porcja dla 4 osób | czas przygotowania: ok. 40 min. | wykorzystane urządzenia: DGC lub DGM, płyta grzewcza
Dynia to danie wszechstronne, które można wykorzystać zarówno do dań wytrawnych, jak i deserów. Charakteryzuje się delikatną słodyczą i bardzo łagodnym aromatem, które dobrze komponują się z większością składników. Aby danie na słodko z dynią było ciekawsze, warto zastosować kilka technik i sposobów obróbki, uzyskując kontrast tekstur.
Szefowa kuchni Miele postanowiła przyrządzić ją w postaci smażonej – chrupkiej, aromatycznej z lekko skarmelizowanymi brzegami – oraz aksamitnego kremu waniliowego. Do tego kwaśno-słodkie owoce oraz zwieńczenie w postaci kruszonki. Sprawdź, jak zrobić ten deser krok po kroku.
Głównym składnikiem deseru szefowej kuchni Miele będzie dynia piżmowa, którą należy wcześniej usmażyć. Potrzebne będą następujące składniki:
Połowę dyni obierz i pokrój w paski o grubości 1-2 mm. Z dyni wytnij prostokąty, zwiąż sznurkiem, posól (sól podbije słodki smak) i gotuj na parze przez 20 minut, aż dynia będzie miękka. Nieugotowane kawałki dyni zachowaj na później. Ugotowaną dynię usmaż na maśle z tymiankiem, aż się zrumieni. Usuń sznurek z dyni.
Pierwszym krokiem podczas przyrządzania deseru szefowej kuchni Miele będzie zrobienie kruszonki. Przepis zakłada wykorzystanie tylko 3 podstawowych składników i może być wykorzystywany przy przygotowywaniu ciast, owoców na ciepło i innych dań na słodko. Jeśli nie dodamy cukru (smaku można dodać, zastępując go, np. makiem, orzechami, przyprawami korzennymi, ziołami, sezamem), możemy zrobić również kruszonkę wytrawną. Do wykonania wersji deserowej potrzebne będą składniki w następujących proporcjach:
Należy je wymieszać, aby się połączyły i utworzyły posypkę. Następnie należy rozsypać ją równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia oraz piec w temperaturze 180°C do momentu uzyskania złotego koloru (ok. 7-10 minut). Przed podaniem kruszonkę najlepiej ostudzić.
Do przygotowania salsy owocowej z kruszonką będziesz potrzebować:
Owoce należy pokroić w kostkę, doprawić syropem z pigwy i posiekaną szałwią. Następnie wystarczy połączyć je z kruszonką. Najlepiej zrobić to przed samym podaniem, aby zachowała chrupkość.
W przepisie szefowej kuchni Miele dynia jest składnikiem aksamitnego sosu waniliowego, który będzie stanowił kontrast dla chrupkiej kruszonki i soczystych owoców. Dzięki takiej kombinacji uzyskasz różnorodność tekstur, a deser będzie dostarczał wrażeń sensorycznych, przez co stanie się ciekawszy. Do przygotowania sosu dyniowego potrzebować będziesz:
Dynię należy obrać, pokroić na duże kawałki i ugotować na parze. Jeszcze gorącą można zmiksować na gładki mus, dodając stopniowo 100 ml śmietanki i resztę składników.
Po przygotowaniu wszystkich składników deseru można zająć się jego efektownym podaniem. Mus z dyni i resztę śmietany wyłóż na talerz. Dodaj usmażoną dynię i udekoruj salsą owocową z kruszonką. Wypróbuj też nasz przepis na dynię wytrawną – idealną na przystawkę.
Autorka przepisu: Adriana Marczewska