Możesz dodać skórę startą z cytryny.

Na talerzu umieść warzywa, polej aromatycznym bulionem. Podawaj z twarogiem, możesz dodać też ulubione ziarna, jak pestki dyni czy słonecznika lub orzechy. Smacznego!

Autor przepisu: Przemek Błaszczyk