Kuchnia japońska to nie tylko sushi, zupa miso czy zyskujący na popularności ramen. To również sycący omlet omuraisu, kotlet schabowy tonkatsu czy chrupiące warzywa w tempurze. Te ostatnie, wzbogacone sosem jogurtowym z pesto, świetnie sprawdzą się zarówno jako lekki obiad, sycąca przekąska, jak i wyszukana kolacja. Podpowiadamy, jak zrobić tę potrawę w stylu less waste, czyli bez marnowania resztek.
Nazwa tempura określa zarówno charakterystyczne danie kuchni japońskiej – kawałki ryb, owoców morza, grzybów czy warzyw, panierowane i krótko smażone w głębokim tłuszczu – jak i sam sposób przygotowywania potraw. Polega on na zanurzaniu poszczególnych składników w delikatnym cieście i usmażeniu ich na oleju. Wbrew pozorom danie wcale nie jest zbyt tłuste! Odpowiednio przygotowana masa chroni składniki przed nadmiernym nasiąkaniem tłuszczu, tworząc apetyczną, chrupiącą skórkę.
Przyrządzanie tempury nie jest trudne, ale wymaga zastosowania kilku ważnych zasad. Przede wszystkim do smażenia trzeba wybrać olej roślinny i niezbyt głęboki garnek (lub rondel) z płaskim dnem. Woda do przygotowaniu ciasta musi być bardzo zimna – niemal lodowata. Ważne też, aby po przyrządzeniu masa nie stała zbyt długo, dlatego najlepiej zrobić ją chwilę przed smażeniem.
Jakie składniki trzeba przygotować na tempurę?
Mąkę, sól, spirytus i kostki lodu przełóż do miski. Powoli dolewaj wodę gazowaną i mieszaj rózgą. Dolewaj wodę do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Gotową masę przełóż do lodówki, aby utrzymać zimną temperaturę.
Ważnym elementem proponowanego dania jest kremowy, zielony sos na bazie pesto z naci i liści warzyw. Zrobisz go błyskawicznie przy użyciu dobrego blendera. Jakie składniki trzeba przygotować?
Wszystkie składniki oprócz jogurtu umieść w pojemniku do blendowania i zmiksuj na gładką masę. Połącz z jogurtem i dopraw. Aby podkręcić smak sosu, możesz dodać do niego nieco startej skórki cytryny.
Gdy panierka i sos będą gotowe, przejdź do finałowej części przepisu, czyli przyrządzenia warzyw w tempurze. Przygotuj:
Warzywa przyrządź w urządzeniu do gotowania na parze, używając programów automatycznych, tak aby były mocno twarde. Zahartuj w wodzie z lodem i osusz.
W szerokim rondlu rozgrzej olej – do 180°C – używając funkcji TempControl. Tempurę wyjmij z lodówki i ponownie wymieszaj. Warzywa zanurzaj w tempurze i smaż partiami w głębokim tłuszczu. Osącz na papierowym ręczniku. Posól i przełóż do miski.
Autor przepisu: Przemek Błaszczyk