Przejdź do

porcja dla 4 osób | czas przygotowania: ok. 1h| Wykorzystane urządzenia: piekarnik, płyta grzewcza

Chociaż dynia może wydawać ci się banalnym składnikiem, tak naprawdę jest bardzo uniwersalna i umiejętnie przyrządzona stanowić będzie bazę dla dań słodkich i słonych. Zmienia też smak w zależności od wyboru obróbki termicznej. Upieczona prezentuje miękkie wnętrze i przyjemną słodycz. Smażona będzie chrupka i tylko delikatnie słodka. W postaci musu może zaskoczyć, jeśli dodamy do niej odpowiednie przyprawy. Szef kuchni Miele postanowił wykorzystać cały potencjał tkwiący w dyni i przygotować kompozycję opartą na tym jednym składniku.

Przepis na dynię z kruszonką z makiem, kremem dyniowym i mlecznym – składniki

Do przygotowania dania szefa kuchni Miele będziesz potrzebować:

  • 500 g dyni;
  • 100 ml mleka;
  • 50 g brązowego cukru;
  • 50 g miodu;
  • 50 g białej mąki;
  • 30 g maku;
  • 150 g masła;
  • 100 ml oleju roślinnego;
  • 1 strzał espresso;
  • 20 listków szałwii.

Jak przygotować dynię do wykwintnego dania? Krok 1.: medaliony z dyni z kawą

Przygotuj cztery skórki dyni o długości 60 cm. Zamarynuj w oleju roślinnym i zwiń w formę medalionu. Przymocuj folią aluminiową, aby zachowały formę podczas procesu obróbki termicznej.

Rozgrzej piekarnik Miele na 180°C. Dopraw medaliony solą i pieprzem, połóż małą kostkę masła na wierzchu każdego z nich i piecz je przez 35 minut. Wyłóż dynię i ułóż na każdym medalionie łyżkę kawy espresso. Polej każdy z nich odrobiną miodu i piecz przez 15 minut w tym samym nagrzanym piekarniku.

Przepis na chipsy z dyni do dekoracji dania

10 skórek dyni smaż głęboko w gorącym oleju, aż staną się chrupiące. Tak przygotowane chipsy posłużą za dekorację dania. Ten przepis możesz też wykorzystać do szybkiego przyrządzenia domowej przekąski warzywnej.

Jak zrobić krem z dyni?

Resztę dyni pokrój w kostkę, ułóż na papierze do pieczenia na blasze, dopraw solą i pieprzem, polej roztopionym masłem. Piecz w piekarniku Miele przez 40 minut w temperaturze 180°C. Gdy dynia będzie miękka, przełóż ją do pojemnika do miksowania i przygotuj 100 ml gorącej wody.  Zmiksuj blenderem, powoli dolewając wodę. Sprawdź smak i w razie potrzeby dodaj sól lub miód. Musisz uzyskać ładną kremową konsystencję i bogaty, słodko-pikantny smak.

Jak zrobić kruszonkę z makiem?

Wymieszaj 50 g masła z 50 g mąki, 50 g maku i 35 g cukru. Gdy kruszonka będzie gotowa, rozsyp ją na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 12 minut w temperaturze 180°C. Gdy będzie złota, wyjmij z piekarnika i ostudź, stale mieszając łyżką.

Jak zrobić krem mleczny i elegancko podać danie?

Zrób mleczną piankę w ekspresie do kawy, używając 100 ml pełnotłustego mleka. Do dekoracji upiecz 20 listków szałwii w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Piecz je do momentu, aż staną się chrupiące.

Rozgrzej talerz, pokryj go kremem dyniowym, na środku połóż medalion, posyp kruszonką makową, a wokół wylej formę mleczną. Na koniec ułóż podsmażoną szałwię i chipsy według uznania.