Przejdź do

 porcja dla 2-4 osób | czas przygotowania: ok. 5 min. + ok. 20 minut pieczenia | Wykorzystane urządzenia: DGC lub DGM, chłodziarka 

Kiedy nadchodzi sezon na młode warzywa, warto po nie sięgać jak najczęściej nie tylko w postaci dodatku do obiadu. Można z nich przygotować wykwintne, a jednocześnie proste i zdrowe przystawki lub przekąski. Szefowa Kuchni Miele prezentuje pomysł na słodkie, karmelizowane, lekko chrupiące przez dodatek sezamu młode marchewki, podane w towarzystwie soczystych borówek. 

Składniki na młodą pieczoną marchewkę z miodem i borówkami

Do przygotowania pieczonej marchewki na słodko potrzebne będą następujące składniki: 

  • kilka młodych marchewek;  
  • oliwa; 
  • miód; 
  • sok z limonki;  
  • sezam do posypania; 
  • natka pietruszki do posypania; 
  • borówki do przybrania. 

Jak upiec młodą marchewkę i podać ją z miodem i borówkami?

Oliwę z oliwek wymieszaj z sokiem z limonki. 

Marchewki umyj, przekrój wzdłuż na pół, ułóż na blasze, polej oliwą z sokiem z limonki i miodem.  

Następnie posyp marchewki sezamem.  

Możesz przygotować marchewki wcześniej, przechować na blasze w chłodziarce  
i upiec tuż przed podaniem. Piecz w programie automatycznym w DGC. Podawaj udekorowane borówkami i sezamem. 

Autorka przepisu: Katarzyna Błażejewska – Stuhr