porcja dla 4 osób | czas: 1 godzina | urządzenia: do gotowania na parze Combi | płyty grzewcze
Naleśniki na słodko to znana i lubiana opcja śniadaniowa. Dziś zachęcamy Cię jednak do wypróbowania wytrawnej wersji. Przygotuj z naszym szefem kuchni zbilansowany posiłek, który dostarczy ci zarówno węglowodanów, protein oraz witamin i składników odżywczych na całe przedpołudnie. Naleśniki na słono z warzywami w sosie holenderskim możesz podać także na lunch, obiad lub kolację. Ciesz się aromatami i niezwykłym połączeniem kolorów i smaków oraz gotowaniem z pomocą niezawodnych, intuicyjnych i designerskich urządzeń Miele. Możesz im zaufać, gotując zarówno skomplikowane potrawy, jak i te prostsze np. śniadaniowe naleśniki z warzywami.
Do przygotowania wytrawnego ciasta naleśnikowego będą Ci potrzebne:
Weź miskę i ubij w niej jajka z mąką. Gdy powstanie delikatne ciasto, dodaj mleko oraz szczyptę soli. Ponownie porządnie ubij masę i odstaw ją na 5 minut. W tym czasie rozgrzej patelnię i posmaruj ją masłem klarowanym.
Ciasto naleśnikowe wlewaj chochlą – proporcjonalnie, tworząc cienkie warstwy. Dzięki temu naleśniki nie będą pękać przy przekładaniu na drugą stronę.
Smaż każdy naleśnik aż do uzyskania złotego koloru – przez około 40 sek. Obróć, powtarzaj proces do chwili zużycia całego ciasta.
Nasze naleśniki wypełnimy prostym, ale pysznym i barwnym nadzieniem warzywnym, tak że po przekrojeniu naleśnik będzie prezentował się prawdziwie letnio.
Do przygotowania farszu przygotuj:
Warzywa zetrzyj na drobnych oczkach i wrzuć je do garnka. . Wymieszaj starte warzywa na i podgrzej na rozgrzanym maśle. Po chwili dodaj drobno pokrojoną szalotkę.
Smaż farsz przez około 8 minut do miękkości. Po tym czasie naczynie odstaw na bok. Dorzuć do nadzienia drobno posiekane aromatyczne zioła oraz świeże liście sałaty lodowej. Na koniec zetrzyj skórkę z wcześniej wyparzonej pod wrzątkiem cytryny. Skórka nada nadzieniu świeżego, wiosennego aromatu. Całość wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem według swojego uznania.
Nadzienie rozkładaj proporcjonalnie na naleśnikach i zwiń je ciasno.
Sos holenderski to pyszne dopełnienie smaku warzyw i ciasta naleśnikowego. Możesz go wykorzystać także w innych przepisach np. na dania rybne lub z owocami morza. Świetnie komponuje się choćby z krewetkami (które później wykorzystamy w przybraniu naszych naleśników).
Do sosu holenderskiego potrzebne będą:
By zrobić sos potrzebna Ci będzie szeroka metalowa miska i naczynie żaroodporne lub garnek nieco mniejszy od miski. Do mniejszego naczynia wlej wodę i doprowadź do wrzenia na swojej płycie indukcyjnej Miele.
Tymczasem do miski dodaj żółtka, musztardę, 1 łyżkę roztopionego masła, sok z cytryny (może być z tej samej, z której pochodziła skórka), szczyptę soli oraz pieprzu. Delikatnie ubij sos trzepaczką lub ubijakiem elektrycznym.
Gdy konsystencja stanie się jednorodna przygotuj resztę roztopionego masła. Miskę umieść na garnku lub naczyniu żaroodpornym z gorącą wodą. Nie zaprzestawaj ubijania sosu. Dodawaj masło powoli, aż będzie delikatny i wyśmienicie kremowy.
Do dekoracji naleśników przygotuj:
Zanim wyeksponujesz naleśniki, przygotuj krewetki. Oczyść ogonki (pozbaw skórki i jelit) i ugotuj je na parze. Wystarczy 30 sekund w piekarniku parowym DGC Miele.
Sos umieść na talerzach, a na nim połóż zwinięte naleśniki. Dla dekoracji ułóż gotowane krewetki. Dodaj ćwiartkę limonki i listek pietruszki by ożywić danie zielenią. Smacznego!