Przejdź do

Masz ochotę na przepyszne, chrupiące danie z chińskiego woka? Poznaj błyskawiczny przepis na warzywa stir fry z cykorią z teppana i karczochem w tempurze. Daj się ponieść azjatyckiej przygodzie, przygotowując prawdziwą ucztę z Dalekiego Wschodu.

Czym jest metoda stir fry?

Metoda stir fry to rodzaj obróbki termicznej, podczas której produkty poddawane są szybkiemu i intensywnemu smażeniu. Do przygotowania posiłków wykorzystuje się wok, czyli głęboką patelnię pochodzącą z Chin. Rozgrzany do wysokiej temperatury tłuszcz i krótki czas smażenia sprawiają, że produkty zachowują chrupkość i soczystość, nie tracąc swoich wartości odżywczych. Należy pamiętać jednak o tym, aby wykorzystywać wyłącznie tłuszcze o wysokim punkcie dymienia. Najlepiej sprawdzi się tu olej ryżowy, sojowy, słonecznikowy, rzepakowy lub sezamowy.

Warzywa stir-fry z cykorią z teppana i karczochem w tempurze

Do usmażenia warzyw stir fry w chińskiej odsłonie potrzebujesz patelni wok. Niezbędna będzie także poniższa lista produktów, która pozwoli na przygotowanie posiłku dla 4 osób.

Warzywa stir-fry z cykorią i karczochem

  • 100 g marchwi
  • 1 kalarepa
  • 100 g papryki
  • 50 g szalotki
  • 8 gałązek bimi
  • 2 cykorie
  • 2 karczochy
  • 1 gałązka dymki
  • 1 łyżeczka posiekanego czosnku
  • 50 g grzybów shimeji
  • ½ łyżeczki posiekanego chilli
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka prażonego białego sezamu
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka teriyaki
  • ½ łyżki sosu rybnego
  • ½ łyżki sosu Worcestershire
  • szczypta kiełków kolendry
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia

Tempura przepis:

  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 3 kostki lodu
  • 20 g spirytusu
  • szczypta soli
  • woda gazowana
  • olej do głębokiego smażenia

Cykorie przekrój wzdłuż na pół i włóż do zimnej, osolone wody na 10, żeby pozbyć się goryczki (łyżka soli na litr zimnej wody). Karczochy obierz, a serca mocz przez 10 minut w wodzie z octem lub sokiem z cytryny (2 łyżki octu na litr zimnej wody). Następnie ugotuj cykorię na parze (np. w DGM lub DGC używając programu automatycznego). Wyjmij i osusz ręcznikiem papierowym. Skrop oliwą i usmaż na teppanie. Serca karczochów ugotuj z wykorzystaniem pary (np. w DGM lub DGC używając programu automatycznego), wystudź w wodzie z lodem i osusz.

Jak zrobić tempurę? Połącz wszystkie wskazane wcześniej składniki i mieszaj do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Pamiętaj, aby tempurę przechowywać w lodówce. W rondlu rozgrzej olej rzepakowy, karczochy zanurz w tempurze i usmaż w głębokim oleju do uzyskania złotego koloru.

Pozostałe warzywa (marchew, kalarepa, rzepa, papryka) pokrój w cienkie słupki. Rozgrzej wok, dodaj łyżkę oleju rzepakowego i sezamowego, usmaż wszystkie warzywa na chrupko zaczynając od najtwardszych. Podlej sosem rybnym, sojowym, Worcestershire i teriyaki. Dodaj prażony sezam, wymieszaj i przełóż do miski. Na wierzchu połóż cykorię i karczoch. Udekoruj gotowe danie kiełkami kolendry. Smacznego!

Autor przepisu: Adam Michalski