Przejdź do

Czy wiesz, że właściwe przechowywanie warzyw i owoców wydłuża termin ich zdatności do spożycia? Warto o to zadbać szczególnie latem, bo wysoka temperatura przyspiesza psucie się żywności. Z nowoczesną lodówką Miele nie musisz polegać tylko na swoich nawykach. Niezawodna technologia nawet do 5 razy przedłuża świeżość produktów. A ty korzystasz z niej komfortowo, oszczędzasz prąd i zyskujesz eleganckie urządzenie, które zachowuje sprawność i modny wygląd przez lata. 

Dlaczego przechowywanie warzyw i owoców w lodówce latem jest ważne?

Pewnie nie raz miałeś okazję przekonać się, że letnia aura nie pomaga w utrzymaniu trwałości świeżych owoców i warzyw. Wystarczy niewielki błąd w ich przechowywaniu, aby krótko po zakupie straciły soczysty smak i jędrną konsystencję, wylądowały w koszu na śmieci. Jak temu zapobiec i być bardziej zero waste? Przechowuj warzywa i owoce w lodówce – większość z nich doskonale czuje się w niskiej temperaturze.  

Wyjątek stanowi jedynie kilka gatunków, które w chłodzie tracą cenne wartości odżywcze i walory smakowe. To m.in.: 

  • pomidory,  
  • ogórki,  
  • banany,  
  • cukinia,  
  • warzywa strączkowe,  
  • owoce egzotyczne, 
  • świeże zioła, 
  • czosnek i cebula1 

Niezależnie od tego do lodówki powinny trafić wszystkie warzywa i owoce dojrzałe, obrane, napoczęte oraz te o wodnistej konsystencji (np. maliny, truskawki, szparagi, brokuły). Przechowywanie warzyw w kuchni latem poza chłodziarką sprawia, że szybko przejrzewają i tracą soczysty smak. Dodatkowo wysoka temperatura przyspiesza rozwój chorobotwórczych bakterii, grzybów i pleśni, przez które produkty gniją, więdną lub pokrywają się białym nalotem. Musisz je wyrzucić, niepotrzebnie tracąc pieniądze i obciążając środowisko. 

Czy wiesz, że w Polsce każdego roku na śmietniku ląduje ok. 5 mln ton żywności2? Nieprawidłowe przechowywanie owoców i warzyw może być jedną z przyczyn, bo to właśnie te produkty wyrzucamy najczęściej. Tymczasem wystarczy podstawowa wiedza i kilka nawyków, aby uniknąć marnowania, ochronić planetę i sporo zaoszczędzić.  

​​Przygotowanie warzyw i owoców przed przechowywaniem

Nie wystarczy jednak po prostu włożyć owoce i warzywa do lodówki. Jeśli niewłaściwie je przygotujesz, również szybko stracą świeżość. Proces psucia przyspiesza na przykład wcześniejsze umycie produktów (szczególnie tych nietrwałych, jak truskawki czy maliny). Dlatego rób to dopiero przed zjedzeniem. A zanim umieścisz żywność w lodówce – oczyść ją na sucho z piasku, niepotrzebnych łupin, zwiędłych liści i innych nieświeżych części. Jedynie owoce cytrusowe możesz umyć i dokładnie osuszyć czystym ręcznikiem papierowym. Zadbaj też, aby we wnętrzu lodówki nie było brudu czy drobnych resztek jedzenia. 

Jak przechowywać owoce i warzywa? Przede wszystkim nie powinny one sąsiadować z pozostałym pożywieniem: wędlinami, nabiałem, płynami, surowymi rybami oraz mięsem. Niektóre z nich trzeba również całkowicie odizolować, bo wydzielany przez nie etylen przyspiesza dojrzewanie okolicznych owoców i warzyw. Na liście uwzględniającej to, jakich produktów nie łączyć z innymi w lodówce, znajdują się m.in.: 

  • awokado, 
  • banany, 
  • brzoskwinie, 
  • gruszki, 
  • jabłka, 
  • morele, 
  • nektarynki, 
  • kapusta, 
  • sałata. 

Odpowiednie opakowania do przechowywania warzyw i owoców

Wygodnym sposobem na przechowywanie warzyw w izolacji jest pakowanie próżniowe. Ta metoda sprawia, że odpowiadające za gnicie bakterie tlenowe nie mają warunków do rozwoju. Produkty zachowują apetyczny smak i świeżość nawet 5 razy dłużej. W efekcie surowe warzywa w lodówce nadają się do spożycia jeszcze po 20 dniach, a owoce po 10-15.  

