Przejdź do

Szukasz pomysłu na smaczne danie z owocami morza? Wykorzystaj małże św. Jakuba, z których stworzysz prawdziwe kulinarne arcydzieło. Poznaj przepis na orzeźwiające ceviche i pieczone małże w asyście puree z selera oraz granoli orzechowej, stworzony przez wybitnych szefów kuchni.

Wykwintny smakołyk z głębin – małże św. Jakuba

Małże św. Jakuba, nazywane też przegrzebkami, to wykwintny smakołyk, który zdobył uznanie na całym świecie. Te smaczne owoce morza wyławia się na północno-wschodnim obszarze Atlantyku, od Norwegii aż po Afrykę. Dzięki dobrej dostępności przegrzebki często goszczą zarówno w ekskluzywnych restauracjach, jak i zwykłych domach. Małże św. Jakuba są świetnym źródłem witamin i minerałów, mają także dużą zawartość pełnowartościowego białka.

Przepis na małże św. Jakuba

Jak przygotować małże? Przegrzebki przyrządza się na wiele sposobów – można jeść je na surowo albo po uprzednim usmażeniu lub upieczeniu. Zachwyca też mnogość dodatków, które idealnie komponują się w potrawach bazujących na tych wyjątkowych owocach morza. Można podawać je ze świeżymi sałatami, makaronami czy w asyście warzywnego puree.

Poznaj propozycję szefów kuchni, która rozpieszcza podniebienie. Danie to składa się z kilku elementów: pieczonych przegrzebek, puree z selera, orzeźwiającego ceviche oraz dzikiego brokułu i orzechowej granoli. Po przygotowaniu wszystkich komponentów, wystarczy połączyć danie w całość, finezyjnie układając elementy na talerzu.

Pieczone małże św. Jakuba

Do przygotowania pieczonych przegrzebek potrzebujesz:

  • 6 szt. mięsa małż św. Jakuba
  • 30 g masła
  • sól, pieprz

Małże przesmaż na mocno rozgrzanej patelni z obu stron tak, aby się zrumieniły. Następnie piecz je w piekarniku rozgrzanym do 240°C przez 2 min. Dopraw solą i pieprzem.

Aromatyczne puree z selera i dziki brokuł

Kolejnym elementem tego wykwintnego dania jest aksamitne puree z selera.

Puree z pieczonego selera:

  • 400 g selera
  • 40 g masła 83 %
  • 60 ml oliwy extra virgin
  • rozmaryn
  • laska wanilii
  • limonka
  • sól, pieprz

Jak zrobić puree? Seler oczyść i pokrój na równe kawałki, upiecz w piekarniku z dodatkiem oliwy z oliwek, rozmarynu i soli w temp. 160°C przez 40 min.

Gdy seler będzie miękki, umieść go w naczyniu, dodaj masło i pozostałą oliwę
z oliwek, a następnie dopraw ziarnami wanilii, skórką i sokiem z limonki, solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki zblenduj do uzyskania jednolitej gładkiej masy.

Do przyrządzenia sprężystego brokułu potrzebujesz:

  • 6 szt. dzikich brokułów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól himalajska

Brokuł umyj i osusz, a następnie ugotuj na parze z dodatkiem oliwy z oliwek i soli himalajskiej.

Orzechowa granola

Elementem, który nada potrawie lekko orzechowego smaku jest granola. Aby ją przygotować potrzebujesz:

  • 1 łyżkę mieszanki orzechów: włoskie, laskowe obrane, migdały płatki
  • ziarna słonecznika

Wszystkie orzechy oraz ziarna umieść na blasze i upiecz w piekarniku w temperaturze 180°C do całkowitego zrumienienia.

Orzeźwiające ceviche z małż św. Jakuba

Ceviche w tej wersji to surowe mięso z małż św. Jakuba marynowane w soku z cytrusów o orzeźwiającym i aromatycznym smaku. Mimo tego, że nazwa brzmi nieco egzotycznie, przygotowanie ceviche nie jest trudnym zadaniem. Na początku przygotuj:

  • 2 szt. mięsa małż św. Jakuba
  • 5 ml oliwa z oliwek
  • sok z limonki
  • sok z pomarańczy
  • łodygi kolendry
  • czerwoną cebulę
  • dymkę
  • chilli
  • sól, pieprz

Następnie pokrój małże na 8 równych części, a także posiekaj czerwoną cebulę, łodygi kolendry, chilli i dymkę. Połącz wszystkie składniki z mięsem małż, dopraw solą, pieprzem i świeżo wyciśniętym sokiem limonki i pomarańczy. Serwuj po 4 min.

Autor przepisu: Ada Marczewska