Przejdź do

Porcja dla 2 osób ǀ Czas przygotowania: 45 minut | Wykorzystane urządzenia: płyta, DGC

Kuchnia japońska to nie tylko sushi, zupa miso czy zyskujący na popularności ramen. To również sycący omlet omuraisu, kotlet schabowy tonkatsu czy chrupiące warzywa w tempurze. Te ostatnie, wzbogacone sosem jogurtowym z pesto, świetnie sprawdzą się zarówno jako lekki obiad, sycąca przekąska, jak i wyszukana kolacja. Podpowiadamy, jak zrobić tę potrawę w stylu less waste, czyli bez marnowania resztek.

Co to jest tempura?

Nazwa tempura określa zarówno charakterystyczne danie kuchni japońskiej – kawałki ryb, owoców morza, grzybów czy warzyw, panierowane i krótko smażone w głębokim tłuszczu – jak i sam sposób przygotowywania potraw. Polega on na zanurzaniu poszczególnych składników w delikatnym cieście i usmażeniu ich na oleju. Wbrew pozorom danie wcale nie jest zbyt tłuste! Odpowiednio przygotowana masa chroni składniki przed nadmiernym nasiąkaniem tłuszczu, tworząc apetyczną, chrupiącą skórkę.

Tempura – jak zrobić idealną panierkę?

Przyrządzanie tempury nie jest trudne, ale wymaga zastosowania kilku ważnych zasad. Przede wszystkim do smażenia trzeba wybrać olej roślinny i niezbyt głęboki garnek (lub rondel) z płaskim dnem. Woda do przygotowaniu ciasta musi być bardzo zimna – niemal lodowata. Ważne też, aby po przyrządzeniu masa nie stała zbyt długo, dlatego najlepiej zrobić ją chwilę przed smażeniem.

 

Jakie składniki trzeba przygotować na tempurę?

 

  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 20 ml spirytusu
  • szczyptę soli
  • kilka kostek lodu
  • wodę gazowaną

Mąkę, sól, spirytus i kostki lodu przełóż do miski. Powoli dolewaj wodę gazowaną i mieszaj rózgą. Dolewaj wodę do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Gotową masę przełóż do lodówki, aby utrzymać zimną temperaturę.

Sos jogurtowy z pesto w stylu zero waste

Ważnym elementem proponowanego dania jest kremowy, zielony sos na bazie pesto z naci i liści warzyw. Zrobisz go błyskawicznie przy użyciu dobrego blendera. Jakie składniki trzeba przygotować?

 

  • nać z 1 marchwi
  • 1 gałązkę selera naciowego wraz z liśćmi
  • 2-3 liście kalarepy
  • łyżkę ziaren słonecznika
  • łyżkę startego twardego sera
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie – skórę z cytryny

Wszystkie składniki oprócz jogurtu umieść w pojemniku do blendowania i zmiksuj na gładką masę. Połącz z jogurtem i dopraw. Aby podkręcić smak sosu, możesz dodać do niego nieco startej skórki cytryny.

Warzywa w tempurze – japońskie smaki na talerzu

Gdy panierka i sos będą gotowe, przejdź do finałowej części przepisu, czyli przyrządzenia warzyw w tempurze. Przygotuj:

 

  • garść fasolki szparagowej żółtej i zielonej
  • 2 marchewki pokrojone w słupki
  • 3 cebule dymki i inne dowolne
  • sól
  • 1 litr oleju

 

Warzywa przyrządź w urządzeniu do gotowania na parze, używając programów automatycznych, tak aby były mocno twarde. Zahartuj w wodzie z lodem i osusz.

W szerokim rondlu rozgrzej olej – do 180°C – używając funkcji TempControl. Tempurę wyjmij z lodówki i ponownie wymieszaj. Warzywa zanurzaj w tempurze i smaż partiami w głębokim tłuszczu. Osącz na papierowym ręczniku. Posól i przełóż do miski.

Autor przepisu: Przemek Błaszczyk