Wydaje ci się to pracochłonne i skomplikowane? Nic bardziej mylnego! Z szufladą do pakowania próżniowego Miele cała czynność jest wygodna i zajmuje niewiele czasu. Dzięki systemowi Push2Open lekko przyciskasz urządzenie, aby je otworzyć. Następnie umieszczasz wybrane owoce i warzywa w worku próżniowym, wybierasz poziom 1 pakowania i gotowe. Woreczki nie wpływają na smak żywności. Nie zawierają też sztucznych substancji, które mogłyby przenikać do pożywienia. Możesz z nich korzystać wielokrotnie, ograniczając zużycie plastiku! 

A jak przechowywać warzywa i owoce, jeśli nie chcesz korzystać z pakowania próżniowego? W takiej sytuacji najlepiej trzymać je w przeznaczonych do tego szufladach u dołu lodówki. W lodówkach Miele komory są duże i przestronne. Dzięki temu żywność leży w nich swobodnie, nie gniecie się ani nie uszkadza. Docenisz to szczególnie w przypadku delikatnych produktów, które pod wpływem ścisku mogą szybciej się zepsuć.  

Jeśli chodzi zaś o owoce i warzywa wymagające izolacji, warto wykorzystać wielorazowe pojemniki do przechowywania warzyw. Zdecydowanie unikaj natomiast woreczków celulozowych, bo sprzyjają powstawaniu pleśni oraz przekształcaniu azotanów w szkodliwe azotyny. 

Optymalna temperatura lodówki dla różnych warzyw i owoców

Odpowiednie zabezpieczenie jednak nie wystarczy, jeśli nie zadbasz o właściwą temperaturę w lodówce. Większość owoców i warzyw najdłużej zachowuje świeżość przy 4-8℃. Chłodniejszych warunków w granicach 0-2℃ wymagają m.in.: porzeczki, wiśnie, winogrona, buraki, kalafior, kapusta, marchew, sałata, szpinak, cebula, seler, por, brukselka.  

By utrzymać optymalną temperaturę, lodówka Miele nie potrzebuje dużo energii. Dzięki maksymalnie wydajnemu obiegowi chłodzącemu i nowoczesnym materiałom izolacyjnym osiąga najlepszą i najtrwalszą efektywność energetyczną. Co to oznacza dla ciebie? Niższe rachunki za prąd, stałe koszty użytkowania przez długi czas i ochronę środowiska. Bo mniej zużytej energii to mniej gazów cieplarnianych emitowanych do atmosfery. 

Jakie funkcje lodówki pomogą zachować długą świeżość owocom i warzywom?

Niezawodne utrzymywanie stałej temperatury nie jest jednak jedyną funkcją, jakiej możesz wymagać od idealnej chłodziarki do warzyw i owoców. Nowoczesne urządzenie powinno być twoim sprzymierzeńcem w dbaniu o świeżość i smak żywności. Dlatego w produktach Miele znajdziesz szereg udogodnień wspierających cię w niemarnowaniu jedzenia. Są projektowane tak, aby służyć przez długi czas, jednocześnie wymagając minimalnego zaangażowania z twojej strony. Przykładem jest chociażby zastosowanie technologii NoFrost, dzięki której nie musisz już rozmrażać lodówki. 

Masz dość ciągłego wybierania, bo albo robisz większe zapasy i wyrzucasz większość albo kupujesz mniej i tracisz czas na codzienne zakupy? Z Miele przestajesz chodzić na kompromisy. Dzięki przestronnym komorom i nowoczesnej technologii chłodniczej kupujesz więcej i nie marnujesz – produkty są świeże przez dłuższy czas. Jak to działa? 

  • Zoptymalizowane ustawienia wilgotności – opcja mgiełki wodnej i regulacja wilgotności dzięki funkcji push-pill stwarzają w innowacyjnej szufladzie Perfect Fresh Pro idealne warunki do przechowywania jedzenia. Umieść w niej świeże owoce i warzywa, a pozostaną smaczne i aromatyczne 5x dłużej! Znajdziesz ją w najbardziej zaawansowanych modelach. 
  • Przestronna komora Daily Fresh doskonale utrzymuje wilgotność niezbędną do zachowania owoców i warzyw w dobrej kondycji. Efekt? Cieszysz się ich świeżością 2x dłużej! Szukaj tego rozwiązania w chłodziarkach generacji K4000.  

