Przejdź do

porcja dla 4 osób  |  czas: 1 godzina |  urządzenia: do gotowania na parze Combi | płyty grzewcze

 

Naleśniki na słodko to znana i lubiana opcja śniadaniowa. Dziś zachęcamy Cię jednak do wypróbowania wytrawnej wersji. Przygotuj z naszym szefem kuchni zbilansowany posiłek, który dostarczy ci zarówno węglowodanów, protein oraz witamin i składników odżywczych na całe przedpołudnie. Naleśniki na słono z warzywami w sosie holenderskim możesz podać także na lunch, obiad lub kolację. Ciesz się aromatami i niezwykłym połączeniem kolorów i smaków oraz gotowaniem z pomocą niezawodnych, intuicyjnych i designerskich urządzeń Miele. Możesz im zaufać, gotując zarówno skomplikowane potrawy, jak i te prostsze np. śniadaniowe naleśniki z warzywami.

 

 

Naleśniki wytrawne – przepis na ciasto

Do przygotowania wytrawnego ciasta naleśnikowego będą Ci potrzebne:

  • 1 jajko,
  • 4 łyżki mąki,
  • 150 ml mleka,
  • sól do smaku,
  • trochę masła klarowanego do smażenia.

 

Weź miskę i ubij w niej jajka z mąką. Gdy powstanie delikatne ciasto, dodaj mleko oraz szczyptę soli. Ponownie porządnie ubij masę i odstaw ją na 5 minut. W tym czasie rozgrzej patelnię i posmaruj ją masłem klarowanym.

Ciasto naleśnikowe wlewaj chochlą – proporcjonalnie, tworząc cienkie warstwy. Dzięki temu naleśniki nie będą pękać przy przekładaniu na drugą stronę.

Smaż każdy naleśnik aż do uzyskania złotego koloru – przez około 40 sek. Obróć, powtarzaj proces do chwili zużycia całego ciasta.

Pomysł na nadzienie do naleśników na słono

Nasze naleśniki wypełnimy prostym, ale pysznym i barwnym nadzieniem warzywnym, tak że po przekrojeniu naleśnik będzie prezentował się prawdziwie letnio.

 

Do przygotowania farszu przygotuj:

  • 50 g masła,
  • 200 g oczyszczonych startych warzyw (marchew, korzeń pietruszki, seler),
  • 1 łyżka rozdrobnionych ziół (natka pietruszki, kolendra, mięta),
  • 1 cebula szalotka,
  • starta skórka z 1 cytryny,
  • 2 liście sałaty lodowej,
  • sól, pieprz.

Warzywa zetrzyj na drobnych oczkach i wrzuć je do garnka. . Wymieszaj starte warzywa na i podgrzej na rozgrzanym maśle. Po chwili dodaj drobno pokrojoną szalotkę.

Smaż farsz przez około 8 minut do miękkości. Po tym czasie naczynie odstaw na bok. Dorzuć do nadzienia drobno posiekane aromatyczne zioła oraz świeże liście sałaty lodowej. Na koniec zetrzyj skórkę z wcześniej wyparzonej pod wrzątkiem cytryny. Skórka nada nadzieniu świeżego, wiosennego aromatu. Całość wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem według swojego uznania.

Nadzienie rozkładaj proporcjonalnie na naleśnikach i zwiń je ciasno.

Jak zrobić sos holenderski do naleśników?

Sos holenderski to pyszne dopełnienie smaku warzyw i ciasta naleśnikowego. Możesz go wykorzystać także w innych przepisach np. na dania rybne lub z owocami morza. Świetnie komponuje się choćby z krewetkami (które później wykorzystamy w przybraniu naszych naleśników).

Do sosu holenderskiego potrzebne będą:

  • 2 żółtka,
  • 150 g roztopionego masła,
  • 1 łyżeczka musztardy (smak neutralny),
  • sok z połowy cytryny,
  • sól, pieprz.

By zrobić sos potrzebna Ci będzie szeroka metalowa miska i naczynie żaroodporne lub garnek nieco mniejszy od miski. Do mniejszego naczynia wlej wodę i doprowadź do wrzenia na swojej płycie indukcyjnej Miele.

Tymczasem do miski dodaj żółtka, musztardę, 1 łyżkę roztopionego masła, sok z cytryny (może być z tej samej, z której pochodziła skórka), szczyptę soli oraz pieprzu. Delikatnie ubij sos trzepaczką lub ubijakiem elektrycznym.

Gdy konsystencja stanie się jednorodna przygotuj resztę roztopionego masła. Miskę umieść na garnku lub naczyniu żaroodpornym z gorącą wodą. Nie zaprzestawaj ubijania sosu. Dodawaj masło powoli, aż będzie delikatny i wyśmienicie kremowy.

Naleśniki wytrawne w sosie holenderskim – jak podać?

Do dekoracji naleśników przygotuj:

  • 12 krewetek black tiger,
  • 1 limonkę,
  • liść pietruszki.

Zanim wyeksponujesz naleśniki, przygotuj krewetki. Oczyść ogonki (pozbaw skórki i jelit) i ugotuj je na parze. Wystarczy 30 sekund w piekarniku parowym DGC Miele.

 

Sos umieść na talerzach, a na nim połóż zwinięte naleśniki. Dla dekoracji ułóż gotowane krewetki. Dodaj ćwiartkę limonki i listek pietruszki by ożywić danie zielenią. Smacznego!