Przejdź do

porcja dla 6 osób | czas przygotowania: ok. 15 min. + 1 godzina chłodzenia | wykorzystane urządzenia: DGC, chłodziarka

Szukasz pomysłu na zdrowe, szybkie i łatwe do przygotowania słodycze? Anna Reguła proponuje odżywczą wersję batonów, które zrobisz w domu bez pieczenia. Jeden ma około 300 kalorii i wypełniony jest bogatymi w składniki odżywcze składnikami, np. masłem orzechowym, miodem i owocami.

Składniki na domowe batony bez pieczenia

Do zrobienia domowych batoników będziesz potrzebować:

· 50 g wafli ryżowych lub kukurydzianych (najlepiej solonych);

· 100 g masła orzechowego;

· 80 g miodu;

· 50 g truskawek;

· 100 g gorzkiej czekolady;

· 20 g masła;

· opcjonalnie: pistacje do dekoracji.

Jak zrobić domowe batony?

Masło orzechowe wymieszaj z miodem. Następnie wkrusz do środka kawałki wafli ryżowych i wymieszaj.

Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż przygotowaną masę, rozprowadź ją równomiernie i umieść w chłodziarce na kilka minut.

W tym czasie pokrój owoce oraz roztop czekoladę z dodatkiem masła, wstawiając je do piekarnika DGC Miele (miska powinna być żaroodporna).

Ułóż owoce i czekoladę na schłodzonej masie, opcjonalnie posyp pistacjami do dekoracji. Włóż do chłodziarki na około godzinę. Po tym czasie wyjmij i pokrój delikatnie na batony.

Batoniki dobrze jest podać ze źródłem białka tak, aby nasyciły na dłużej. Możesz wybrać np. jogurt naturalny lub kefir. Cała blaszka to ok. 1800 kcal, po podzieleniu na 6 porcji 1 batonik daje nam 300 kcal i proporcje składników odżywczych: 6,6 g B/17 g T/ 29,3 g WW/ 0,7 g błonnika.

Autorka przepisu: Anna Reguła