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jaką rolę odgrywa dobre oświetlenie w lodówce? Warto zwrócić na nie uwagę, bo decyduje o komforcie użytkowania i ułatwia przechowywanie warzyw w lodówce. Z tego powodu w urządzeniach Miele zastosowano jasne diody LED. Dzięki nim wnętrze prezentuje się elegancko i luksusowo. Jednak przede wszystkim – masz pełen wgląd w każdy jego zakamarek. Dodajmy do tego, że występuje ono w rozmiarze XL, a nie musisz się obawiać, że przeoczysz psujące się produkty. Wszystkie są widoczne jak na dłoni!  

W dużej lodówce skutecznie schłodzisz nie tylko więcej warzyw i owoców w upalne dni, ale też umieścisz inne artykuły spożywcze, a nawet… blachę do pieczenia. Czujesz, że to wciąż dla ciebie za mało? Żaden problem! Urządzenia Miele zostały elastycznie zaprojektowane. Możesz więc zestawić dwie chłodziarki obok siebie lub połączyć chłodziarkę z zamrażarką w klasycznym ustawieniu side-by-side, czyli jedną przy drugiej. Będą idealnie dopasowane pod względem designu i działania. 

Być może zdarzyło ci się kiedyś, że twoja lodówka odmówiła posłuszeństwa w środku lata – wtedy, kiedy najbardziej jej potrzebowałeś. O tej porze roku najczęściej dochodzi do takich sytuacji, bo upał powoduje awarię agregatów. Wybierając chłodziarkę Miele, znacznie zmniejszasz to ryzyko – agregaty mają wysoką jakość i maksymalną żywotność. Utrzymują więc wysoką odporność na czynniki zewnętrzne. Nie tylko dlatego, abyś mógł inwestować raz na lata, ale też przyczyniać się do ochrony planety.  

Pomimo że o elektrośmieciach nie mówi się tak głośno jak o plastiku, one również są dużym obciążeniem dla środowiska. Ich liczba rośnie z roku na roku, a ponad połowę jej wartości stanowią duże sprzęty AGD (w tym lodówki). W Polsce ich recykling wynosi ok. 36%3. Reszta – ze względu na zawartość toksycznych substancji – grozi zanieczyszczeniem gleb, wód i powietrza. Dlatego im rzadziej wymieniasz chłodziarkę i inne urządzenia elektryczne na nowe, tym mniejsze zagrożenie stwarzasz dla środowiska. 

Jeśli wybierzesz lodówkę klasy PREMIUM, nie musisz się obawiać, że jej design wyjdzie z mody po kilku sezonach. Jeszcze długo będzie zaskakiwał nowoczesnym wyglądem! Chłodziarki Miele zawdzięczają to wytrzymałej i szykownej stali szlachetnej, minimalistycznemu, ponadczasowemu stylowi oraz klasycznej, eleganckiej kolorystyce. Wybierasz czarny mat, a może naturalną stal? Bez trudu dopasujesz odpowiedni model do wnętrza zgodnie z twoimi preferencjami.  

Warto przy tym wspomnieć, że urządzenia Miele wielokrotnie zostały wyróżnione za wzornictwo i jakość wykonania – w 2022 r. aż siedem modeli otrzymało prestiżową Red Dot Product Design Awards. Naszą lodówką przykujesz więc uwagę gości i zapewnisz sobie luksus na co dzień. 

Monitorowanie i utrzymywanie porządku w lodówce – jak to ułatwić?

Tak łącząc siły z najnowszą technologią, sprawiasz, że przechowywanie owoców w kuchni przestaje być wyzwaniem. Co jeszcze możesz zrobić, aby zapobiec psuciu się produktów?  

  • Regularnie sprawdzaj stan warzyw i owoców. Wyrzucaj te, które są już zepsute.  
  • Produkty wymagające szybkiego zjedzenia – szczególnie te uszkodzone, poobijane, zgniecione – przełóż na wierzch szuflady.  
  • Jeśli dokładasz nowe produkty, nie przykrywaj nimi starszych.  
  • Na owocach i warzywach pakowanych próżniowo zapisz datę pakowania.  

Tak prawidłowe przechowywanie warzyw i owoców służy zdrowiu i całej planecie. A dzięki nowoczesnym urządzeniom Miele jest jeszcze łatwiejsze  i wygodniejsze. Przekonasz się?