Przejdź do

6 porcji | Czas przygotowania: 100 min. | Urządzenia: płyta indukcyjna ,DGM

Wielkanoc to czas tradycyjnych potraw, ale to nie znaczy, że weganie muszą zrezygnować z pysznego żurku. Przeciwnie, wegański żurek z wędzonym twarogiem, musztardą i tofu szefa kuchni Miele to doskonała propozycja dla tych, którzy chcą zjeść coś tradycyjnego, a jednocześnie wzbogacić jadłospis o nowe smaki. Sprawdź, jak wyczarować pyszną zupę na święta! Pomogą ci w tym niezawodne urządzenia Miele.

Żurek – tradycyjny czy wegański?

Żurek to tradycyjna polska zupa podawana często w okresie Wielkanocy, która cieszy się ogromną popularnością. Podstawowymi składnikami żurku są zakwas, woda, boczek, kiełbasa, ziemniaki oraz cebula. Jednakże, w zależności od regionu, w którym się go przygotowuje, składniki te mogą ulec pewnym modyfikacjom. Na przykład, w niektórych rejonach Polski dodaje się do żurku jajka, kiszoną kapustę, a nawet grzyby. Jednak to zakwas stanowi o charakterystycznym smaku żurku i jego konsystencji.

Żurek kojarzy się z tradycją, dlatego wielu nie wyobraża sobie modyfikacji przepisie, a już w szczególności braku mięsa i jajek. Jednak osoby ograniczające mięso, weganie i wegetarianie także mogą cieszyć się jego kwaskowatym smakiem. By nadać zupie charakterystycznego aromatu wędzonki, wystarczy użyć wędzonego tofu. Pozostałe składniki pozostają takie same. By zupa była sycąca jajka można zastąpić np. ziemniakami z aromatycznym koperkiem.

Jak zrobić zakwas na wegański żurek?

Przygotowanie zakwasu to kluczowa kwestia w przypadku żurku. Nie ma żadnych skrótów – aby otrzymać dobry zakwas, potrzeba czasu i cierpliwości. Jednak korzyści wynikające ze zrobienia własnego zakwasu są nie do przecenienia – masz kontrolę nad składnikami i możesz uniknąć sztucznych dodatków.

Aby przygotować zakwas, potrzebujesz tylko kilku składników:

  • czerstwego chleba,
  • czosnku,
  • oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,
  • wody niegazowanej,
  • przypraw (liście laurowe, goździki, ziele angielskie, czarny pieprz, kminek, czarnuszka, kolendra – do wyboru, według własnych preferencji).

Czerstwe pieczywo połam na kawałki. Rozgnieć czosnek (5-6 ząbków) i wybrane natki. Wszystko umieść w słoiku (do ok. ¾ jego wysokości) i zalej olejem (ok. 2-3 cm warstwą) oraz wodą. Bardzo istotne jest, by zostawić przynajmniej 5 cm wolnej przestrzeni w słoiku, gdyż w procesie tworzenia się zakwasu, będzie się w nim tworzył gaz.

Okres leżakowania zakwasu to ok. 2-3 tygodnie. Co ważne – w czasie pierwszego tygodnia codziennie należy przemieszać zakwas. W słoiku będzie zbierało się ciśnienie, które w ten sposób uwolnisz. Pamiętaj, że przy każdym odkręceniu słoika z zakwasem na żur możesz dołożyć kolejną piętkę suchego chleba. Ale uwaga – im więcej pieczywa dodasz, tym zakwas będzie łagodniejszy w smaku.

Gotowy powinien mieć intensywny zapach kwasu chlebowego, czosnku i przypraw.

Wywar warzywny na żurek

Podstawą każdej zupy jest warzywny wywar. By żurek był pyszny i aromatyczny, baza też musi być nasycona smakiem, dlatego potrzebne ci będą liczne przyprawy oraz dobrej jakości włoszczyzna:

  • 1 szt. małego selera,
  • 3 szt. marchwi,
  • 2 szt. korzenia pietruszki,
  • 1 por,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 szt. dymki,
  • 4 szt. ziela angielskiego,
  • 4 szt. liści laurowych,
  • 5 ziaren czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 l wody,
  • kilka suszonych grzybów,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 pęczek koperku.

Warzywa na bulion dokładnie umyj, ale nie obieraj – wrzuć do garnka razem z przyprawami, natką pietruszki i koperkiem. Zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Po tym czasie bulion przecedź przez drobne sito.

Przepis na wege żurek z wędzonym twarogiem, musztardą i tofu

Gdy bulion warzywny oraz zakwas są już gotowe, możesz przystąpić do przygotowania żurku.

 

Składniki to:

  • 350 ml zakwasu żytniego na żurek,
  • ½ łyżeczki majeranku,
  • 2 łyżki musztarda dijon,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 opakowanie wędzonegoserka lub twarogu wegańskiego,
  • pieprz do smaku,
  • 400 g młodych ziemniaków (mogą też być ziemniaki pozostałe z poprzedniego dnia),
  • 1 opakowanie tofu,
  • 1 łyżka koperku,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego;
  • 4 szt. twardzika jadalnego (shiitake).

 

Następnie drobno posiekaj cebulkę i podsmaż z dodatkiem oleju. Opcjonalnie możesz dorzucić 1 ząbek siekanego czosnku.

Do zrobionego wywaru w garnku dolej gotowy zakwas. Dodaj zarumienioną cebulkę z patelni i musztardę oraz majeranek. Zupę dopraw przyprawami. Całość zagotuj.

Ziemniaki gotuj na parze w 100°C przez około 25 minut. Następnie ugnieć je na puree
z dodatkiem aromatycznego koperku i pietruszki.

Żurek podawaj z ugniecionymi ziemniakami i kawałkiem wędzonego tofu grillowanego oraz pokruszonym grillowanym twarogiem.